45'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 45'
Υλικά
Μερίδες: για ταρτιέρα διαμ. 28 εκ.Για το σιρόπι
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε την ταρτ τατέν (ανάποδη τάρτα) με κυδώνια και γιαούρτι, ξεκινάμε καθαρίζοντας τα κυδώνια και τα κόβουμε σε 6 - 8 φέτες το καθένα, ανάλογα με το μέγεθός τους. Αφαιρούμε τα κουκούτσια και τα περιχύνουμε με το χυμό των λεμονιών, για να μη μαυρίσουν.
- Ετοιμάζουμε το σιρόπι με το νερό και τη ζάχαρη (350 γρ.). Όταν βράσει το νερό και λιώσει η ζάχαρη, ρίχνουμε τις φέτες κυδωνιού και τις αφήνουμε για 15 λεπτά, έως ότου μαλακώσουν. Μετά τα 15 λεπτά, τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε στην άκρη.
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Σε ένα τηγάνι που μπαίνει στο φούρνο ή σ’ ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος που μπαίνει στο μάτι της κουζίνας λιώνουμε τα 100 γρ. ζάχαρη με το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά (μέχρι να λιώσει η ζάχαρη).
- Κατόπιν προσθέτουμε το χυμό πορτοκαλιού και τέλος τα κυδώνια, ανακατεύουμε και κατεβάζουμε το σκεύος από τη φωτιά.
- Ανοίγουμε το έτοιμο φύλλο σφολιάτας, το τρυπάμε κατά τόπους με ένα πιρούνι για να μη φουσκώσει πολύ και το απλώνουμε πάνω στο τηγάνι ή στο πυρίμαχο σκεύος με τα κυδώνια, κόβοντας όσο εξέχει και προσπαθώντας να το γυρίσουμε λίγο προς τα μέσα, έτσι ώστε όταν αναποδογυριστεί να συγκρατεί τα κυδώνια.
- Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 35 - 40 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η σφολιάτα. Τη βγάζουμε από το φούρνο και την αφήνουμε να κρυώσει για 5 - 10 λεπτά.
- Ακουμπάμε σφιχτά ένα μεγαλύτερο πιάτο στο χείλος του τηγανιού και με γρήγορη κίνηση αναποδογυρίζουμε το τηγάνι πάνω στο πιάτο.
- Σερβίρουμε την τάρτα (ιδανικά χλιαρή), συνοδεύοντάς τη με γιαούρτι ή παγωτό.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 116.