15' προετοιμασία
10' μαγείρεμα
Σύνολο: 25'

Υλικά

Τεμάχια: 20

Διαδικασία

  1. Για να ετοιμάσουμε τα σφουγγάτα, βάζουμε το τυρί, τα αυγά, το μυρωδικό και τα 2 κουτ. γλυκού αλεύρι σε μια λεκάνη. Τα αλατοπιπερώνουμε και τα ζυμώνουμε να ενωθούν καλά τα υλικά.
  2. Τα πλάθουμε μπαλάκια σαν καρύδια (αν δεν πλάθονται προσθέτουμε λίγο αλεύρι επιπλέον), τα αλευρώνουμε και τα τηγανίζουμε σε καυτό λάδι μέχρι να ροδίσουν από όλες τις πλευρές. Τα βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα σε απορροφητικό χαρτί κουζίνας, ώστε να στραγγίξουν από τα πολλά λάδια.
  3. Συνοδεύουμε με μια ωραία μαρουλοσαλάτα ή λαχανοσαλάτα με καρότο και ρίγανη. Επίσης, με μπρόκολο ή κουνουπίδι βραστό.
  4. Τα σφουγγάτα μπορούμε να τα σερβίρουμε και ως μεζέ για ούζο ή τσίπουρο.

Μυστικά

*Οπως σε όλα τα κυκλαδονήσια, έτσι και στην Κύθνο χρησιμοποιούν το φρεσκοπηγμένο ανάλατο τυρί το οποίο στις μεγάλες πόλεις δεν μπορούμε να βρούμε. Μπορούμε όμως να το αντικαταστήσουμε με ανθότυρο, και, αν θέλουμε, το ανακατεύουμε με μια γερή κουταλιά φρέσκο βούτυρο μαλακωμένο. Το τυρί πρέπει να είναι πολύ καλά στραγγισμένο. Αν διαπιστώσετε ότι δεν είναι, βάλτε το σ’ ένα πυκνό ύφασμα (όχι τουλπάνι) και σφίξτε το για να φύγουν όλα τα υγρά.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 148.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Αυγά

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών