15'
προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
2 ημέρες
αναμονή
Σύνολο: 2 ημέρες και 2 ώρες και 45'
Υλικά
Μερίδες: 4Διαδικασία
- Για τον μπακαλιάρο με ψητή ντομάτα, προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C.
- Βουτάμε τις τομάτες για 5 δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει, τις βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε.
- Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι και τις βάζουμε σε ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω.
- Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη, ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να ζαρώσουν.
- Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και το δεντρολίβανο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.
- Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις σταφίδες και τις ψημένες ντομάτες (άκοπες), μαζί με όλα τα υγρά του ταψιού.
- Όταν το μείγμα αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και μαγειρεύουμε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει.
- Πασπαλίζουμε με το φασκόμηλο και αλατοπίπερο, σερβίρουμε με τη σάλτσα και τις ντομάτες και συνοδεύουμε με πιλάφι.