
25'
προετοιμασία
16' ψήσιμο
Σύνολο: 41'
Υλικά
Τεμάχια: 20Για το σιρόπι
Διαδικασία
Για το σιρόπι
- Ρίχνουμε τη ζάχαρη και το νερό σε μια κατσαρόλα, την οποία τοποθετούμε στη φωτιά.
- Μόλις αρχίσει το μείγμα να κοχλάζει, το αφήνουμε για 3 - 4 λεπτά και το αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει.
Για τις ταχινόπιτες
- Διαλύουμε τη μαγιά σε λίγο χλιαρό νερό, ανακατεύοντας με έναν αυγοδάρτη.
- Στο μεταξύ, χτυπάμε με το φτερό στο μίξερ: το λάδι, το βούτυρο, το ταχίνι, το αλεύρι, τη ζάχαρη και το νερό σε μέτρια ταχύτητα για 1 - 2 λεπτά.
- Προσθέτουμε τη μαγιά και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να δημιουργηθεί μια λεία ζύμη.
- Πασπαλίζουμε ανά διαστήματα τα τοιχώματα του κάδου με λίγο αλεύρι, μέχρι η ζύμη να αρχίσει να ξεκολλάει.
- Πλάθουμε τη ζύμη σε μπάλες των 100 γρ. και την αφήνουμε να ξεκουραστεί για 5 λεπτά.
- Αραιώνουμε σε ένα μπολ λίγο ταχίνι με λάδι και αλείφουμε με αυτό τα χέρια μας. Ανοίγουμε κάθε μπαλάκι ζύμης έτσι ώστε να μοιάζει με τηγανίτα.
- Διπλώνουμε τις άκρες κάθε «τηγανίτας» προς το κέντρο και στη συνέχεια την τυλίγουμε σε ρολό.
- Βάζουμε τα ρολά στην κατάψυξη για 10 λεπτά και προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200° C.
- Μακραίνουμε με τον πλάστη κάθε ρολό ώστε να έχει μήκος 25 εκ. και στη συνέχεια το τυλίγουμε σε σαλίγκαρο.
- Καλύπτουμε τη λαμαρίνα του φούρνου με λαδόκολλα και αραδιάζουμε πάνω τους σαλίγκαρους και τους ψήνουμε για περίπου 16 λεπτά.
- Μόλις βγάλουμε τις ταχινόπιτες από το φούρνο, τις βουτάμε στο κρύο σιρόπι.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γλυκές Αλχημείες, τεύχος 38.