«Το ωραιότερο πράγµα που έχει ανακαλυφτεί ποτέ για πρωινό είναι, νοµίζω, η ταχινόπιτα. Το ταχίνι είναι το δικό µας φιστικοβούτυρο» λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και εμείς θα συμφωνήσουμε. 

20' προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: Για 10 - 14 τμχ.

Για τη γέμιση

Για τη ζύμη

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
  2. Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό (όχι πολύ σφιχτό) ζυμάρι. Όσο ζυμώνουμε κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και το ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά μας και τα αρώματα.
  3. Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσει.

Γέμιση

  1. Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει λίγο το ταχίνι. Κρατάμε λίγη από τη γέμιση για να αλείψουμε τις πίτες μας πριν από το ψήσιμο.

Ταχινόπιτες

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες. Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι να μη στεγνώσει.
  2. Χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο όπου εργαζόμαστε αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλο (περίπου 30 x 12 εκ.).
  3. Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. γύρω γύρω. Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε και να χυθεί η γέμιση.
  4. Διπλώνουμε στη μέση το φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό, τραβώντας το ελαφρά για να γίνει μια μακριά λωρίδα. Στρίβουμε τη μία άκρη του ρολού σε σαλίγκαρο μέχρι τη μέση. Τυλίγουμε την άλλη άκρη πάλι σε σαλίγκαρο και σχηματίζουμε ένα τελικό σίγμα «ς».
  5. Διπλώνουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι, να κολλήσουν και να πλατύνουν.
  6. Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο το ζυμάρι. Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε τις πίτες σε απόσταση τη μία από την άλλη.
  7. Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
  8. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C. Ξεσκεπάζουμε τις ταχινόπιτες, τις αλείφουμε ελαφρά με τη γέμιση που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών