20'
προετοιμασία
35' μαγείρεμα
Σύνολο: 55'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να ετοιμάσουμε τα σκουμπριά με σάλτσα λαχανικών ξεκινάμε και περνάμε από το μπλέντερ το κρεμμύδι, το καρότο, την ντομάτα, το σκόρδο και το σέλινο, μέχρι να γίνουν πολτός.
- Αν χρειαστεί, προσθέτουμε λίγο λάδι για να πολτοποιηθούν τα υλικά.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το μισό ελαιόλαδο (50 ml) σε μέτρια φωτιά και περνάμε τον πολτό των λαχανικών για 3 - 4 λεπτά.
- Προσθέτουμε το βασιλικό, το κρασί και αλατοπίπερο και μαγειρεύουμε τη σάλτσα σε μέτρια φωτιά για 5 - 6 λεπτά.
- Στο μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι με καπάκι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα με βαρύ πυθμένα, ζεσταίνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και «τηγανίζουμε» τα σκουμπριά για 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
- Τα περιχύνουμε με τη σάλτσα της κατσαρόλας, σκεπάζουμε το σκεύος με το καπάκι και τα μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 15 λεπτά ή μέχρι να γίνουν.
- Τα σερβίρουμε πασπαλισμένα με τον μαϊντανό.
Στο ποτήρι μας: Tα λιπαρά σκουμπριά θέλουν κρασί με οξύτητα και τα λαχανικά κάτι αρωματικό για να τα ανεβάσει. Μια Σαντορίνη, λοιπόν. Εναλλακτικά, θα δοκίμαζα κι ένα ροζέ από Ξινόμαυρο!
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 53.