ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυροκαυτερή κυκλαδίτικηΤυροκαυτερή κυκλαδίτικη με κεφίρ

«Μπουρνιά είναι το πήλινο σκεύος με καπάκι μέσα στο οποίο ωριμάζει η πετρωτή, ένα μαλακό τυρί που φτιάχνουμε στην Άνδρο», εξηγεί η μαγείρισσα Κατερίνα Ρεμούνδου. «Η πετρωτή αλείφεται με ελαιόλαδο και μένει μέσα στην μπουρνιά για περίπου τρεις μήνες, ωριμάζει και γίνεται η δική μας κοπανιστή. Είναι σχετικά πιο ήπια σε γεύση από ό,τι στις υπόλοιπες Κυκλάδες, παρόλ’ αυτά στο δικό μας σπίτι ο πατέρας μου την αραίωνε με βούτυρο, γάλα ή γιαούρτι, για να κάνει πιο ήπια τη γεύση της και να μπορούμε να τη φάμε για πρωινό. Μια συνήθεια που είχαν οι Ανδριώτισσες όταν οι άνδρες πήγαιναν στα καφενεία πολλές φορές την εβδομάδα, ήταν να γειτονεύουν στο σπίτι στις 17.00, με καφέ, παξιμάδι και κοπανιστή, όπου έστηναν γάμους, έκαναν προξενιά, έλεγαν τα νέα της ημέρας τους».

10' προετοιμασία
Σύνολο: 10'

Υλικά

Βάρος: 700 γρ.

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε το τυρί της μπουρνιάς και τα γειτονέματα, ξεκινάμε βάζοντας στον πολυκόφτη που διαθέτουμε όλα τα υλικά και τα πολτοποιούμε μέχρι να γίνουν μια απαλή κρέμα.
  2. Αδειάζουμε σε μπολ και διατηρούμε στο ψυγείο για περίπου μία εβδομάδα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Γιαούρτι

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT