ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤυρόπιτα ξεσκέπαστη, με μυζήθρα και άνηθο  από τη ΜάνηΤυρόπιτα ξεσκέπαστη, με μυζήθρα και άνηθο από τη Μάνη

Βασισμένη στην παραδοσιακή συνταγή για ανδριώτικη τυρόπιτα, η μαγείρισσα Κατερίνα Ρεμούνδου μάς ετοίμασε αυτή την ιδιαίτερη καροτόπιτα. Προτείνει να τη συνοδεύσουμε με πέστο από τις φούντες των καρότων, που από ό,τι φαίνεται είναι κρίμα να πηγαίνουν χαμένες, αφού η χλωροφυλλική γεύση τους είναι απαλή και πικάντικη και ταιριάζει πολύ και στα ζυμαρικά.

50' προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
30' αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες και 20'

Υλικά

Μερίδες: για ταψί διαμ. 32 εκ.

Για το φύλλο

Για τη γέμιση

Για το λάδωμα

Για το πέστο με φούντες καρότου

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε τη τυρόπιτα με καρότα και πέστο από τις φούντες τους, ξεκινάμε με το φύλλο.
  2. Ανακατεύουμε σε βαθύ μπολ ή στον κάδο του μίξερ το αλεύρι κοσκινισμένο, το αλάτι, το λάδι.
  3. Σταδιακά ρίχνουμε το νερό (μπορεί να χρειαστεί λίγο λιγότερο ή λίγο περισσότερο) και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί ένα λείο, απαλό και ελαστικό ζυμάρι. Το καλύπτουμε με πετσέτα κουζίνας και το αφήνουμε στην άκρη για 30 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια, χωρίζουμε τη ζύμη σε 6 ίσα μέρη και τα πλάθουμε σε μπαλάκια. Ανοίγουμε με τον πλάστη κάθε μπάλα ζύμης σε λεπτό φύλλο διαμέτρου περίπου 36-38 εκ.

Γέμιση

  1. Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε τα τριμμένα καρότα με το τυρί, το γιαούρτι, το γάλα, τα αυγά και αλατοπίπερο.
  2. Προσθέτουμε όσες φούντες καρότων περισσέψουν, αφού κρατήσουμε στην άκρη 1 φλιτζάνι του τσαγιού για το πέστο, και ανακατεύουμε καλά.

Πίτα

  1. Σε ένα τηγανάκι ζεσταίνουμε το βούτυρο μέχρι να λιώσει. Αποσύρουμε από τη φωτιά, ρίχνουμε το λάδι και ανακατεύουμε να αναμειχθούν.
  2. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C.
  3. Aλείφουμε με το μείγμα βουτύρου-λαδιού ένα στρογγυλό ταψί διαμέτρου περίπου 32 εκ. και στρώνουμε τα δύο πρώτα φύλλα, έτσι ώστε να καλύψουμε τον πάτο και τα τοιχώματα, καλά λαδοβουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά.
  4. Αδειάζουμε τη μισή ποσότητα γέμισης και την απλώνουμε ομοιόμορφα. Απλώνουμε ένα ακόμα φύλλο, το αλείφουμε καλά με το μείγμα βουτύρου-λαδιού και αδειάζουμε την υπόλοιπη γέμιση. Τη στρώνουμε ομοιόμορφα.
  5. Καλύπτουμε με τα υπόλοιπα 3 φύλλα, επίσης καλά λαδοβουτυρωμένα το καθένα ξεχωριστά. Χαράσσουμε ελαφρά την πίτα σε κομμάτια και ψήνουμε για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ροδίσει.

Πέστο με φούντες καρότου

  1. Σε ένα κατσαρολάκι με μπόλικο νερό που κοχλάζει ρίχνουμε τις φούντες καρότου και τις ζεματίζουμε για 2 λεπτά, ίσα ίσα να μαλακώσουν ελαφρώς.
  2. Τις στραγγίζουμε και τις κρυώνουμε σε μπολ με νερό της βρύσης και παγάκια. Έτσι, και θα σταματήσει ο βρασμός, και θα διατηρήσουν το όμορφο πράσινο χρώμα τους. Αδειάζουμε σε σουρωτήρι και αφήνουμε να στραγγίξουν καλά.
  3. Τις μεταφέρουμε στον κάδο του πολυκόφτη που διαθέτουμε, προσθέτουμε όλα τα υπόλοιπα υλικά και πολτοποιούμε μέχρι να σχηματιστεί ένας λείος πολτός. Αδειάζουμε σε μπολ σερβιρίσματος και συνοδεύουμε την πίτα.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 192.

Άρθρα και Συνταγές με Αλεύρι (ζύμες)

Άρθρα και Συνταγές με Καρότα

Άρθρα και Συνταγές με Τυρί

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Άρθρα και Συνταγές για Πρωινό

Άρθρα και Συνταγές για Συνοδευτικά

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών