40' προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'

Υλικά

Μερίδες: 4

Για τη σάλτσα

Για το σερβίρισμα

Διαδικασία

  1. Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν - ελέγχουμε αν μαλάκωσαν τρυπώντας τες με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
  2. Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ζεστές τις καθαρίζουμε.
  3. Τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ., τις βάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος και τις αλατοπιπερώνουμε.
  4. Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
  5. Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σάλτσας τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
  6. Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, το δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε απαλά.
  7. Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν.
  8. Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν τα καλαμάρια - αν τα ψήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.
  9. Τα βάζουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σος.
  10. Ρίχνουμε τα καλαμάρια στο μπολ με τις πατάτες.
  11. Σερβίρουμε την ζεστή πατατοσαλάτα με σοτέ καλαμάρι σκορπίζοντας το κουκουνάρι και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ελιές, πιπεριές τουρσί και ραπανάκια.

Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.

Άρθρα και Συνταγές με Καλαμάρι / Θράψαλο

Άρθρα και Συνταγές με Λεμόνι

Άρθρα και Συνταγές με Πατάτες

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Άρθρα και Συνταγές για Ορεκτικό / Μεζές

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών