Το μαγείρεμα ξεκινά στην κατσαρόλα και ολοκληρώνεται στον φούρνο. Αν βάλουμε μικρότερα ψάρια, τα βγάζουμε νωρίτερα από τη γάστρα για να μη στεγνώσουν.
30'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για το τσιγαρέλι με αλμύρα και σκορπίνα στον φούρνο, αλατίζουμε το ψάρι και το βάζουμε σε μια γάστρα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180° C.
- Σε μια κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που κοχλάζει ζεματίζουμε την αλμύρα για 15 δευτερόλεπτα.
- Τη στραγγίζουμε και τη βάζουμε σε βαθύ μπολ με παγωμένο νερό και παγάκια, για να σταματήσει ο βρασμός και να διατηρήσει το πράσινο χρώμα της. Στραγγίζουμε.
- Στο ίδιο σκεύος ζεσταίνουμε το λάδι σε μέτρια φωτιά και σοτάρουμε το φινόκιο και όλα τα κρεμμύδια για 3-4 λεπτά.
- Προσθέτουμε τις πατάτες και τον πελτέ και ανακατεύουμε για 1 λεπτό.
- Ρίχνουμε 500 ml νερό, αλάτι και αφήνουμε να πάρει μια καλή βράση.
- Aδειάζουμε το όλον στη γάστρα γύρω από το ψάρι.
- Κλείνουμε με το καπάκι και ψήνουμε για περίπου 35 λεπτά.
- Ξεφουρνίζουμε, τακτοποιούμε την αλμύρα γύρω από το ψάρι, πασπαλίζουμε με κόκκινο πιπέρι και συνεχίζουμε το ψήσιμο (χωρίς το καπάκι) για άλλα 10 λεπτά, μέχρι να αναμειχθούν οι γεύσεις και να εξατμιστούν τα περισσότερα υγρά.
Στο ποτήρι μας ένα παγωμένο ροζέ.