20' προετοιμασία
1 ώρα και 15' μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: για ταρτιέρα 28 - 30 εκ.

Για τη βάση (εναλλακτικά, βάζουμε 1 έτοιμη ζύμη κουρού)

Για τη γέμιση

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα άλευρα με το μπέικιν πάουντερ, το αλάτι και το πιπέρι.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το λάδι και το νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια μαλακή ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια.
  3. Σκεπάζουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα σε θερμοκρασία δωματίου, να ξεκουραστεί.

Γέμιση

  1. Βάζουμε τις φακές σε σουρωτήρι και τις ξεπλένουμε καλά.
  2. Σε μια κατσαρόλα με άφθονο νερό βράζουμε σε μέτρια φωτιά τις φακές μαζί με την πατάτα, το καρότο, το σκόρδο και τα φύλλα δάφνης για 25-30 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  3. Σουρώνουμε και πετάμε τα δαφνόφυλλα.
  4. Στην ίδια κατσαρόλα (άδεια πλέον) ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε δυνατή φωτιά και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 4-5 λεπτά, μέχρι να μαραθεί.
  5. Προσθέτουμε τις φακές, την πατάτα και το καρότο, την πιπεριά, τον μαϊντανό, αλατοπίπερο και ανακατεύουμε για 1 λεπτό, μέχρι να λαδωθούν καλά.
  6. Αποσύρουμε από τη φωτιά.
  7. Μεταφέρουμε στον πολυκόφτη (σε δόσεις αν χρειάζεται) ή χρησιμοποιούμε το ραβδομπλέντερ κατευθείαν στην κατσαρόλα και πολτοποιούμε τα υλικά.
  8. Αφήνουμε το μείγμα να κρυώσει.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C και λαδώνουμε την ταρτιέρα.
  2. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε με τον πλάστη τη ζύμη σε φύλλο διαμέτρου περίπου 35 εκ. και πάχους 3 - 5 χλστ.
  3. Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα, έτσι ώστε να καλύψει τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Κόβουμε τις άκρες που εξέχουν και ξαναπλάθουμε το ζυμάρι που περίσσεψε σελεπτά κορδόνια και τα αφήνουμε στην άκρη.
  4. Τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι τη ζύμη και ψήνουμε για περίπου 15 λεπτά, μέχρι να ροδίσει ελαφρώς.
  5. Ξεφουρνίζουμε, αδειάζουμε από πάνω το μείγμα με τις φακές, το στρώνουμε ομοιόμορφα και στολίζουμε με τα κορδονάκια ζύμης και τις ελιές.
  6. Ψήνουμε την τάρτα για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
  7. Ξεφουρνίζουμε, αφήνουμε να κρυώσει ελαφρώς και σερβίρουμε.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Λαχανικά

Συνταγές με Φακές

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών