«Το ωραιότερο πράγµα που έχει ανακαλυφτεί ποτέ για πρωινό είναι, νοµίζω, η ταχινόπιτα. Το ταχίνι είναι το δικό µας φυστικοβούτυρο» λέει ο σεφ Χριστόφορος Πέσκιας και εμείς θα συμφωνήσουμε.
20'
προετοιμασία
30' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 50'
Υλικά
Τεμάχια: 10 - 14Για τη γέμιση
Για τη ζύμη
Διαδικασία
Ζύμη
- Για την ταχινόπιτα, σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ ανακατεύουμε τα δύο άλευρα, το αλάτι, τη ζάχαρη, τη μαγιά, την κανέλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Προσθέτουμε λίγο λίγο το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να γίνει ένα απαλό (όχι πολύ σφιχτό) ζυμάρι.
- Όσο ζυμώνουμε, κόβουμε το ζυμάρι σε κομμάτια και το ξαναζυμώνουμε για να ενωθούν καλύτερα τα υλικά μας και τα αρώματα.
- Σκεπάζουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη, για περίπου 30 λεπτά, να φουσκώσει.
Γέμιση
- Χτυπάμε όλα τα υλικά στο μίξερ για 2-3 λεπτά μέχρι να ασπρίσει λίγο το ταχίνι.
- Κρατάμε λίγη από τη γέμιση για να αλείψουμε τις πίτες μας πριν από το ψήσιμο.
Ταχινόπιτες
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 10-14 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μπαλίτσες.
- Σκεπάζουμε με βαμβακερή πετσέτα το ζυμάρι να μη στεγνώσει.
- Χωρίς να αλευρώσουμε τον πάγκο όπου εργαζόμαστε αρχίζουμε να ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα σε ορθογώνιο φύλλο (περίπου 30 x 12 εκ.).
- Στο κέντρο κάθε φύλλου βάζουμε 2 κουταλιές γεμάτες γέμιση και απλώνουμε να πάει παντού, αφήνοντας ένα περιθώριο περίπου 1 εκ. γύρω γύρω.
- Τεντώνουμε όσο μπορούμε το φύλλο χωρίς να το σπάσουμε και να χυθεί η γέμιση.
- Διπλώνουμε στη μέση το φύλλο και το τυλίγουμε σε ρολό, τραβώντας το ελαφρά για να γίνει μια μακριά λωρίδα.
- Στρίβουμε τη μία άκρη του ρολού σε σαλίγκαρο μέχρι τη μέση.
- Τυλίγουμε την άλλη άκρη πάλι σε σαλίγκαρο και σχηματίζουμε ένα τελικό σίγμα «ς».
- Διπλώνουμε τον ένα σαλίγκαρο πάνω στον άλλο και πιέζουμε ελαφρά με το χέρι, να κολλήσουν και να πλατύνουν.
- Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία για όλο το ζυμάρι.
- Καλύπτουμε με λαδόκολλα τη λαμαρίνα του φούρνου και αραδιάζουμε τις πίτες σε απόσταση τη μία από την άλλη.
- Καλύπτουμε με πετσέτα και αφήνουμε στην άκρη για άλλα 30 λεπτά, σε ζεστό μέρος να φουσκώσουν.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Ξεσκεπάζουμε τις ταχινόπιτες, τις αλείφουμε ελαφρά με τη γέμιση που είχαμε κρατήσει και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδοκοκκινίσουν.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 137.