Η γέμιση για τις περίφημες σφακιανές πίτες συνήθως περιέχει πηκτόγαλο Χανίων, γνωστό και ως γαλομυζήθρα, ένα κρεμώδες … Είναι ένα είδος μυζήθρας που διαφέρει όμως από όλες τις άλλες, γιατί δεν φτιάχνεται από τυρόγαλο που μένει από την τυροκόμηση άλλων τυριών, αλλά κατευθείαν από πρόβειο ή αιγοπρόβειο γάλα. Εδώ η σεφ το συνδυάζει με ανθότυρο και με τυρομάλαμα ή μαλάκα, ένα τυρί που φτιάχνουν στον Ψηλορείτη και πρόκειται για την τυρόμαζα του πρώτου σταδίου της τυροκόμησης της γραβιέρας. Αν δεν βρούμε τυρομάλαμα, βάζουμε μόνο γαλομυζήθρα με ανθότυρο ή ακόμη και μόνη της τη γαλομυζήθρα. Φροντίζουμε να ανακατέψουμε πολύ καλά το ή τα τυριά με πιρούνι, να γίνουν μια εντελώς λεία, πυκνή κρέμα, γιατί, καθώς θα μπουν μέσα στη ζύμη και θα πιεστούν στο άνοιγμα του φύλλου, υπάρχει κίνδυνος να το σκίσουν αν υπάρχουν έστω και λίγο σκληρότερα κομμάτια. Το άνοιγμα θέλει προσοχή και υπομονή, απαλές και προσεκτικές κινήσεις. Τυρομάλαμα και γαλομυζήθρα βρίσκουμε σε μεγάλα σούπερ μάρκετ, παντοπωλεία και σε μαγαζιά με κρητικά τρόφιμα.

 

1 ώρα προετοιμασία
15' τηγάνισμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 15'

Υλικά

Τεμάχια: 10

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για τις σφακιανές πίτες, σε μεγάλο μπολ ή στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το αλεύρι και το αλάτι και ανακατεύουμε.
  2. Προσθέτουμε το ελαιόλαδο και αρχίζουμε να ανακατεύουμε τα υλικά με τα χέρια ή με τον γάντζο του μίξερ.
  3. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό με το ποτό και συνεχίζουμε να ζυμώνουμε για 7-8 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε μια ζύμη μαλακή και λεία που να ξεκολλά από τα δάχτυλα ή τα τοιχώματα του μπολ.
  4. Σκεπάζουμε τη ζύμη για τις σφακιανές πίτες και την αφήνουμε στην άκρη για 1 ώρα, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Ανακατεύουμε πολύ καλά όλα τα υλικά σε ένα μπολ μέχρι να γίνει ένα μείγμα λείο.
  2. Προσέχουμε να μη μείνουν τυχόν σκληρά κομμάτια τυριού, γιατί μπορεί να τρυπήσουν τη ζύμη στο άνοιγμα του φύλλου.

Πίτες

  1. Για τις σφακιανές πίτες, σε αλευρωμένη επιφάνεια ζυμώνουμε με τα χέρια τη ζύμη για 1-2 λεπτά.
  2. Την πλάθουμε σε μπαστούνι και κόβουμε σε 10 ίσα κομμάτια.
  3. Πάντα σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης σε δίσκο με διάμετρο 10-12 εκ.
  4. Τα στρώνουμε ανάμεσα σε καθαρές πετσέτες για να μη στεγνώσουν μέχρι να ανοίξουμε όλα τα κομμάτια.
  5. Πλάθουμε με τη γέμιση μπαλάκια πλάτους 3-4 εκ.
  6. Βάζουμε από ένα μπαλάκι στο κέντρο κάθε δίσκου ζύμης που ετοιμάσαμε και ανασηκώνουμε τον δίσκο με τα χέρια μας ώστε να αγκαλιάσει τη γέμιση σαν πουγκί.
  7. Ενώνουμε καλά τις άκρες του πουγκιού στην κορυφή, για να κλείσουμε καλά τη γέμιση μέσα και να μη χυθεί στο τηγάνισμα.
  8. Πιέζουμε με την παλάμη μας το γεμιστό πουγκί σε αλευρωμένη επιφάνεια μέχρι να απλώσει λίγο.
  9. Με τον πλάστη και προσεκτικά, χωρίς να βάλουμε πολλή πίεση, το ανοίγουμε σε δίσκο με διάμετρο περίπου 15 εκ.
  10. Βάζουμε τις πίτες ανάμεσα σε πετσέτες (όπως κάναμε νωρίτερα), για να μην ξεραθούν μέχρι να τις ετοιμάσουμε όλες.
  11. Βάζουμε ένα μέτριο αντικολλητικό τηγάνι να κάψει καλά, σκέτο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και το αλείφουμε με πινέλο με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  12. Μόλις ζεσταθεί καλά, βάζουμε στο τηγάνι μία πίτα και την ψήνουμε για περίπου 1 1⁄2 λεπτό, μέχρι να ροδίσει.
  13. Τη γυρίζουμε με σπάτουλα από την άλλη πλευρά και ψήνουμε για άλλο 1 λεπτό.
  14. Αν το ζυμάρι αρχίσει να φουσκώνει, τραβάμε για λίγα δευτερόλεπτα το τηγάνι από τη φωτιά, για να μη σκάσει η ζύμη και βγει η γέμιση.
  15. Κάθε φορά που βάζουμε στο τηγάνι καινούργια πίτα, το αλείφουμε ξανά με ελάχιστο ελαιόλαδο.
  16. Σερβίρουμε τις σφακιανές πίτες ζεστές, περιχυμένες με λίγο μέλι και, αν θέλουμε, πασπαλίζουμε με σουσάμι, μαυροκούκι, κανέλα και μπούκοβο σε όποιον συνδυασμό μάς αρέσει.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 187.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Τσίπουρο + Ρακή

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών