Το όνομά του σημαίνει τσερκέζικο κοτόπουλο και για την καταγωγή του ερίζουν πολλοί. Από όπου και αν κατάγεται, όμως , σημασία έχει ότι πρόκειται για τον πιο ιδιαίτερο, τον πιο μερακλίδικο μεζέ!

15' προετοιμασία
40' μαγείρεμα
Σύνολο: 55 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 10 - 12 άτομα / ως μεζές

Διαδικασία

  1. Αλατοπιπερώνουμε το κοτόπουλο και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα με νερό τόσο που να το υπερκαλύπτει. Αλατίζουμε και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40-50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσει, ξαφρίζοντας όποτε χρειάζεται. Βγάζουμε το κοτόπουλο σε μια πιατέλα και σουρώνουμε τον ζωμό, τον οποίο κρατάμε στην άκρη. Αφαιρούμε την πέτσα από το κοτόπουλο και το ξεψαχνίζουμε. Ψιλοκόβουμε το ψαχνό και το αφήνουμε στην άκρη.
  2. Μουσκεύουμε το ψωμί στο κοτόζουμο για 5-6 λεπτά. Το στύβουμε καλά.
  3. Για μεγαλύτερη ευκολία κάνουμε την ακόλουθη διαδικασία σε 2-3 δόσεις (ανάλογα με τη χωρητικότητα του πολυκόφτη που διαθέτουμε): Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια με το ελαιόλαδο και το ψωμί και τα χτυπάμε μέχρι να πολτοποιηθούν. Προσθέτουμε αλατοπίπερο, την πάπρικα, το κοτόπουλο και 3-4 κουτ. σούπας από το κοτόζουμο, και συνεχίζουμε το χτύπημα μέχρι να σχηματιστεί μια πηχτή κρέμα. Αν είναι πιο σφιχτή από όσο θέλουμε, προσθέτουμε κουταλιά κουταλιά λίγο από το κοτόζουμο. Αδειάζουμε σε πιατέλα, στρώνουμε ομοιόμορφα και πασπαλίζουμε με λίγη καρυδόψιχα και πάπρικα. Σερβίρεται κρύο.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών