ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜυστικά για τέλειες σούπες βελουτέΜυστικά για τέλειες σούπες βελουτέ
20' προετοιμασία
30' μαγείρεμα
Σύνολο: 50'

Υλικά

Μερίδες: 8

Διαδικασία

  1. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κουταλιές από το λάδι και σοτάρουμε σε μέτρια φωτιά το κρεμμύδι, το πράσο και τα καρότα για 4 - 5 λεπτά, μέχρι να μαραθούν κάπως. Δυναμώνουμε τη φωτιά, ρίχνουμε τις φακές και τις δάφνες, ανακατεύουμε 1-2 φορές και προσθέτουμε τα 1.200 ml ζωμό.
  2. Μόλις πάρει μια καλή βράση, χαμηλώνουμε τη φωτιά τόσο ώστε να κοχλάζει απαλά η σούπα, σκεπάζουμε και βράζουμε για 20 - 25 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν τα λαχανικά και οι φακές να είναι μισολιωμένες (οι κόκκινες φακές λιώνουν εύκολα με το βράσιμο).
  3. Μεταφέρουμε το περιεχόμενο της κατσαρόλας (χωρίς τις δάφνες) στο μπλέντερ (σε δόσεις, αν δεν είναι μεγάλο το μπλέντερ), ρίχνουμε αλάτι, το μπούκοβο και το υπόλοιπο λάδι και χτυπάμε τα υλικά για αρκετά λεπτά μέχρι να προκύψει μια λεία, βελούδινη σούπα. Αν δεν έχουμε μπλέντερ, πολτοποιούμε τη σούπα σε περισσότερες δόσεις στο μούλτι - θα χρειαστεί, όμως, να χτυπήσουμε τα υλικά για περισσότερα λεπτά.
  4. Σουρώνουμε τον πολτό από λεπτό σουρωτήρι- σήτα, για να μη μείνουν κομματάκια. Μεταφέρουμε τη βελούδινη σούπα στην κατσαρόλα, που έχουμε εν τω μεταξύ καθαρίσει. Δεν πρέπει να είναι πολύ πηχτή. Αν είναι, προσθέτουμε λίγο ζωμό επιπλέον και την αφήνουμε να πάρει 1 - 2 βράσεις.
  5. Σερβίρουμε σε μικρά μπολ ή σε φλιτζάνια (180 - 200 ml για κάθε μερίδα). Ανακατεύουμε το ξινόγαλο με το δυόσμο και βάζουμε περίπου 11⁄2 κουτ. σούπας στο κέντρο κάθε μερίδας.

Μυστικά

*Ξινόγαλο (παράγωγο πρόβειου ή αγελαδινού γάλακτος, από το οποίο έχει αφαιρεθεί το λίπος και στο οποίο έχει προστεθεί ειδική καλλιέργεια. Εχει ευχάριστη, υπόξινη γεύση. Στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 56.

Άρθρα και Συνταγές με Γαλακτοκομικά

Άρθρα και Συνταγές με Φακές

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών