Η κ. Ευαγγελία Συκιανάκη από τη Νέα Πραισό Λασιθίου και η κ. Ευρυδίκη Χρυσουλάκη επίσης από τη Σητεία μας δείχνουν βήμα βήμα πως να φτιάξουμε ξεροτήγανα λασιθιώτικα.

(Δείτε τη δοσολογία των υλικών της συνταγής και την εκτέλεση συνοπτικά προς το τέλος του άρθρου)

Για να φτιάξουμε ξεροτήγανα λασιθιώτικα, αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ με τον γάντζο ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό).

Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ξεκουραστεί. Τη χωρίζουμε σε 10 μέρη.

Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη ή καλύτερα στη μηχανή ζυμαρικών (αν έχουμε) σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1-2 χλστ.

Κόβουμε κάθε φύλλο με τη ρόδα σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου 10 x 12 εκ.

Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει σε ύψος το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά. Με δύο πιρούνια βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο καυτό λάδι. Καθώς τηγανίζεται, το διπλώνουμε με τα πιρούνια ώστε να σχηματίσουμε ένα ρολό (μια φλογέρα). Τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει, αλλά να μη ροδίσει έντονα.

Αφήνουμε τη φλογέρα σε απορροφητκό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.

Βουτάμε ένα ένα τα ξεροτήγανα (που θα έχουν ήδη κρυώσει) στο ζεστό σιρόπι και τα γυρίζουμε, μέχρι να μελωθούν καλά. Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.

1 ώρα προετοιμασία
30' μαγείρεμα
15' αναμονή
Σύνολο: 1 ώρα και 45'

Υλικά

Τεμάχια: 30

Για τη ζύμη

Για το σιρόπι

Για το πασπάλισμα

Διαδικασία

  1. Για να φτιάξουμε ξεροτήγανα λασιθιώτικα, αρχικά ανακατεύουμε όλα τα υλικά στον κάδο του μίξερ ή σε βαθύ μπολ με τον γάντζο ή με τα χέρια μέχρι να σχηματιστεί μια λεία και σφιχτή ζύμη (αν χρειαστεί προσθέτουμε λίγο ακόμα νερό).
  2. Την πλάθουμε σε μπάλα, σκεπάζουμε χαλαρά με πετσέτα κουζίνας και την αφήνουμε στην άκρη για 10-15 λεπτά, να ξεκουραστεί.
  3. Τη χωρίζουμε σε 10 μέρη.
  4. Αλευρώνουμε μια λεία επιφάνεια και ανοίγουμε κάθε κομμάτι ζύμης με τον πλάστη ή καλύτερα στη μηχανή ζυμαρικών (αν έχουμε) σε πολύ λεπτό φύλλο πάχους περίπου 1-2 χλστ.
  5. Κόβουμε κάθε φύλλο με τη ρόδα σε μικρότερα παραλληλόγραμμα κομμάτια περίπου 10 x 12 εκ.
  6. Σε ένα βαθύ τηγάνι ρίχνουμε τόσο λάδι ώστε να φτάσει σε ύψος το 1/3 του σκεύους και το ζεσταίνουμε σε δυνατή φωτιά.
  7. Με δύο πιρούνια βουτάμε ένα ένα τα φύλλα στο καυτό λάδι. Καθώς τηγανίζεται, το διπλώνουμε με τα πιρούνια ώστε να σχηματίσουμε ένα ρολό (μια φλογέρα).
  8. Τηγανίζουμε για 2 λεπτά, μέχρι να χρυσίσει, αλλά να μη ροδίσει έντονα.
  9. Αφήνουμε τη φλογέρα σε απορροφητκό χαρτί να στραγγίξει το περιττό λάδι και συνεχίζουμε τη διαδικασία μέχρι να τελειώσει η ζύμη.

Σιρόπι

  1. Βάζουμε σε μια κατσαρόλα όλα τα υλικά για το σιρόπι και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για 10 λεπτά, μέχρι να δέσει.
  2. Αποσύρουμε.

Ξεροτήγανα

  1. Βουτάμε ένα ένα τα ξεροτήγανα (που θα έχουν ήδη κρυώσει) στο ζεστό σιρόπι και τα γυρίζουμε, μέχρι να μελωθούν καλά.
  2. Τα τακτοποιούμε σε πιατέλα, τα πασπαλίζουμε με σουσάμι και κανέλα και σερβίρουμε.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών