
25'
προετοιμασία
40' ψήσιμο
8'
αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 13'
Υλικά
Διαδικασία
- Για την vegan βασιλόπιτα ξεκινάμε και προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170°C.
- Λαδώνουμε και αλευρώνουμε ένα ταψάκι διαμέτρου 25 εκ.
- Σε ένα δοχείο ρίχνουμε το ρόφημα αμυγδάλου και το μηλόξιδο, ανακατεύουμε ελαφρώς και αφήνουμε για 5-10 λεπτά.
- Έπειτα προσθέτουμε και το κονιάκ.
- Σε ένα μπολ κοσκινίζουμε το αλεύρι με το μπέικιν και τη σόδα.
- Σε ένα άλλο, μεγαλύτερο μπολ βάζουμε τη ζάχαρη και το ηλιέλαιο και ανακατεύουμε καλά με σύρμα χειρός.
- Προσθέτουμε στο μείγμα λαδιού-ζάχαρης το αλάτι, το μοσχοκάρυδο, τη μαστίχα, το μαχλέπι, τη βανιλίνη και το ξύσμα και συνεχίζουμε με το σύρμα μέχρι να ενσωματωθούν.
- Ανακατεύοντας προσθέτουμε σιγά σιγά το μείγμα με το ρόφημα αμυγδάλου, το ξίδι και το κονιάκ.
- Έπειτα ρίχνουμε σιγά σιγά το μείγμα του αλευριού, ανακατεύοντας απαλά με μια σπάτουλα σιλικόνης.
- Προσθέτουμε τα χοντροκομμένα αμύγδαλα και ανακατεύουμε ξανά.
- Αδειάζουμε στο ταψί, χωρίς να ξεχάσουμε να βάλουμε και το φλουρί.
- Ψήνουμε στον προθερμασμένο φούρνο για 35-45 λεπτά.
- Δοκιμάζουμε αν ψήθηκε τρυπώντας στο κέντρο της με ένα λεπτό μαχαίρι αν βγαίνει λερωμένο με υπολείμματα νωπής ζύμης, τότε χρειάζεται κι άλλο ψήσιμο.
- Βγάζουμε από τον φούρνο, αφήνουμε να κρυώσει εντελώς και ξεφορμάρουμε.
- Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Ζάχαρη & Αλεύρι, τεύχος 47.