
15'
προετοιμασία
20' ψήσιμο
Σύνολο: 35'
Υλικά
Κομμάτια: 20Για το σιρόπι
Διαδικασία
Σιρόπι
- Για τα σπάργανα του Χριστού – οι ηπειρώτικες σιροπιαστές κρέπες, βράζουμε μαζί το νερό με τη ζάχαρη για 7-8 λεπτά, μετρώντας τον χρόνο από τη στιγμή που θα πάρουν βράση. Το διατηρούμε ζεστό.
Σπάργανα
- Βάζουμε το αλεύρι και ελάχιστο αλάτι σε ένα μεγάλο μπολ και ανακατεύουμε.
- Κάνουμε μια λακκούβα στη μέση και αρχίζουμε να ρίχνουμε σταδιακά νερό, ανακατεύοντας με κυκλικές κινήσεις ώστε να φέρνουμε σιγά σιγά το αλεύρι από την περιφέρεια προς το κέντρο.
- Ρίχνουμε όσο νερό χρειάζεται ώστε να φτιάξουμε έναν μέτρια ρευστό χυλό που να στάζει αργά από το κουτάλι.
- Βάζουμε να ζεσταθεί ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι σκέτο, σε μέτρια φωτιά, μέχρι να κάψει καλά.
- Με μια κουτάλα της σούπας ρίχνουμε μία δόση χυλό στο τηγάνι, τόση ώστε να σχηματιστεί μια λεπτή στρώση.
- Ψήνουμε μέχρι να στεγνώσει καλά η κάτω πλευρά και να ροδίσει απαλά. Γυρίζουμε την κρέπα και την ψήνουμε και από την άλλη πλευρά.
- Μεταφέρουμε την κρέπα σε ένα πιάτο και πασπαλίζουμε με τριμμένα καρύδια (και κανέλα, αν χρησιμοποιήσουμε). Συνεχίζουμε μέχρι να φτιάξουμε συνολικά 10 κρέπες.
- Με μεγάλο μαχαίρι τις κόβουμε στη μέση όλες μαζί, από πάνω μέχρι κάτω, ή στα τέσσερα. Περιχύνουμε με το μισό σιρόπι.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία με τον υπόλοιπο χυλό και ετοιμάζουμε περίπου άλλες 10 κρέπες, πασπαλισμένες και αυτές μία μία με τριμμένο καρύδι.
- Τις κόβουμε κι αυτές στη μέση, τις σιροπιάζουμε και σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 188.