ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατέ από συκωτάκια κοτόπουλουΠατέ από συκωτάκια κοτόπουλου
45' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
1 ώρα και 20' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 35'

Υλικά

Μερίδες: 5

Για τα τηγανόψωμα

Για το πατέ από συκωτάκια

Διαδικασία

Ζύμη

  1. Για να φτιάξουμε τηγανόψωμα με πατέ από συκωτάκια κοτόπουλου, αρχικά ανακατεύουμε, στον κάδο του μίξερ, τη μαγιά και το νερό και αφήνουμε για 20 λεπτά στην άκρη.
  2. Ρίχνουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι, ζυμώνοντας με τον γάντζο για 7-10 λεπτά, μέχρι να φτιάξουμε ένα ζυμάρι ελαστικό.
  3. Το λαδώνουμε, το σκεπάζουμε και το αφήνουμε για 1 ώρα, μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.

Συκωτάκια

  1. Σε αντικολλητικό τηγάνι σοτάρουμε τα συκωτάκια σε 30 γρ. από το βούτυρο σε δυνατή φωτιά για 6-7 λεπτά, ανακατεύοντας τακτικά.
  2. Προσθέτουμε τα κρεμμυδάκια, το θυμάρι και τη σκόνη σκόρδου, σοτάρουμε για 2-3 λεπτά και σβήνουμε με τα δύο ποτά.
  3. Μαγειρεύουμε για 2-3 λεπτά, αλατοπιπερώνουμε και αποσύρουμε.
  4. Πολτοποιούμε όλο το περιεχόμενο του τηγανιού στον πολυκόφτη.
  5. Ρίχνοντας σταδιακά το υπόλοιπο βούτυρο, το οποίο θα λιώνει στο ζεστό μείγμα και θα το ομογενοποιήσει.
  6. Αλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το ξύσμα.

Τηγανόψωμα

  1. Χωρίζουμε τη ζύμη σε 5 ίσα κομμάτια και τα ανοίγουμε με τον πλάστη σε μακρουλά φύλλα μήκους 15 εκ.
  2. Λαδώνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι.
  3. Ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά και τηγανίζουμε τα ζυμάρια ανά δύο για 3 λεπτά από κάθε πλευρά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρώς και να ροδίσουν ωραία.
  4. Αλείφουμε κάθε τηγανόψωμο με μείγμα από τα συκωτάκια.
  5. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο, πασπαλίζουμε με ανθό αλατιού και διακοσμούμε με τα φύλλα μυρωδικού και τους σπόρους ροδιού.

Ώριμες, πλούσιες Νεμέες, αλλά και κομψές Λημνιώνες, χαρμάνια κρητικά με Κοτσιφάλι.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 200.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών