1 ώρα προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30 λεπτά

Υλικά

Μερίδες: 20

Διαδικασία

Πούλπα πορτοκαλιού

  1. Βράζουμε 3-4 μέτρια πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα τους, σε άφθονο νερό, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
  2. Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμα – θα πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
  3. Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φλούδες, μέχρι να φτιάξουμε λείο πουρέ.

Κεικ

  1. Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πούλπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
  2. Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ, το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
  3. Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
  4. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
  5. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ με διαστάσεις περίπου 19 x 8 εκ. και ύψος 7 εκ.
  6. Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 30 λεπτά.
  7. Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
  8. Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.

Γίνε συνδρομητής

Αν θέλετε να λαμβάνετε το περιοδικό «Γαστρονόμος» κάθε μήνα στην πόρτα σας, γίνετε συνδρομητής στην εφημερίδα «Καθημερινή»

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών