40'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε το σουφλέ τυριών, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μπολ καλά το ελαιόλαδο με το αλεύρι και βάζουμε το μείγμα στο ψυγείο.
- Σε μια μικρή κατσαρόλα βάζουμε το γάλα με το κρεμμύδι και τα μπαχαρικά και σιγοβράζουμε 5 - 6 λεπτά.
- Αλατοπιπερώνουμε, αποσύρουμε και αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει για 2 - 3 λεπτά.
- Στη συνέχεια, στραγγίζουμε το γάλα σε λεπτό σουρωτό (πιέζουμε και τα κρεμμύδια, να βγάλουν το άρωμά τους) και το ξαναβάζουμε στην κατσαρόλα.
- Τοποθετούμε το σκεύος σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σε μικρές δόσεις το μείγμα ελαιολάδου - αλευριού. Ανακατεύουμε με το σύρμα για λίγα λεπτά μέχρι να πήξει η σάλτσα.
- Αποσύρουμε και στρώνουμε στην επιφάνειά της ένα κομμάτι μεμβράνη, για να μην πιάσει πέτσα. Αφήνουμε να κρυώσει για 3 - 4 λεπτά.
- Στη συνέχεια, ρίχνουμε μέσα στη σάλτσα τους κρόκους, τη γραβιέρα, τη φέτα, τα 2/3 της παρμεζάνας, τη σόγια και τη μουστάρδα. Ανακατεύουμε καλά, αλατοπιπερώνουμε ελαφρώς και αφήνουμε να κρυώσει.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C, στη λειτουργία του αέρα.
- Αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο 4 μεγάλα μπολ για σουφλέ, διαμέτρου 20 εκ. και βάθους 8 εκ. (αν δεν έχουμε, χρησιμοποιούμε 6 μέτρια μπολ ή 8 μικρά).
- Πασπαλίζουμε το εσωτερικό τους με λίγη από την υπόλοιπη παρμεζάνα (αφήνουμε και πάλι μικρή ποσότητα στην άκρη) και φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
- Χτυπάμε τα ασπράδια στο μίξερ ή με το μίξερ χειρός σε σφιχτή μαρέγκα. Ρίχνουμε το 1/3 της μαρέγκας στο μείγμα με τα τυριά και ανακατεύουμε καλά, αλλά απαλά. Ρίχνουμε και την υπόλοιπη μαρέγκα στο μείγμα και ανακατεύουμε απαλά.
- Γεμίζουμε τα μπολ με το μισό μείγμα τυριών - μαρέγκας, μοιράζουμε το μαλακό τυρί, τελειώνουμε με το υπόλοιπο μείγμα και σκορπίζουμε από πάνω την υπόλοιπη παρμεζάνα.
- Ψήνουμε για 10 λεπτά, χαμηλώνουμε τη φωτιά στους 180° C και συνεχίζουμε το ψήσιμο για άλλα 15 - 20 λεπτά (ή λιγότερο, περίπου 8 - 10 λεπτά, αν έχουμε χρησιμοποιήσει μικρά σκεύη), μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να φουσκώσει το σουφλέ.
- Σερβίρουμε αμέσως το κλασικό σουφλέ τυριών (προτού ξεφουσκώσει), με πράσινη σαλάτα με βινεγκρέτ μουστάρδας.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Light & Healthy, τεύχος 3.