Πολλές οι συνταγές με μπακαλιάρο στην Ιταλία και κάθε περιοχή έχει τις δικές της. Στην Τοσκάνη, και συγκεκριμένα στο Λιβόρνο, ο μπακαλιάρος μαγειρεύεται με κρασί, σκόρδο και βασιλικό ή δεντρολίβανο και σερβίρεται με μεγάλες ώριμες ντομάτες, ψημένες στον φούρνο.

30' προετοιμασία
2 ώρες και 30' μαγείρεμα
48 ώρες αναμονή
Σύνολο: 51 ώρες

Υλικά

Μερίδες: 4

Διαδικασία

  1. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 120°C. Βουτάμε τις τομάτες για 5 δευτερόλεπτα σε νερό που κοχλάζει, τις βγάζουμε αμέσως με τρυπητή κουτάλα και τις βάζουμε σε λεκάνη με κρύο νερό και παγάκια. Αφήνουμε για λίγα λεπτά και τις ξεφλουδίζουμε. Τις κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα σπόρια με ένα κουταλάκι και τις βάζουμε σε ένα ταψί, με την κομμένη πλευρά προς τα πάνω. Πασπαλίζουμε με αλάτι και ζάχαρη, ραντίζουμε με λίγο λάδι και τις ψήνουμε για 2 ώρες, μέχρι να ζαρώσουν.
  2. Σε φαρδιά κατσαρόλα σοτάρουμε στο υπόλοιπο ελαιόλαδο το σκόρδο και το δεντρολίβανο σε μέτρια φωτιά για 1 λεπτό, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους. Σβήνουμε με το κρασί, αφήνουμε 1-2 λεπτά να εξατμιστεί το αλκοόλ και προσθέτουμε τις σταφίδες και τις ψημένες ντομάτες (άκοπες), μαζί με όλα τα υγρά του ταψιού. Όταν το μείγμα αρχίσει να παίρνει βράση, προσθέτουμε τον μπακαλιάρο και μαγειρεύουμε για 18-20 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσει. Πασπαλίζουμε με το φασκόμηλο και αλατοπίπερο, σερβίρουμε με τη σάλτσα και τις ντομάτες και συνοδεύουμε με πιλάφι.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών