30' προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 10 - 12 μικρά ταρτάκια

Για τη ζύμη (ή 1 έτοιμο φύλλο κουρού)

Για τη γέμιση

Για γαρνίρισμα

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τα ζυμώνουμε με το χέρι ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα), μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
  2. Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη.
  3. Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε πάνω της το ζυμάρι, πασπαλίζοντάς το με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει στα χέρια μας, για περίπου 1/2 - 1 λεπτό.
  4. Το πλάθουμε σε μία μπάλα, τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα.

Γέμιση

  1. Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
  2. «Σβήνουμε» με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά.
  3. Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο τα υλικά, προσθέτουμε τα μυρώνια, τα αυγά, το τυρί και τα κουκουνάρια.
  4. Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και ανακατεύουμε καλά.

Τάρτα

  1. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα (ή τα ατομικά ταρτάκια).
  2. Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας.
  3. Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. και το απλώνουμε στο σκεύος καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά ταρτάκια, τότε κόβουμε, με κουπάτ ή με ένα πιατάκι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα ταρτάκια, κομμάτια ζύμης και τα εφαρμόζουμε μέσα σε αυτά.
  4. Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν και στρώνουμε πάνω στη ζύμη της τάρτας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
  5. Τη γεμίζουμε με ρύζι, για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
  6. Τη βάζουμε στο φούρνο στο χαμηλότερο ράφι και την ψήνουμε για περίπου 20 - 22 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή τάρτα.
  7. Αδειάζουμε στη βάση το μείγμα της γέμισης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού.
  8. Απλώνουμε τις φέτες αχλαδιού, σε ομοιόμορφο σχέδιο και ψήνουμε την τάρτα (ή τα ταρτάκια) για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια.

Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Συνταγές με Πράσα

Συνταγές με Τυρί

Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών