30'
προετοιμασία
4 ώρες ψήσιμο
Σύνολο: 4 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 6Διαδικασία
- Χαράσσουμε με κοφτερό μαχαίρι το αρνίσιο μπούτι ελαφρά με παράλληλες χαρακιές και το αλατίζουμε.
- Πολτοποιούμε στον πολυκόφτη το κρεμμύδι με το σκόρδο, τις πιπεριές, το καρότο, την πάπρικα και το ελαιόλαδο, και αλείφουμε με το μείγμα όλο το μπούτι, να καλυφθεί καλά.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220°C και στερεώνουμε μια σχάρα σε ένα σχετικά βαθύ ταψί.
- Ρίχνουμε στο ταψί τον ζωμό και βάζουμε το αρνί πάνω στη σχάρα. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για περίπου 30 λεπτά, μέχρι να ροδίσει στην επιφάνεια.
- Βγάζουμε για λίγο το ταψί από τον φούρνο, καλύπτουμε το αρνί με λαδόκολλα και μετά με αλουμινόχαρτο, έτσι ώστε να σκεπαστεί όλο το ταψί, όχι μόνο το κρέας.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε το αρνί για άλλες 3-3 1⁄2 ώρες, μέχρι να μαλακώσει πολύ το αρνί και να ξεκολλάει το κρέας από το κόκαλο.
- Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα και σουρώνουμε τα υγρά του ταψιού σε ένα κατσαρολάκι.
- Βράζουμε τα υγρά σε δυνατή φωτιά για περίπου 5-6 λεπτά ή μέχρι να δέσουν και να σχηματίσουν μια ελαφριά σάλτσα.
- Περιχύνουμε το αρνί με τη σάλτσα ή τη βάζουμε σε μπολ δίπλα, ώστε να βάζει ο καθένας όση θέλει.
Rioja φυσικά.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 156.