Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί κανείς να απολαύσει την αφθονία και την ποικιλία των θαλασσινών, μια συνταγή εμπνευσμένη από την τυπική καταλάνικη σουκέτ (Suquet) και το τιόρο (Τtoro) των Βάσκων. Είναι απλή και βασίζεται μόνο στα πιο φρέσκα θαλασσινά που μπορούμε να βρούμε.
Φωτογραφία: Text and Photography 2008 Murdoch Books
Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους που µπορεί κανείς να απολαύσει την αφθονία και την ποικιλία των θαλασσινών, µια συνταγή εµπνευσµένη από την τυπική καταλάνικη σουκέτ (Suquet) και το τιόρο (Τtoro) των Βάσκων. Είναι απλή και βασίζεται µόνο στα πιο φρέσκα θαλασσινά που µπορούµε να βρούµε.
30'
προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 4
Διαδικασία
Σε µια µεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουµε σε µέτρια φωτιά το ελαιόλαδο. Προσθέτουµε το καρότο, το κρεµµύδι, το πράσο, το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και το σέλερι, και σοτάρουµε για 4-5 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο το κρεµµύδι. Προσθέτουµε τις πατάτες, τη δάφνη και 1,5 λίτρο κρύο νερό. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφαιρούµε τη δάφνη. Αδειάζουµε στον πολυκόφτη υγρό και λαχανικά (καλύτερα σε δόσεις) και πολτοποιούµε.
Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουµε το λευκό κρασί, το κονιάκ, τις ντοµάτες και τον πελτέ ντοµάτας, και αφήνουµε να πάρουν βράση σε µέτρια φωτιά. Προσθέτουµε τα µύδια και µαγειρεύουµε µε σκεπασµένο καπάκι για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν τα µύδια. Βγάζουµε τα µύδια µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, πετώντας όσα δεν έχουν ανοίξει, Προσθέτουµε στη σάλτσα τα πολτοποιηµένα λαχανικά και το ψάρι, ανακατεύουµε απαλά και µαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 8 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ψάρι. Προσθέτουµε τις γαρίδες και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά ακόµα. Προσθέτουµε τα µύδια και τον χυµό λεµονιού και µαγειρεύουµε για άλλα 1-2 λεπτά. Αλατοπιπερώνουµε, σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε µε το φρυγανισµένο ψωµί και τη σάλτσα αγιολί σε µπολάκι, για να βουτάµε το ψωµί.