Μοσχοβολούν oι γειτονιές «λεμονανθό ή και ασβέστη, Σάββατο είν’ όμορφο, ίδιο Χριστός Ανέστη». Μπορεί να μη νηστεύουν όλη τη Σαρακοστή, αλλά τη Μεγάλη Εβδομάδα σχεδόν το 80% των Ελλήνων νηστεύουν από αυγά, γάλα, τυρί, κρέας κ.λπ. Η περίοδος της νηστείας για τους χορτοφάγους είναι η καλύτερη, έχουν την τιμητική τους.

Το Πάσχα για τους Έλληνες και γενικότερα για όλους τους χριστιανούς, ορθόδοξους και καθολικούς, είναι η μεγαλύτερη και ιερότερη εορτή. Όλες τις ημέρες της Μεγάλης Εβδομάδας ψάλλονται οι ακολουθίες του Νυμφίου, τη Μ. Πέμπτη τα δώδεκα Ευαγγέλια και τη Μ. Παρασκευή το αποκορύφωμα, η περιφορά του Επιταφίου. Ιερές στιγμές. Η φύση, καταπράσινη, ολάνθιστη και μοσχοβολούσα, συνεορτάζει. Ξυπνά από τη χειμερία νάρκη και από τα έγκατα της μάνας γης η θεά Δήμητρα ανεβάζει τους χυμούς, ό,τι πολυτιμότερο, και αναζωογονεί τη φύση.

Το βράδυ του Μ. Σαββάτου, στις 11.30, όλοι στην εκκλησία. Ανάβουν τις λαμπάδες τους. «Δεύτε λάβετε φως, εκ του ανεσπέρου φωτός», δηλαδή από τον Χριστό τον ίδιο. Φωτίζονται τα πρόσωπά μας και ζεσταίνονται οι καρδιές μας. «Αναστήτω ο Θεός. Χριστός Ανέστη». Γνωρίζουμε όλοι πολύ καλά πως πριν από το Πάσχα είναι η Σταύρωση, ο Επιτάφιος και μετά η Ανάσταση.

Φέτος η Ελλάδα κουβαλάει τον Σταυρό της με πόνο και οδύνη. Η Ανάσταση έφτασε. Οι προσπάθειες και οι στερήσεις μας θα ανταμειφθούν.

Αγιορείτικη μαγειρίτσα (για 6-8 μερίδες)
1 μάτσο κρεμμυδάκια φρέσκα / 1/2 μάτσο άνηθος / 300 γρ. μανιτάρια πλευρώτους / λίγα μυρώνια / λίγα σπανάκια / 1 κιλό ψάρι βακαλάος φρέσκος ή χελιδονόψαρο / 4 αυγά / χυμός από 3 λεμόνια / 100 γρ. ρύζι γλασέ / 250 ml ελαιόλαδο / αλάτι / πιπέρι / κύμινο

Πλένουμε και ψιλοκόβουμε τα κρεμμύδια, τα μανιτάρια, τα σπανάκια και τα μυρωδικά. Καθαρίζουμε από τα λέπια και τα εντόσθια το ψάρι, το πλένουμε και το βράζουμε για περίπου 30 λεπτά σε μια κατσαρόλα με σκέτο νερό και λίγο αλάτι. Ξεκοκαλίζουμε το ψάρι μας και πετάμε τα κόκαλα και τις πέτσες, κρατώντας τα ψαχνά, και στραγγίζουμε το ζουμί. Σε μια κατσαρόλα βάζουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε ελαφρώς τα κρεμμυδάκια και τα μανιτάρια. Ρίχνουμε τον ψαροζωμό και, όταν αρχίσει να βράζει, ρίχνουμε το ρύζι και τα υπόλοιπα λαχανικά, το αλάτι και τα μπαχαρικά. Μετά από 15 λεπτά – εννοείται ανακατεύουμε κάπου κάπου– αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε να φουσκώσει το ρύζι. Αμέσως μετά, χτυπάμε τα αυγά, προσθέτουμε το λεμόνι, συνεχίζουμε να χτυπάμε. Μετά, με μια κουτάλα προσθέτουμε ζουμί από τη σούπα λίγο λίγο, για να μην κόψει το αυγολέμονο, ανακατεύοντας γύρω γύρω. Αφού ζεσταθεί το αυγολέμονο, το ρίχνουμε όλο στη σούπα μας και το ανακατεύουμε καλά. Δοκιμάζουμε για τυχόν ελλείψεις σε αλάτι και λεμόνι. Η μαγειρίτσα μας είναι έτοιμη.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών