30'
προετοιμασία
30' τηγάνισμα
1 ώρα
αναμονή
Σύνολο: 2 ώρες
Υλικά
Τεμάχια: 8-10
Για τη ζύμη
Για τη γέμιση
Διαδικασία
- Για να φτιάξουμε τις τυρόπιτες της Τσικνοπέμπτης, ξεκινάμε με τη ζύμη.
- Σε βαθύ μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, το αλάτι, το λάδι και το ξίδι.
- Προσθέτουμε σταδιακά το χλιαρό νερό και ζυμώνουμε μέχρι να σχηματιστεί μια λεία ζύμη που να μην κολλάει στα χέρια. Μπορεί να χρειαστεί να προσθέσουμε επιπλέον 1-2 κουτ. σούπας νερό ή αλεύρι. Την πλάθουμε σε μπάλα, καλύπτουμε με μεμβράνη και την αφήνουμε για 1 ώρα στην άκρη, να ξεκουραστεί.
Τυρόπιτες
- Σε ένα μπολ χτυπάμε με ένα πιρούνι τα αυγά με το μοσχοκάρυδο. Σε άλλο μπολ βάζουμε το τυρί (ή τα τυριά).
- Χωρίζουμε τη ζύμη σε 8-10 κομμάτια και τα πλάθουμε σε μικρές μπάλες. Πασπαλίζουμε μια λεία επιφάνεια με λίγο αλεύρι και ανοίγουμε κάθε μπαλίτσα ζύμης με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο διαμέτρου 20 εκ.
- Αλείφουμε κάθε φύλλο με λίγο από το μείγμα του αυγού (θέλουμε να φτάσει για όλα τα φύλλα) και απλώνουμε το τυρί σε όλη την επιφάνεια. Διπλώνουμε καλά το φύλλο σαν φάκελο και το πιέζουμε να κλείσουν καλά οι ενώσεις και να εγκλωβίσουμε τη γέμιση.
- Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να καλύψει το 1/4 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
- Τηγανίζουμε μία μία τις τυρόπιτες για 2-3 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν καλά και από τις δύο πλευρές. Τις βγάζουμε με τρυπητή κουτάλα και τις αφήνουμε σε απορροφητικό χαρτί να στραγγίξουν το περιττό λάδι.
Μυστικά
Η συγκεκριμένη ζύμη είναι η βασική ζύμη για σπιτικό φύλλο και μπορούμε να τη χρησιμοποιήσουμε σε όλες τις αλμυρές πίτες.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 199.