30'
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τις σουπιές στιφάδο ξεκινάμε βάζοντας τις σουπιές, ολόκληρες, σε μια μεγάλη κατσαρόλα και προσθέτουμε νερό που να τις καλύψει κατά 2-3 εκ.
- Προσθέτουμε το ούζο ή το τσίπουρο και ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά μέχρι το νερό να πάρει βράση.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε καλά την κατσαρόλα και βράζουμε τις σουπιές για περίπου 45 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν.
- Αποσύρουμε από τη φωτιά, στραγγίζουμε τις σουπιές και μόλις κρυώσουν λίγο και μπορούμε να τις πιάσουμε, τις καθαρίζουμε από τη σκούρα μεμβράνη που περιβάλλει τον κορμό τους.
- Κόβουμε τους κορμούς σε μέτρια δαχτυλίδια και τα κεφάλια σε μέτρια κομμάτια.
- Πλένουμε και σκουπίζουμε καλά την κατσαρόλα. Ζεσταίνουμε εκεί το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε τα κρεμμύδια, τη ζάχαρη, την πάπρικα, τη ρίγανη, τον δυόσμο, τη δάφνη και τον πελτέ.
- Αλατοπιπερώνουμε και σοτάρουμε για 15-20 λεπτά, μέχρι τα κρεμμύδια να μαλακώσουν καλά και να αρχίσουν να ροδίζουν.
- Ρίχνουμε νερό που να καλύψει καλά τα υλικά, αφήνουμε να πάρει βράση και χαμηλώνουμε τη φωτιά. Σκεπάζουμε την κατσαρόλα και σιγομαγειρεύουμε για 10 λεπτά.
- Ρίχνουμε τις σουπιές και αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για άλλα 15 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν καλά τα κρεμμύδια και να δέσει ωραία η σάλτσα.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 205.