1 ώρα
προετοιμασία
1 ώρα και 30' μαγείρεμα
Σύνολο: 2 ώρες και 30'
Υλικά
Μερίδες: 20Διαδικασία
Πούλπα πορτοκαλιού
- Βράζουμε 3-4 μέτρια πορτοκάλια ολόκληρα, με τη φλούδα τους, σε άφθονο νερό, για περίπου 40 λεπτά ή μέχρι να μαλακώσουν.
- Δοκιμάζουμε με ένα πιρούνι αν είναι έτοιμα – θα πρέπει να τα διαπερνά με ευκολία.
- Τα στραγγίζουμε, τα κόβουμε στη μέση, αφαιρούμε τα κουκούτσια, αν υπάρχουν, και τα πολτοποιούμε στον πολυκόφτη, μαζί με τις φλούδες, μέχρι να φτιάξουμε λείο πουρέ.
Κεικ
- Σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε την πούλπα πορτοκαλιού, τη ζάχαρη και τα αυγά, μέχρι να ομογενοποιηθούν.
- Προσθέτουμε το λιωμένο βούτυρο, το λικέρ, το ξύσμα και την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε.
- Κοσκινίζουμε μέσα στο μείγμα το αλεύρι, το κακάο και το μπέικιν πάουντερ, προσθέτουμε και το αλάτι και ανακατεύουμε με ελαστική σπάτουλα σιλικόνης (μαρίζ) μέχρι να γίνουν ομοιογενές μείγμα.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160°C.
- Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε δύο μακρόστενες φόρμες για κέικ με διαστάσεις περίπου 19 x 8 εκ. και ύψος 7 εκ.
- Μοιράζουμε το μείγμα στις δύο φόρμες και ψήνουμε για 30 λεπτά.
- Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 150°C και ψήνουμε για άλλα 20 λεπτά.
- Αφήνουμε τα κέικ να κρυώσουν, τα ξεφορμάρουμε και σερβίρουμε.