30'
προετοιμασία
45'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 15'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε σπαράγγια με μαριναρισμένο κρεμμύδι αρχικά βάζουμε, σε ένα μπολ, τα κρεμμύδια.
- Πασπαλίζουμε με τη ζάχαρη και τα αφήνουμε για περίπου 15 λεπτά να «μαραθούν».
- Περιχύνουμε με το ξίδι και αφήνουμε για άλλα 30 λεπτά να μαριναριστούν.
- Τα στραγγίζουμε.
- Στο μεταξύ, λαδώνουμε ελαφρώς ένα τηγάνι.
- Το ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και «ψήνουμε» το ψωμί για περίπου 3 - 4 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να γίνει τραγανό.
- Σε μια κατσαρόλα με μπόλικο αλατισμένο νερό που κοχλάζει, ζεματίζουμε τα σπαράγγια για 2 λεπτά, ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
- Τα στραγγίζουμε και τα απλώνουμε σε μια πιατέλα.
- Από πάνω σκορπίζουμε ομοιόμορφα τα κρεμμύδια και περιχύνουμε με το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τα κρουτόν, τα κουκουνάρια, το ξύσμα, το χυμό, το θυμάρι, το μαϊντανό, αλατοπίπερο και σερβίρουμε τα σπαράγγια με μαριναρισμένο κρεμμύδι.
Μυστικά
* Πώς καθαρίζουμε τα σπαράγγια: Κόβουμε και πετάμε 2 εκ. από τη βάση των σπαραγγιών. Στη συνέχεια, «ξεφλουδίζουμε» τα 4-5 εκ. της βάσης του στελέχους που απομένει με το ειδικό εργαλείο (peeler) που χρησιμοποιούμε για το ξεφλούδισμα των καρότων ή των πατατών, για να απομακρύνουμε τις ενοχλητικές ίνες. Κατά το καθάρισμα, φροντίζουμε να αφήσουμε ανέπαφες τις ευαίσθητες κορυφές.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.