1 ώρα προετοιμασία
20' τηγάνισμα
Σύνολο: 1 ώρα και 20'

Υλικά

Τεμάχια: 25

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε βλιτοκεφτέδες με ντομάτα πρώτα πλένουμε καλά τις πατάτες και τις βράζουμε με τη φλούδα σε μια κατσαρόλα με μπόλικο νερό, μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Τις ελέγχουμε μετά τα 20 λεπτά αν έγιναν, τρυπώντας τες με ένα καλαμάκι ή με ένα λεπτό μαχαίρι, αλλά, ανάλογα και με το μέγεθός τους, μπορεί να χρειαστούν έως και 40 λεπτά.
  3. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν ελαφρώς, ώστε να μπορέσουμε να τις πιάσουμε, και μετά τις καθαρίζουμε.
  4. Παράλληλα, σε άλλη κατσαρόλα με αλατισμένο νερό βράζουμε τα βλίτα για 8-10 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν κάπως.
  5. Τα στραγγίζουμε καλά και, μόλις κρυώσουν λίγο, τα «στύβουμε» όσο γίνεται με τα χέρια και τα κόβουμε σε μικρότερα κομμάτια.
  6. Βάζουμε τις πατάτες σε ένα μεγάλο μπολ και τις λιώνουμε με το πιρούνι ή με το πρες πουρέ.
  7. Προσθέτουμε στο μπολ τα βλίτα και ανακατεύουμε.
  8. Προσθέτουμε την ντομάτα, τα αυγά, τα τυριά, τη φρυγανιά και αλατοπίπερο, και ανακατεύουμε καλά, να γίνουν ένα πηχτό μείγμα που να πλάθεται.
  9. Με ένα κουτάλι της σούπας (ως δοσομετρητή) παίρνουμε ποσότητες από το μείγμα και τις πλάθουμε με λαδωμένα τα χέρια μας σε μικρούς κεφτέδες, τους οποίους αλευρώνουμε στη συνέχεια ελαφρώς και τους τινάζουμε για να φύγει το περιττό αλεύρι.
  10. Ρίχνουμε σε ένα μεγάλο τηγάνι με βαρύ πάτο 2 δάχτυλα ελαιόλαδο (περίπου 3 εκ.) και το βάζουμε να ζεσταθεί σε μέτρια προς δυνατή φωτιά.
  11. Οταν το λάδι κάψει, βάζουμε τους κεφτέδες σε δόσεις και τους τηγανίζουμε και από τις δύο πλευρές μέχρι να ροδίσουν, για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά.
  12. Tους βγάζουμε από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα και τους αφήνουμε να στραγγίξουν πάνω σε χαρτί κουζίνας.
  13. Τρώγονται ζεστοί. Συνοδεύουν, πολύ ωραία, τσιπούρα ψητή με λαδολέμονο.

Ένα Sauvignon blanc.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 172.

Άρθρα και Συνταγές με Βλίτα

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Χόρτα / Μυρωδικά

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών