ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤάκος με τσίλιΤάκος με τσίλι Ο Αμερικανο-Νοτιοκορεάτης σεφ Roi Choi είναι διάσημος στις ΗΠΑ για τη μαγειρική του στην οποία δίνει ιδιαίτερη έμφαση στα «δεύτερα» κομμάτια κρέατος και έκανε γνωστό στους Αμερικανούς το μεξικανο-κορεατικό fusion, κυρίως μέσα από το Kogi Korean BBQ, την κινητή καντίνα όπου είναι ο βασικός σεφ και η οποία πλέον αριθμεί ολόκληρο στόλο στο Λος Άντζελες. Σερβίρει ψητά κρεατικά που εμπνέεται από τη μεξικανική και την κολομβιανή κουζίνα, αλλά αυτό που τον ανέδειξε σε σπουδαία μορφή δεν είναι μόνο οι συνταγές του, που πλέον έχουν δημιουργήσει «σχολή», αλλά και η κοινωνική του δράση. O Anthony Bourdain τον θαύμαζε για τον «εκδημοκρατισμό» της κουζίνας του, που απευθύνεται σε κάθε κοινωνική και οικονομική τάξη, μέσα από υψηλού επιπέδου αλλά προσιτά πιάτα. Σπεσιαλιτέ του τα κρεατικά στη σχάρα, όπως αυτή η συνταγή με διάφραγμα, ένα κομμάτι πολύ δημοφιλές στο Μεξικό, όσο ήταν ακόμη ένα από τα φθηνότερα κομμάτια κυρίως για την παρασκευή fajitas, που όμως, χάρη στη δημοτικότητα που απέκτησε, έφτασε τελικά να γίνει ένα από τα πιο ακριβά.

10' προετοιμασία
5' ψήσιμο
3 ώρες αναμονή
Σύνολο: 3 ώρες και 15'

Υλικά

Μερίδες: 12 tacos

Για τη μαρινάδα

Για τα tacos

Διαδικασία

Μαρινάρισμα

  1. Για να φτιάξουμε τα διάσημα tacos του σεφ Roi Choi ξεκινάμε και πολτοποιούμε στον πολυκόφτη όλα τα υλικά της μαρινάδας μέχρι να φτιάξουμε ένα πυκνό μείγμα.
  2. Αλείφουμε το κρέας με το μείγμα και το αφήνουμε να μαριναριστεί σε θερμοκρασία δωματίου για 3 ώρες.

Ψήσιμο

  1. Ετοιμάζουμε δυνατή θράκα (το χέρι μας να αντέχει το πολύ 4-5 δευτερόλεπτα σε απόσταση 10 εκ. πάνω από τη σχάρα, την οποία έχουμε στο χαμηλότερο σημείο πάνω από τη θράκα ρυθμίζουμε και ελέγχουμε αναλόγως και την ψησταριά υγραερίου).
  2. Σκουπίζουμε ελαφρώς το κρέας από τη μαρινάδα με χαρτί κουζίνας και το αλείφουμε με ελαιόλαδο.
  3. Το ψήνουμε για 5 λεπτά, συνολικά, για medium rare, και το αφήνουμε να ξεκουραστεί για 7-10 λεπτά.

Σερβίρισμα

  1. Κόβουμε το κρέας σε πολύ λεπτές φέτες.
  2. Ζεσταίνουμε τις τορτίγιες μέχρι να γίνουν ευλύγιστες και μοιράζουμε εκεί τις φέτες κρέατος, κόλιανδρο, γιαούρτι και γουακαμόλε, σε όποια αναλογία θέλουμε.
  3. Τυλίγουμε τις τορτίγιες σε ρολό (ή τις διπλώνουμε στη μέση ή σε φάκελο) και σερβίρουμε αμέσως.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 206.

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχάρι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών