ΕΞΟΔΟΣ

10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες

Τσίπουρο ή μπίρα; Ούζο ή κρασί; Ό,τι και αν προτιμάτε να πιείτε με την παρέα, σε αυτά τα μεζεδοπωλεία θα βρείτε τους πιο ωραίους μεζέδες για να τα συνοδέψετε.

26.04.2024
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος
10+1 μεζεδοπωλεία σε Αθήνα και Πειραιά με νόστιμους, οικονομικούς μεζέδες

Άλλα είναι μικρά και χουχουλιάρικα, άλλα μεγαλύτερα, με ωραίο κόσμο και ευχάριστη βαβούρα, κάποια τα βρίσκεις χωμένα σε στενάκια σε ήσυχες γειτονιές, κάποια άλλα έχουν πιάσει θέση σε πιο κεντρικούς δρόμους. Όλα σχεδόν βγάζουν τραπεζάκια έξω, σε αυλές και πεζοδρόμια τώρα που άνοιξε ο καιρός. Τα αγαπάμε αυτά τα μεζεδοπωλεία της Αθήνας και του Πειραιά γιατί μας σερβίρουν οικονομικούς μεζέδες, λίγους και καλούς ή με περισσότερη ποικιλία στη γεύση, φτιαγμένους με τοπικά και εποχικά προϊόντα: σαγανάκια, σπιτικές αλοιφές και σαλάτες για βούτες με ψωμί, χερίσιες πατάτες, τραγανούς κεφτέδες, τηγανιές, σπιτικά παστά και τόσα άλλα – κάθε μαγαζί έχει τη σπεσιαλιτέ του. Συνοδεύουμε με μπίρα, ούζο ή τσίπουρο γιατί τα μεζεδάκια το τραβάνε, ενώ όταν βρίσκουμε εμφιαλωμένα κρασιά τα προτιμάμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψεΠού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψε

Ταμπακιέρα: για θρακιώτικα σουτζουκάκια και όχι μόνο

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Ένα μικρό μεζεδοπωλείο στον Κορυδαλλό με σπιτίσια διακόσμηση, αντικέ μπουφέδες, φωτιστικά και καρέκλες, μεζεδάκια λιγάκι δημιουργικά και ζωγραφισμένα εδώ κι εκεί με έθνικ λεπτομέρειες. Πιατάκια νόστιμα και μαγειρεμένα με καλά υλικά, που τραβάνε κρασί από τη μικρή λίστα με τα εμφιαλωμένα, αλλά και τσιπουράκι και μπίρα. Από τα πιο λιχούδικα του καταλόγου είναι το σαγανάκι με αρσενικό Νάξου και κρέμα λεμονιού, οι λουκουμάδες φέτας, η τηγανιά με το απάκι, οι κολοκυθανθοί, το μουτάμπαλ (λιβανέζικη μελιτζανοσαλάτα) και τα θρακιώτικα σουτζουκάκια. Ν.Μ.

Μεγ. Αλεξάνδρου 27, Πλατεία Μέμου, Κορυδαλλός, Τ/210-49.58.630

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού τρώμε στην Αθήνα όταν νηστεύουμε: 13 μαγαζιά που έχουν ωραία σαρακοστιανάΠού τρώμε στην Αθήνα όταν νηστεύουμε: 13 μαγαζιά που έχουν ωραία σαρακοστιανά

Ειδικόν: η κλασική αξία του Πειραιά

Η μπακαλοταβέρνα που λειτουργεί από το 1920 βγάζει μεζέδες που τους ταιριάζει με μπουζουκομπαγλαμάδες και λαϊκές πενιές. Ορισμένες από τις ημέρες της εβδομάδας, σε ένα από τα τραπεζάκια της κάθεται μια μικρή κομπανία και μόλις πάρει μπρος, ανάβει το κέφι. Το κέφι το φτιάχνουν και οι διάσημοι κεφτέδες τους, το τηγανητό συκώτι, η φάβα, η καλτ ομελέτα με κορνμπίφ, και η «τούρτα» που δεν είναι άλλο από πατάτες τηγανητές σκεπασμένες με αυγά μάτια, που παίζουν στη μέση του τραπεζιού. Κι άλλα, πιο απλά μεζεδάκια σερβίρουν μαζί με τη ρετσίνα τους: σουτζούκι, φέτα Κεφαλονιάς, γραβιέρα Αμφιλοχίας, κασέρι Καλαμπάκας, ελιές Αμφίσσης. Ν.Μ.

Ψαρών 38, Ταμπούρια, Πειραιάς, Τ/210-46.12.674

Αφαία: με θέα τα πέρα δώθε του τρένου

Φωτογραφίες: Ολίβια Κωνσταντίνα Φιλίππου

Στη γωνία δίπλα στο ιστορικό πιλοποιείο του Πουλόπουλου, με θέα τα φουγάρα της Τεχνόπολης και τα πέρα-δώθε του ηλεκτρικού, τρώγοπίνουμε εδώ και λίγες εβδομάδες στο Αφαία, που μοιάζει λίγο με μπιστρό, λίγο με μεζεδοπωλείο και λίγο με μοντέρνο καφενείο. Ο κατάλογος έχει φρέσκες ντοματοσαλάτες, τυριά, τηγανητά αυγά, φάβες με καπαρόμηλα αλλά και μακαρόνια με κιμά για όποιον θέλει να φάει κάτι πιο ολοκληρωμένο. Εκτός από τα εμφιαλωμένα τσίπουρα και τα ούζα, έχουν χύμα κρασί και ρακή αλλά και μερικές μπίρες από ελληνικές μικροζυθοποιίες που στην πορεία θα εναλλάσσονται. Γ.Π.

Αίθρας 1, Θησείο, T/ 697-71.48.019

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα

Τσέλιγκας: το ιστορικό μεζεδοπωλείο των Εξαρχείων

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στέκι πολιτικών, διανοούμενων και καλλιτεχνών, ο Τσέλιγκας λειτουργεί από το 1984 στα Εξάρχεια και σερβίρει απλά και καλοφτιαγμένα μεζεδάκια – από στεγνοτηγανισμένες και ζουμερές κουτσομούρες μέχρι κεφτεδάκια, πατάτα οφτή, πικάντικο μπουγιουρντί και στραπατσάδα με καβουρμά. Τα ζαρζαβατικά τους τα ψωνίζουν από τη λαϊκή της Καλλιδρομίου ενώ αρκετά προϊόντα έρχονται από μικρούς παραγωγούς ανά την Ελλάδα, όπως οι γίγαντες-ελέφαντες Καστοριάς ή η σφέλα από τη Μεσσηνία. Χαρακτηριστικό πιάτο του μαγαζιού, η «ντομάτα της Χαράς»: μια ντομάτα ολόκληρη, καθαρισμένη απ’ το κοτσάνι και χαραγμένη περιμετρικά, σερβιρισμένη μόνο με ελαιόλαδο, ρίγανη και ελιές. Στα ποτήρια: μπίρα ή τσίπουρο, χύμα ή εμφιαλωμένο από την ηπειρώτικη ποτοποιία Γάτσιου. Γ.Π.

Ζωοδόχου Πηγής 50, Εξάρχεια, Τ/210-38.09.023

Δεξαμενή: για μπίρα στο στέκι του Παπαδιαμάντη

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Το θερινό δίπλα που θα ανοίξει όπου να ‘ναι, τα παιδιά που παίζουν στην πλατεία, η ασυνήθιστη για το κέντρο της πόλης ανοιχτωσιά… Αυτό το ιστορικό καφενείο που σύχναζε ακόμα και ο Παπαδιαμάντης απλώνει τραπέζια σε ωραίο σκηνικό. Εκεί πάμε για να μαζέψουμε ήλιο και να χαρούμε την παρέα και την μπίρα. Το φαγητό, αν και δεν διεκδικεί κανένα βραβείο, είναι απλό και φιλότιμο, και η τιμολόγησή του φιλική. Προσωπικά μου αγαπημένα είναι τα μίνι μπιφτεκάκια και οι μαμαδίστικες πατάτες με αυγά. Ψητό χαλούμι, ντάκος, γραβιέρα με σαλάμι και ελιές, πιτάκια – τέτοια απλά πράγματα ετοιμάζει η κουζίνα. Γ.Π.

Πλ. Δεξαμενής, Κολωνάκι, Τ/210-72.24.609

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδεςΤζιτζιφιές: μια ψαρόπιατσα με ιστορία και τέλειους θαλασσινούς μεζέδες

Πελεκάνος: από την Τήνο με αγάπη

Φωτογραφίες: Άσπα Κουλύρα

Σε έναν σχεδόν κρυμμένο πεζόδρομο με γιασεμιά και μπουκαμβίλιες στον Κεραμεικό άνοιξαν το ουζερί Πελεκάνος πριν μερικές εβδομάδες η Βιβή Λαμπροπούλου και ο Νικόλας Κοκολάκης. Έφτιαξαν έναν χώρο όμορφο, απλά διακοσμημένο, με το λευκό και το γαλάζιο να επικρατούν, λίγα κάδρα στους τοίχους με θαλασσινά θέματα, ξύλινες καρέκλες με ψάθα και τραπεζάκια στρωμένα με χαρτί του ιχθυοπωλείου. Κάποια από τα πιάτα τους σηκώνουν βελτίωση, αλλά η φιλοσοφία τους με κέρδισε. Η φρέσκια πρώτη ύλη ήταν από την αρχή το ζητούμενο. Φέρνουν ψάρια και θαλασσινά από την Τήνο και τα ετοιμάζουν χωρίς πολλές παρεμβάσεις. Αυτές τις μέρες έχουν κουτσομούρες, κολιούς, σκορπίνες, σκουμπριά και γόπες, καλαμάρια και σουπιές. Η αλμύρα κρατάει στο δόντι και δεν έχει παρά λίγο ελαιόλαδο και λεμόνι. Η ταραμοσαλάτα από λευκό ταραμά με το αλάτι γαύρου είναι πολύ νόστιμη και την απολαμβάνουμε διπλά, κάνοντας βούτες με ψωμί από το Τρομερό Παιδί στα Ιλίσια. Οι ψαροκεφτέδες έχουν καλαμποκάλευρο στο κουρκούτι που ταίριαζε πολύ καλά με το ψαχνό από την σκορπίνα και τον μπακαλιάρο. Μ.Π.

Σφακτηρίας 24, Κεραμεικός, Τ/ 213-046.7173

Ζωοδόχος Πηγή: κάνει τα Καμίνια προορισμό

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος
Το κοκκινιστό μοσχαράκι της Ζωοδόχου Πηγής

Το άνοιξαν ως οινοπαντοπωλείο ο Κώστας και ο Γρηγόρης Λάμπρου πριν από τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Το είδαν να σωριάζεται σε έναν βομβαρδισμό, το έφτιαξαν πάλι και το αφιέρωσαν στην Παναγία Ζωοδόχο Πηγή, τον ναό της περιοχής. Τότε πουλούσαν δικό τους κρασί και έβγαζαν μεζέ, που έφτιαχνε η κυρα-Μαρία, γυναίκα του Κώστα. Στο οινομαγειρείον που ανοίγει το βραδάκι μετά τις 8 τρώμε καλομαγειρεμένα φαγητά, σπιτικές συνταγές και κυρίως μεζέδες. Να δοκιμάσετε οπωσδήποτε το «λιβανέζικο», που είναι πολύ νόστιμα πιτάκια αραβικά γεμισμένα με μπαχαράτο κιμά, σερβιρισμένα με φρέσκια ντομάτα, γιαούρτι και μαϊντανό. Από τα ψητά αξίζουν το κεμπάπ, γευστικό και κάπως πιο ελαφρύ από ό,τι σε άλλα μαγαζιά. Και το συκώτι είναι πολύ μαλακό. Σχεδόν λιώνει στο στόμα και συνοδεύεται με μια πορτοκαλένια σάλτσα μουστάρδας. Μ.Π.

Κατσούλη 77, Καμίνια, Τ/210-48.14.438

Αλλιώς: στην Κυψέλη ξέρουν από μεζέδες

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Στην οδό Κερκύρας βρίσκεται το καφενείο Αλλιώς, σε έναν δρόμο με πλατιά πεζοδρόμια που σε βγάζει κάπως από την κλεισούρα της πυκνοκατοικημένης Κυψέλης και κρατάει έναν ωραίο, αστικό χαρακτήρα. Η διακόσμηση είναι λιτή από άποψη. Τα χρώματα στις αποχρώσεις του καφέ και του μπεζ. Θυμίζει καφενείο, αλλά στην πιο επιμελημένη εκδοχή του. Στην κουζίνα του βρίσκεται η Μαρίνα Φαρασοπούλου. Οι ιδέες της βασίζονται στη λογική του καφενείου ή ενός συνοικιακού ταβερνείου, αλλά το πάει ένα βήμα παραπέρα. Της αρέσουν οι γεύσεις που είναι παλιακές, για πολλούς νοσταλγικές, που δεν τις αγγίζουν τα σύγχρονα μεζεδοπωλεία. Τις βλέπει με μια πιο φρέσκια ματιά και με έμφαση στις πρώτες ύλες. Επιλέγει αυστηρά τους προμηθευτές της και φτιάχνει η ίδια τα τουρσιά, τις σάλτσες και τη μαγιονέζα. Μ.Π.

Κερκύρας 17-19, Κυψέλη, Τ/ 6955-113.063

Το κουτούκι του Τσεκούρα: στη Δραπετσώνα από το 1933

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Ο Άγγελος Στεφανάκης, που συνεχίζει την επιχείρηση από το 1933, δεν έχει αλλάξει πολλά στη διακόσμηση, τα παλιά βαρέλια υπάρχουν ακόμη στο μαγαζί, όπως και οι παλιές διαφημιστικές αφίσες. Του αρέσει να λέει ιστορίες, δεν σταματάει αν δεν τον διακόψεις, και καλά κάνει! Διηγείται όσα έμαθε από τον παππού του για την παλιά Δραπετσώνα αλλά και όσα έχει ζήσει ο ίδιος. Την αγαπάει τη γειτονιά και το μεταφέρει στους πελάτες του. Το κουτούκι μαζεύει κόσμο κυρίως από την περιοχή, ενώ πού και πού εμφανίζονται τουρίστες. Το μενού είναι απλό, με κλασικές γεύσεις ταβέρνας: μελιτζανοσαλάτα με μπόλικο ξιδάκι στο σερβίρισμα, πατάτες τηγανητές φρέσκες και κεφτεδάκια όνειρο, τραγανά και πολύ ζουμερά. Ο μπεκρή μεζές καλομαγειρεμένος και το συκώτι στα κάρβουνα ψημένο πολύ σωστά. Έχει και σουτζουκάκια ο κατάλογος, συνταγή της Πολίτισσας γιαγιάς του. Τα φρέσκα ψάρια παραμένουν, αλλά έχει μόνο μικρά για τηγάνι. Το κρασί είναι από την Κορινθία από ασκό. Μ.Π. 

25ης Μαρτίου 83, Δραπετσώνα, Τ/ 697-230.7574

 

Καραμανλίδικα του Φάνη: Μεζετζίδικο για φίλους

Φωτογραφίες: Άγγελος Γιωτόπουλος

Οι παστουρμάδες και τα σουτζούκια που κρέμονται γύρω από τη βιτρίνα με τα τυριά και τα αλλαντικά έχουν ομολογουμένως την τιμητική τους – οι τηγανιές στα Καραμανλίδικα του Φάνη είναι έξτρα μερακλίδικες. Από τα μαρμάρινα τραπεζάκια όμως, στο ισόγειο του παλιού πέτρινου κτιρίου με τα ζωγραφιστά ταβάνια και στα άλλα που πίσω, στην, ας το πω έτσι, «αυλή» του, μια στενή λωρίδα ανάμεσα στα κτίρια, που μοιάζει με σοκάκι της παλιάς, Αθήνας παρελαύνουν πολλά ακόμη πιάτα, κάποια από τα οποία καλύπτουν και αυτούς που νηστεύουν αυτές τις μέρες. Δοκιμάστε την ταραμοσαλάτα που την κάνουν με καρύδι και της βάζουν από πάνω λίγο αυγοτάραχο Μεσολογγίου, τα καλοκαμωμένα ντολμαδάκια τους με αμπελόφυλλα από ξινόμαυρο που έρχονται από τη Νάουσα, το ταμπουλέ, το πλιγούρι με μανιτάρια και γραβιέρα με τρούφα από την Κοζάνη. Και εκείνους τους θαυμάσιους γίγαντες με το καυτερό σουτζούκι, που είναι από τα πιο ωραία τους, μπορείτε να τους ζητήσετε αυτές τις μέρες και άνευ αυτού. Φεύγοντας πάρτε και χαλβά. Έχουν Κυργίων και του Παπαγιαννόπουλου από τον Βόλο. Α.Σ.

Σωκράτους 1 & Ευριπίδου, Αθήνα, Τ/ 210-32.53.184

Άμα Λάχει: Ραντεβού στην εξαρχειώτικη αυλή

Είναι ωραία λύση όταν θέλεις ένα πράσινο σημείο στο κέντρο. Μπαίνεις από την αυλόπορτα της Καλλιδρομίου, κατεβαίνεις τα σκαλιά και λίγο αργότερα κάθεσαι σε ένα από τα τραπέζια κάτω από το παλιό εξαρχειώτικο δημοτικό σχολείο, δίπλα σε λεμονιές και  μπουκαμβίλιες. Στο Άμα Λάχει οι παρέες μοιράζονται λουκουμαδάκια φέτας και ρεβυθοκεφτέδες σιφνέικους, τηνιακά λουκάνικα, μαστέλο Χίου με μαρμελάδα ντομάτας, εκείνη την οσπριάδα που νοστιμίζει με φύλλα βαλεριάνας, κρέμα φέτας, λιαστή ντομάτα και βινεγκρέτ εσπεριδοειδών, τα πάκερι εν είδει παστίτσιου που φτιάχνουν. Έχει και θαλασσινά και στεριανά πιάτα το μενού. Και μια στήλη με τυριά που θα ευχαριστήσουν τους τυροφάγους τούτου του κόσμου. Α.Σ. 

Καλλιδρομίου 69, Εξάρχεια, Τ/210-38.45.978

Low budget

Μεζεδοπωλεία - Ουζερί

Αθήνα | Πειραιάς + Περίχωρα

Εξάρχεια

Καμίνια

Κορυδαλλός

Κυψέλη

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών