30'
προετοιμασία
1 ώρα μαγείρεμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 10 - 12 μικρά ταρτάκιαΓια τη ζύμη (ή 1 έτοιμο φύλλο κουρού)
Για τη γέμιση
Για γαρνίρισμα
Διαδικασία
Ζύμη
- Σε ένα βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ βάζουμε το αλεύρι με το αλάτι και το βούτυρο και τα ζυμώνουμε με το χέρι ή με το γάντζο (το ειδικό εξάρτημα για ζύμωμα), μέχρι η ζύμη να μοιάζει με χοντρά ψίχουλα.
- Ρίχνουμε σταδιακά το νερό και συνεχίζουμε το ζύμωμα έως ότου έχουμε μια λεία και σφιχτή ζύμη.
- Αλευρώνουμε ελαφρώς μια λεία επιφάνεια εργασίας και ζυμώνουμε πάνω της το ζυμάρι, πασπαλίζοντάς το με λίγο αλεύρι, για να μην κολλάει στα χέρια μας, για περίπου 1/2 - 1 λεπτό.
- Το πλάθουμε σε μία μπάλα, τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και αφήνουμε στο ψυγείο να «ξεκουραστεί» για περίπου 1 ώρα.
Γέμιση
- Εν τω μεταξύ, σε ένα μεγάλο τηγάνι ή σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το πράσο για περίπου 8 - 10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει.
- «Σβήνουμε» με το κρασί και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για περίπου άλλα 10 λεπτά, έως ότου εξατμιστούν όλα τα υγρά.
- Αποσύρουμε και, μόλις κρυώσουν λίγο τα υλικά, προσθέτουμε τα μυρώνια, τα αυγά, το τυρί και τα κουκουνάρια.
- Αλατοπιπερώνουμε (με προσοχή το αλάτι, γιατί το τυρί είναι αλμυρό) και ανακατεύουμε καλά.
Τάρτα
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 170° C και λαδώνουμε ελαφρώς την ταρτιέρα (ή τα ατομικά ταρτάκια).
- Βγάζουμε τη ζύμη από το ψυγείο και αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια εργασίας.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με τον πλάστη σε φύλλο πάχους περίπου 1/2 εκ. και το απλώνουμε στο σκεύος καλύπτοντας τον πυθμένα και τα τοιχώματα. Αν χρησιμοποιήσουμε ατομικά ταρτάκια, τότε κόβουμε, με κουπάτ ή με ένα πιατάκι ελαφρώς μεγαλύτερο από τα ταρτάκια, κομμάτια ζύμης και τα εφαρμόζουμε μέσα σε αυτά.
- Κόβουμε τα περισσεύματα της ζύμης που εξέχουν και στρώνουμε πάνω στη ζύμη της τάρτας αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.
- Τη γεμίζουμε με ρύζι, για να μη φουσκώσει καθώς ψήνεται.
- Τη βάζουμε στο φούρνο στο χαμηλότερο ράφι και την ψήνουμε για περίπου 20 - 22 λεπτά, μέχρι να έχουμε μια χρυσαφένια και τραγανή τάρτα.
- Αδειάζουμε στη βάση το μείγμα της γέμισης και το στρώνουμε ομοιόμορφα με σπάτουλα ή με τη ράχη ενός κουταλιού.
- Απλώνουμε τις φέτες αχλαδιού, σε ομοιόμορφο σχέδιο και ψήνουμε την τάρτα (ή τα ταρτάκια) για περίπου 15 - 20 λεπτά, μέχρι να πήξει η γέμιση και να ροδίσει η επιφάνεια.