ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠαραδοσιακή πορτογαλέζικη σούπα με κέιλ, μπακαλιάρο και θαλασσινάΠαραδοσιακή πορτογαλέζικη σούπα με κέιλ, μπακαλιάρο και θαλασσινά
Πρόκειται για έναν από τους πολλούς τρόπους που μπορεί κανείς να απολαύσει την αφθονία και την ποικιλία των θαλασσινών, μια συνταγή εμπνευσμένη από την τυπική καταλάνικη σουκέτ (Suquet) και το τιόρο (Τtoro) των Βάσκων.

30' προετοιμασία
45' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 15'

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε σούπα θαλασσινών με αγιολί, αρχικά ζεσταίνουμε, σε µια µεγάλη κατσαρόλα, σε µέτρια φωτιά το ελαιόλαδο.
  2. Προσθέτουµε το καρότο, το κρεµµύδι, το πράσο, το σκόρδο, την κόκκινη πιπεριά και το σέλερι.
  3. Σοτάρουµε για 4-5 λεπτά ή µέχρι να γίνει διάφανο το κρεµµύδι.
  4. Προσθέτουµε τις πατάτες, τη δάφνη και 1,5 λίτρο κρύο νερό.
  5. Μόλις πάρει βράση, χαµηλώνουµε τη φωτιά και µαγειρεύουµε για 20 λεπτά ή µέχρι να µαλακώσουν οι πατάτες.
  6. Αποσύρουµε από τη φωτιά και αφαιρούµε τη δάφνη.
  7. Αδειάζουµε στον πολυκόφτη υγρό και λαχανικά (καλύτερα σε δόσεις) και πολτοποιούµε.
  8. Σε άλλη κατσαρόλα ρίχνουµε το λευκό κρασί, το κονιάκ, τις ντοµάτες και τον πελτέ ντοµάτας.
  9. Αφήνουµε να πάρουν βράση σε µέτρια φωτιά.
  10. Προσθέτουµε τα µύδια και µαγειρεύουµε µε σκεπασµένο καπάκι για 3-5 λεπτά ή µέχρι να ανοίξουν τα µύδια.
  11. Βγάζουµε τα µύδια µε τρυπητή κουτάλα σε πιατέλα, πετώντας όσα δεν έχουν ανοίξει.
  12. Προσθέτουµε στη σάλτσα τα πολτοποιηµένα λαχανικά, το ψάρι και ανακατεύουµε απαλά.
  13. Μαγειρεύουµε σε µέτρια φωτιά, για περίπου 8 λεπτά ή µέχρι να γίνει το ψάρι.
  14. Προσθέτουµε τις γαρίδες και µαγειρεύουµε για 1-2 λεπτά ακόµα.
  15. Προσθέτουµε τα µύδια, τον χυµό λεµονιού και µαγειρεύουµε για άλλα 1-2 λεπτά.
  16. Αλατοπιπερώνουµε.
  17. Σκορπίζουµε τον µαϊντανό και σερβίρουµε, τη σούπα θαλασσινών, µε το φρυγανισµένο ψωµί και τη σάλτσα αγιολί σε µπολάκι, για να βουτάµε το ψωµί.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στις συλλεκτικές εκδόσεις του Γαστρονόμου «Κουζίνες του κόσμου: Ισπανία».

Άρθρα και Συνταγές με Γαρίδες

Άρθρα και Συνταγές με Μύδια

Άρθρα και Συνταγές με Ψάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών