1 ώρα προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'

Υλικά

Τεμάχια: για ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.

Για τη ζύμη

Για τη γέμιση

Για την κρέμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το βούτυρο.
  2. Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι να προκύψει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
  3. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (νερό, σουσάμι, αλάτι) και δουλεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
  4. Αν το μείγμα είναι υδαρές, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.
  5. Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.

Γέμιση

  1. Τρίβουμε τις ρίζες και τα λαχανικά με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
  2. Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
  3. Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.

Κρέμα

  1. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το κεφίρ, το τυρί, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε.
  2. Ενώνουμε την κρέμα με τα λαχανικά.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
  3. Ντύνουμε την ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω το λεπτό φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα (κόβουμε όσο εξέχει).
  4. Αδειάζουμε πάνω το μείγμα λαχανικών - κρέμας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ομοιόμορφα.
  5. Βγάζουμε τη τάρτα με χειμωνιάτικες ρίζες από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Λαχανικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών