Η Ελπίδα Μπελογιάννη, τελευταία μαγείρισσα στην οικία των Φέρμορ στην Καρδαμύλη, μοιράζεται μαζί μας τη συνταγή που τόσο αγαπούσε ο «κυρ Μιχάλης». «Οι κληματόβεργες δίνουν μια πρωτότυπη νοστιμιά στο χταπόδι και το προστατεύουν από το να κολλήσει στην κατσαρόλα – το φαγητό αυτό δεν θέλει καθόλου ανακάτεμα και χρειάζεται αρκετό χρόνο μαγειρέματος για να γίνει μαλακό και αφράτο», λέει η Ελπίδα για ένα ασυνήθιστο πιάτο που αγαπούσε πολύ ο Π. Λ. Φέρμορ, φτιαγμένο με ντόπια χταπόδια. Την άνοιξη οι κληματόβεργες είναι τρυφερές και χυμώδεις. Τις ζητάμε από τον μανάβη μας ή από παραγωγούς στη λαϊκή, συνήθως όσους φέρνουν και τρυφερά αμπελόφυλλα.
20'
προετοιμασία
3 ώρες μαγείρεμα
Σύνολο: 3 ώρες και 20'
Υλικά
Βάρος: για 1000-1200 γρ.Διαδικασία
- Σε κατσαρόλα βαθιά και σχετικά μεγάλη τακτοποιούμε τις κληματόβεργες σαν πλέγμα, καλύπτοντας τον πυθμένα.
- Αν χρειαστεί, σπάζουμε μερικές σε μικρότερα κομμάτια, για να προσαρμοστούν ακριβώς στις διαστάσεις του σκεύους.
- Πλένουμε καλά το χταπόδι και το ακουμπάμε στις κληματόβεργες, με τα πλοκάμια απλωμένα γύρω του.
- Σε ένα λεκανάκι ανακατεύουμε τα κρεμμυδάκια του στιφάδου, τα πομοντόρια, τα σκόρδα, το ξίδι, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι και αδειάζουμε το περιεχόμενο στην κατσαρόλα πάνω και γύρω από το χταπόδι.
- Βουτάμε μέσα στη σάλτσα τη δάφνη και το δεντρολίβανο.
- Βάζουμε την κατσαρόλα σε δυνατή φωτιά και αφήνουμε να πάρει μία βράση, μέχρι να δούμε ότι το χταπόδι αρχίζει και βγάζει τα δικά του υγρά που αφρίζουν.
- Χαμηλώνουμε τη φωτιά αμέσως, τόσο ώστε ίσα που να ανακινούνται τα υγρά στην κατσαρόλα, την κλείνουμε καλά με το καπάκι της και μαγειρεύουμε για 2½-3 ώρες.
- Μετά τις 2 ώρες ρίχνουμε μια ματιά για να δούμε μήπως μειώθηκαν τα υγρά του φαγητού και, αν ναι, προσθέτουμε 2-3 κουτ. σούπας νερό και χαμηλώνουμε ακόμη περισσότερο τη φωτιά, συνεχίζοντας το μαγείρεμα.
- Βγάζουμε το χταπόδι από την κατσαρόλα, το χωρίζουμε στα πλοκάμια του και το μοιράζουμε σε πιάτα.
- Πετάμε τις κληματόβεργες, το δεντρολίβανο και τις δάφνες και βάζουμε στα πιάτα κρεμμυδάκια και σάλτσα.
- Αν θέλουμε, ραντίζουμε κάθε μερίδα με λίγο ωμό ελαιόλαδο.