Για τη βασιλόπιτα χρησιμοποιήσαμε βούτυρο Lurpak.
20'
προετοιμασία
1 ώρα ψήσιμο
4 ώρες
αναμονή
Σύνολο: 5 ώρες και 20'
Υλικά
Μερίδες: 14-16Διαδικασία
- Χτυπάμε στο μίξερ, με το φτερό, το βούτυρο Lurpak με την άχνη ζάχαρη και τους τριμμένους ξηρούς καρπούς μέχρι να γίνει μια αφράτη κρέμα.
- Προσθέτουμε ένα ένα τα αυγά χτυπώντας καλά μετά από κάθε προσθήκη, πριν ρίξουμε το επόμενο.
- Σταματάμε το μίξερ, ρίχνουμε το αλεύρι, τη μαστίχα και το ξύσμα και ανακατεύουμε με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ).
- Στο τέλος, ρίχνουμε και τους χοντροκομμένους ξηρούς καρπούς και ανακατεύουμε ξανά.
- Βουτυρώνουμε μια στρογγυλή φόρμα διαμέτρου 26-28 εκ. και καλύπτουμε τον πυθμένα και τα πλαϊνά με λαδόκολλα. Αδειάζουμε μέσα το μείγμα, προσθέτοντας και το φλουρί.
- Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και τοποθετούμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες. Αυτό είναι απαραίτητο, για να «κάτσει» λίγο το μείγμα και να μην φουσκώσει άτσαλα στο ψήσιμο.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Ψήνουμε για 30-35 λεπτά. Έπειτα, χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 160°C και ψήνουμε για άλλα 30 λεπτά περίπου. Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε βυθίζοντας στο κέντρο μια οδοντογλυφίδα: αν βγει λερωμένη, ψήνουμε λίγο ακόμα.
- Βγάζουμε τη βασιλόπιτα από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει και την ξεφορμάρουμε. Την τοποθετούμε σε μια πιατέλα, την πασπαλίζουμε με άχνη και έτοιμη!
Μυστικά
*Μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μείγμα από διάφορους ξηρούς καρπούς, αντί μόνο για ένα είδος.