1 ώρα
προετοιμασία
45' ψήσιμο
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 45'
Υλικά
Τεμάχια: για ταρτιέρα διαμέτρου 24 εκ.Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Για την κρέμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε μια λεκάνη ρίχνουμε το αλεύρι κοσκινισμένο και προσθέτουμε το βούτυρο.
- Τρίβουμε με τα χέρια μας το αλεύρι με το βούτυρο, μέχρι να προκύψει ένα ψιχουλιαστό μείγμα.
- Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά (νερό, σουσάμι, αλάτι) και δουλεύουμε απαλά το μείγμα μέχρι να αποκτήσουμε μια ζύμη που δεν κολλάει στα χέρια.
- Αν το μείγμα είναι υδαρές, προσθέτουμε επιπλέον αλεύρι.
- Τυλίγουμε τη ζύμη σε πλαστική μεμβράνη και τη διατηρούμε στο ψυγείο μέχρι να ετοιμάσουμε τα λαχανικά.
Γέμιση
- Τρίβουμε τις ρίζες και τα λαχανικά με λίγο αλάτι και τις αφήνουμε να στραγγίξουν για 15 λεπτά σε ένα σουρωτήρι.
- Σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε τα λαχανικά για περίπου 5 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρώς και να εξατμιστούν τα υγρά τους.
- Προσθέτουμε λίγο αλατοπίπερο, ανακατεύουμε και αποσύρουμε.
Κρέμα
- Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά, ρίχνουμε το κεφίρ, το τυρί, τα αρωματικά, αλατοπιπερώνουμε.
- Ενώνουμε την κρέμα με τα λαχανικά.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180° C.
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε φύλλο.
- Ντύνουμε την ταρτιέρα με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος και απλώνουμε πάνω το λεπτό φύλλο ζύμης, φροντίζοντας να καλύψουμε και τα τοιχώματα (κόβουμε όσο εξέχει).
- Αδειάζουμε πάνω το μείγμα λαχανικών - κρέμας, το απλώνουμε ομοιόμορφα και ψήνουμε την τάρτα για περίπου 45 λεπτά ή μέχρι να ψηθεί και να ροδίσει ομοιόμορφα.
- Βγάζουμε τη τάρτα με χειμωνιάτικες ρίζες από το φούρνο, την αφήνουμε να κρυώσει λίγο, την κόβουμε σε κομμάτια και τη σερβίρουμε.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 92.