1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 10' μαγείρεμα
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 40 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: ταψί περίπου 28 εκ.

Για τη βάση (εναλλακτικά βάζουμε φύλλο κουρού)

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Βάση

  1. Σε μια μεγάλη λεκάνη ανακατεύουμε το αλεύρι με το μπέικιν, αλάτι και φρεσκοτριμμένο πιπέρι, περιχύνουμε με το ελαιόλαδο και το γάλα και αρχίζουμε να ζυμώνουμε ρίχνοντας σιγά-σιγά το νερό, έως ότου γίνει μια μαλακιά ζύμη, η οποία δεν κολλάει στα χέρια.
  2. Τη σκεπάζουμε με πετσέτα και την αφήνουμε για 1/2 ώρα στην άκρη.

Γέμιση

  1. Βάζουμε σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα το ελαιόλαδο με τα κρεμμύδια, 100 ml νερό, αλάτι, και όταν αρχίσει να βράζει, χαμηλώνουμε τη φωτιά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα με το καπάκι και μαγειρεύουμε τα κρεμμύδια για περίπου 15 λεπτά μέχρι να μαραθούν και να μείνουν με το λάδι τους.
  2. Προσθέτουμε τα χόρτα, ανακατεύουμε καλά, σκεπάζουμε την κατσαρόλα και αφήνουμε 5 λεπτά έως ότου μαραθούν ελαφρώς. Αλατοπιπερώνουμε.
  3. Προσθέτουμε τον τραχανά, ανακατεύουμε και αποσύρουμε από τη φωτιά.
  4. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει ελαφρώς.
  5. Σε ένα μπολ χτυπάμε τα αυγά μέχρι να ασπρίσουν και προσθέτουμε το γάλα, λίγο αλάτι, πιπέρι και τη γραβιέρα. Ανακατεύουμε ελαφρώς.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 160° C.
  2. Ανοίγουμε τη ζύμη σε φύλλο πάχους 1/2 εκ. Λαδώνουμε ένα ταψί 28 εκ. και στρώνουμε μέσα τη ζύμη, ώστε να καλύπτει καλά και τα τοιχώματα.
  3. Από πάνω απλώνουμε το μείγμα με τα χόρτα και τέλος το μείγμα αυγών - γραβιέρας.
  4. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 50 λεπτά, μέχρι να ροδίσει και να ψηθεί και η βάση.
  5. Προτού την κόψουμε, την αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς.

H γραβιέρα συμπαθεί τα μαλακά κόκκινα κρασιά, που όμως δεν ταιριάζουν με τα χόρτα. Έτσι, ένα ροζέ από Syrah, αν θέλετε, είναι μια μέση λύση.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών