40'
προετοιμασία
50' μαγείρεμα
Σύνολο: 1 ώρα και 30'
Υλικά
Μερίδες: 4Για τη σάλτσα
Για το σερβίρισμα
Διαδικασία
- Σε μια βαθιά κατσαρόλα ρίχνουμε τις πατάτες και νερό τόσο που να τις υπερκαλύπτει κατά 5 εκ. και βράζουμε σε μέτρια φωτιά για περίπου 40 - 50 λεπτά, μέχρι να μαλακώσουν - ελέγχουμε αν μαλάκωσαν τρυπώντας τες με ένα καλαμάκι για σουβλάκι.
- Τις στραγγίζουμε, τις αφήνουμε να κρυώσουν τόσο ώστε να μπορούμε να τις πιάσουμε και όσο είναι ζεστές τις καθαρίζουμε.
- Τις κόβουμε σε κύβους 3 εκ., τις βάζουμε σε βαθύ μπολ σερβιρίσματος και τις αλατοπιπερώνουμε.
- Ρίχνουμε στο μπλέντερ ή στο μούλτι όλα τα υλικά για τη σάλτσα και τα χτυπάμε για 1-2 λεπτά, μέχρι να σχηματιστεί μια λεία σάλτσα.
- Περιχύνουμε με τη μισή ποσότητα της σάλτσας τις πατάτες και ανακατεύουμε απαλά.
- Προσθέτουμε την κάππαρη, το κρεμμυδάκι, τη ρίγανη, το δυόσμο και το μπούκοβο και ανακατεύουμε απαλά.
- Σε ένα αντικολλητικό τηγάνι ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε πολύ δυνατή φωτιά και σοτάρουμε τα καλαμάρια (σε δόσεις) για περίπου 2 λεπτά από κάθε πλευρά, ίσα να αλλάξουν χρώμα και να μαλακώσουν.
- Ο χρόνος είναι αρκετός για να ψηθούν τα καλαμάρια - αν τα ψήσουμε παραπάνω, θα σκληρύνουν και θα αποκτήσουν «λαστιχένια» υφή.
- Τα βάζουμε σε ξύλο κοπής, τα κόβουμε σε λεπτές λωρίδες και τα ανακατεύουμε με την υπόλοιπη σος.
- Ρίχνουμε τα καλαμάρια στο μπολ με τις πατάτες.
- Σερβίρουμε την ζεστή πατατοσαλάτα με σοτέ καλαμάρι σκορπίζοντας το κουκουνάρι και συνοδεύουμε με πράσινη σαλάτα με ελιές, πιπεριές τουρσί και ραπανάκια.
Η συνταγή πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 107.