Αν υπάρχει μια συνταγή που μπορεί –χαριτολογώντας– να διεκδικήσει τον τίτλο «Σμύρνης ΠΟΠ», αυτή θα ήταν τα σουτζουκάκια. Είναι δύσκολο να αναζητήσει κανείς την προέλευση ενός φαγητού σε μια περιοχή–σταυροδρόμι, όπως η ανατολική Μεσόγειος, με τις κουζίνες να μπλέκονται θαυμαστά μεταξύ τους, τα σουτζουκάκια όμως φαίνεται πως ήταν σμυρναίικη έμπνευση. Εκεί πάντως εξελίχθηκαν, βελτιώθηκαν και τελειοποιήθηκαν. Σύμφωνα με Σμυρνιές μαγείρισσες απαγορεύεται το κρεμμύδι στα σουτζουκάκια για να διατηρηθεί η γεμάτη γεύση του κρέατος και να ξεχωρίζουν το κύμινο, το σκόρδο και το άρωμα του κρασιού.  Όσο για το όνομα, «σουτζούκ» σημαίνει «λουκάνικο», δηλαδή έντερο ζώου γεμισμένο με διάφορα υλικά, όπως οι ελληνικές (ο)ματιές ή τα μπουμπάρια. Σουτζούκι είναι και ένα μακρουλό γλυκό από μουσταλευριά, γεμιστό με ξηρούς καρπούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑφιέρωμα Σμύρνη: 27 μοναδικές συνταγές με ανατολίτικο αέραΑφιέρωμα Σμύρνη: 27 μοναδικές συνταγές με ανατολίτικο αέρα

8 μυστικά για τέλεια σουτζουκάκια κατσαρόλας

  1. Αυτό που χαρακτηρίζει τα σμυρναίικα σουτζουκάκια είναι το άρωμα του κύμινου. Υπολογίζουμε περίπου 1/2 κουτ. γλυκού κύμινο ανά 1/2 κιλό κιμά. Οι παλιοί μάγειρες (επαγγελματίες και οικιακοί) προτιμούν ολόκληρους σπόρους κύμινου που κοπανίζουν στο γουδί, για να είναι, όπως λένε, «το άρωμά του ζωντανό». Και ένα κόλπο που έκαναν παλιά για να μεγιστοποιήσουν την αρωματική έντασή του: καβούρδιζαν το κύμινο σε ένα τηγανάκι, χωρίς λάδι, και μόλις άλλαζε λίγο το χρώμα του και κυρίως μόλις σκόρπιζε το άρωμά του, το τραβούσαν από τη φωτιά, το άφηναν λίγο να κρυώσει και το κοπάνιζαν.
  2. Αντί για σκέτο μοσχαρίσιο κιμά, μπορούμε να βάλουμε, για πιο ιδιαίτερη γεύση, μείγματα κιμάδων: 2/3 μοσχαρίσιο + 1/3 αρνίσιο, 1/2 μοσχαρίσιο + 1/2 χοιρινό, 1/3 μοσχαρίσιο + 1/3 αρνίσιο + 1/3 χοιρινό.
  3. Πολλοί χρησιμοποιούν μουλιασμένο και στυμμένο ψωμί, που κάνει τα σουτζουκάκια αφράτα, ενώ άλλοι τριμμένη φρυγανιά, που τα κάνει πιο σφιχτά και πιο «κρεατένια». Είναι θέμα γούστου.
  4. Χρησιμοποιούμε κόκκινο κρασί στο ζύμωμα του μείγματος και, αν θέλουμε, και λίγο στη σάλτσα. Μπορούμε να βάλουμε είτε ξηρό είτε γλυκό κρασί, το καθένα με διαφορετικό αποτέλεσμα.
  5. Το μείγμα του κιμά θέλει καλό ζύμωμα. Πρέπει τα υλικά να ενωθούν και να προκύψει ένα ενιαίο, αφράτο μείγμα. Μπορούμε να κάνουμε το ζύμωμα στον κάδο του μίξερ με το «φτερό».
  6. Στο μείγμα του κιμά άλλοι προσθέτουν αυγό και άλλοι όχι. Έχει να κάνει με τη συνταγή. Επίσης, άλλοι τα αλευρώνουν μετά το πλάσιμο και άλλοι όχι. Το αλεύρωμα πριν από το τηγάνισμα προστατεύει τα υλικά από το να καούν. Επειδή όμως τα σουτζουκάκια θα μαγειρευτούν μετά στη σάλτσα, δεν χρειάζεται να τα τηγανίσουμε πολύ, οπότε να πρέπει να τα αλευρώσουμε για να μην καούν. Αρκεί να ροδίσουν λίγο και να σφίξουν. Απ’ την άλλη, ορισμένοι υποστηρίζουν ότι με το αλεύρωμα γίνονται πιο νόστιμα. Είναι θέμα προτίμησης.
  7. Οι περισσότερες συνταγές για σμυρναίικα σουτζουκάκια περιέχουν πράσινες ελιές, υλικό που απ’ ό,τι φαίνεται οι Σμυρνιές χρησιμοποιούσαν σε πολλά κοκκινιστά φαγητά. Το αποτέλεσμα, δεδομένης και της έντασης του κύμινου, είναι αρκετά έντονο αλλά ταιριαστό. Αν δεν μας πολυαρέσουν οι ελιές στο μαγείρεμα, μπορούμε να τις ζεματίσουμε σε νερό που κοχλάζει για 2 – 3 λεπτά, διαδικασία που κάμπτει κάπως τη δριμεία γεύση τους, ή να τις παραλείψουμε.
  8. Αντί για ελαιόλαδο, στο μείγμα του κιμά αλλά και για το τηγάνισμα, συνηθιζόταν η χρήση βουτύρου, αγελαδινού ή αιγοπρόβειου (αυτού που είναι στο βάζο, για τα γλυκά). Το αρωματικό και γευστικό αποτέλεσμα είναι διαφορετικό και στην περίπτωση χρήσης αιγοπρόβειου βουτύρου αρκετά πιο έντονο. Επιλέγουμε σύμφωνα με το γούστο μας και τις διατροφικές μας συνήθειες.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤα θρυλικά μαγειρευτά της Σμύρνης: 13 συνταγέςΤα θρυλικά μαγειρευτά της Σμύρνης: 13 συνταγές

Δείτε εδώ 18 συνταγές για σουτζουκάκια:

 

Άρθρα και Συνταγές με Ανάμεικτος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Αρνίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ζυμαρικά

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Κιμάς κοτόπουλου

Άρθρα και Συνταγές με Μοσχαρίσιος κιμάς

Άρθρα και Συνταγές με Ντομάτα

Άρθρα και Συνταγές με Ρύζι

Άρθρα και Συνταγές για Κυρίως Γεύμα

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών
MHT