20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Βράζουμε τις αγκινάρες για περίπου 20 λεπτά, σε μεγάλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό που κοχλάζει, μαζί με τον μισό χυμό λεμονιού. Θα πρέπει να μαλακώσουν μεν, αλλά να κρατάνε λίγο στο δόντι.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις ρίχνουμε σε λεκάνη με παγωμένο νερό και τον υπόλοιπο χυμό λεμονιού, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσουν το πράσινο χρώμα τους.
  3. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  4. Βουτυρώνουμε ένα μέτριο ταψί, απλώνουμε εκεί τις αγκινάρες με το κομμένο μέρος προς τα πάνω, όσο γίνεται σε μονή στρώση ή, αν δεν χωράνε, μισοσκεπάζοντας η μία την άλλη. Τις αλατοπιπερώνουμε.
  5. Σε ένα τηγάνι σοτάρουμε στο βούτυρο το κρεμμύδι σε μέτρια φωτιά, για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  6. Αποσύρουμε, περιχύνουμε τις αγκινάρες με αυτό το μείγμα, πασπαλίζουμε με την παρμεζάνα και αλατοπιπερώνουμε.
  7. Ψήνουμε τις αγκινάρες για 25-30 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν και να ροδίσει καλά το τυρί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.

Άρθρα και Συνταγές με Αγκινάρες

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών