Πάντα πρωί έτρωγαν τον τραχανά, ποτέ βράδυ. Ήταν το φαγητό που έφτιαχναν πριν πάνε στο χωράφι, δυναμωτικό και θρεπτικό, και μέσα μούλιαζαν κοκαλιασμένο ψωμί. Ο τραχανάς τους ήταν αλευρένιος, όχι σταρένιος, και τον έφτιαχναν το καλοκαίρι σε μεγάλες προμήθειες, για να έχουν για τον χειμώνα. Άλλοι τον έφτιαχναν γλυκό, άλλοι ξινό. Στο μαγείρεμα τον «έκαιγαν» με τσιγαρίθρες από το αρνί και κοκκινοπίπερο.
Από τη Χριστίνα Παπαλαζάρου.

10' προετοιμασία
20' μαγείρεμα
Σύνολο: 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 6

Για το σερβίρισμα*

Διαδικασία

  1. Σε μια μεσαίου μεγέθους κατσαρόλα βράζουμε το νερό σε μέτρια φωτιά. Ρίχνουμε τον τραχανά και αλάτι και βράζουμε ανακατεύοντας συνεχώς μέχρι να χυλώσει (περίπου 10-15 λεπτά). Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το λάδι και το βούτυρο και, μόλις κάψουν, ρίχνουμε το κοκκινοπίπερο και αμέσως ανακατεύουμε για 1-2 λεπτά και το αδειάζουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.
  2. * Παραδοσιακά «καίνε» τον τραχανά με τσιγαρίθρες (κομμάτια λίπους) από αρνί. Κάθε φορά που αγοράζουν αρνίσιο κρέας, καθαρίζουν και κόβουν τα μεγάλα κομμάτια λίπους και τα φυλάσσουν χωριστά, γι’ αυτή την περίπτωση, στο ψυγείο ή στην κατάψυξη. Αν θέλουμε να το κάνουμε έτσι, θα λιώσουμε στο τηγάνι 1 χούφτα τσιγαρίθρες, θα προσθέσουμε 2-3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο και, μόλις κάψει το λίπος, θα ρίξουμε το κοκκινοπίπερο και θα το αδειάσουμε στην κατσαρόλα με τον τραχανά.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών