ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤηγανίτες αφράτες, γλυκές ή αλμυρέςΤηγανίτες αφράτες, γλυκές ή αλμυρές

Αυτές τις παραδοσιακές τηγανίτες οι γυναίκες της Αττικής τις έφτιαχναν ως κεράσματα σε χαρούμενες στιγμές (αρραβώνας, γάμος κ.ά.) αλλά και για να τονώσουν τις εξαντλημένες λεχώνες. Με το ίδιο σκεπτικό τις έφτιαχναν και τα Χριστούγεννα, γιατί πίστευαν πως και η Παναγία, ως λεχώνα, τις έχει ανάγκη.

Οι γυναίκες της Αττικής στις γιορτές και τις χαρούμενες στιγμές έφτιαχναν τηγανίτες με μέλι. Υπάρχουν πολλές παραλλαγές τους: με αυγά στον χυλό για να γίνουν πιο αφράτες, με φέτα θρυμματισμένη στην αλμυρή εκδοχή τους, αλλά τρώγονται ακόμα και σκέτες.

Είναι πολύ απλές και εξαιρετικά νόστιμες σερβιρισμένες με μέλι, καρύδια, σουσάμι και κανέλα. Υπάρχουν βέβαια και παραλλαγές: στον χυλό προστίθενται αυγά για να γίνουν πιο αφράτες ή, για την αλμυρή εκδοχή τους, φέτα θρυμματισμένη. Σε αυτή την περίπτωση σερβίρονται σκέτες ή περιχυμένες με μέλι και πασπαλισμένες με πιπέρι.

15' προετοιμασία
30' τηγάνισμα
20' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 5'

Υλικά

Τεμάχια: για περίπου 40 κομμάτια

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τις τηγανίτες, ξεκινάμε ανακατεύοντας σε ένα μεγάλο μπολ το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και ελάχιστο αλάτι.
  2. Προσθέτουμε σταδιακά όσο χλιαρό νερό χρειάζεται, ανακατεύοντας συνεχώς με ένα μεγάλο κουτάλι, μέχρι να φτιάξουμε έναν μέτριο χυλό, όχι πολύ πυκνό. Τον αφήνουμε κατά μέρος για 15-20 λεπτά να ξεκουραστεί.
  3. Σε ένα ευρύχωρο τηγάνι ζεσταίνουμε 1 εκ. ελαιόλαδο, σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Με ένα κουτάλι σούπας ρίχνουμε λίγες κουταλιές χυλό στο καυτό λάδι και τηγανίζουμε για 1- 2 λεπτά, μέχρι να ροδίσει η κάτω πλευρά. Τις γυρίζουμε να ροδίσει και η άλλη πλευρά και τις στραγγίζουμε σε χαρτί κουζίνας.
  4. Σερβίρουμε τις τηγανίτες ζεστές, περιχυμένες με μέλι και πασπαλισμένες με καρυδόψιχα, κανέλα και σουσάμι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 197.

Άρθρα και Συνταγές για Γλυκό

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Σνακ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών