ΕΞΟΔΟΣ

Πού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψε

Καινούργια μπαρ και φρέσκα μενού σε καθιερωμένα στέκια μας δίνουν πολλές αφορμές για έξοδο. Στα Εξάρχεια, στον Νέο Κόσμο, στο Κουκάκι, στην Κυψέλη...

20.04.2024
Πού πίνουμε τώρα στην Αθήνα; 8 μαγαζιά του κέντρου για να βγούμε απόψε

Η άνοιξη φέρνει νέες αφίξεις αλλά και φρέσκες ιδέες στα καθιερωμένα στέκια της πόλης. Καινούργια, ενδιαφέροντα μπαρ για κρασί και κοκτέιλ ξεφυτρώνουν στις γειτονιές του κέντρου ενώ τα ήδη αγαπημένα μας μπαρ ξεκινούν να ανανεώνουν τους καταλόγους τους για τη νέα σεζόν, προτείνοντας ποτά-αφορμή για έξοδο. Δοκιμάσαμε ροζ Sbagliato με κόκκινα μούρα, αγγούρι και βανίλια, μια παγωμένη και λαχταριστή εκδοχή του Hot Buttered Rum, no waste κοκτέιλ και νόστιμα κρασιά. Και προτείνουμε να κάνετε το ίδιο.

Walk In Athens: Το αδελφάκι του Line στα Εξάρχεια

Το αδελφάκι του Line άνοιξε πριν λίγες μέρες στην οδό Μαυρομιχάλη στα Εξάρχεια. Ο χώρος είναι φτιαγμένος στην ίδια φιλοσοφία, με βιομηχανικά στοιχεία, ωραία μεγάλη μπάρα και τραπέζια διάσπαρτα στο αεράτο μαγαζι. Το μενού, όπως και στο Line, κινείται στην φιλοσοφία της βιωσιμότητας και του zero waste. Μια ωραία προσθήκη είναι το σερβίρισμα από βρύσες (on tap) των χαρακτηριστικών κρασιών χωρίς σταφύλι. Υπάρχουν και επιλογές σε φιάλες με κρασιά ήπιας οινοποίησης από τον ελληνικό αμπελώνα. Στην πρώτη μου επίσκεψη προτίμησα τα κοκτέιλ. Δοκίμασα μια ωραία εναλλακτική του Negroni με το δικό τους βερμούτ και το Penicillon με κονιάκ, κομπούτσα, μαύρο ανανά (ποικιλία ιδιαίτερα ζουμερή και γλυκιά) και τζίντζερ, που ήταν νόστιμο και δροσιστικό με ωραία έντονη αίσθηση του αλκοόλ. Οι τηγανητές μπάμιες και το τυλιχτό με ξεψαχνισμένο αρνί είναι ωραίες επιλογές για να το συνοδέψετε το ποτό σας. Μ.Π.

Μαυρομιχάλη 56, Εξάρχεια, Τ/ 210-36.42.121

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα9 μαγαζιά για αυθεντικό κεμπάπ, από τα βάθη της Ανατολής στην Αθήνα

Ham on Rye: Τα κλασικά, όπως πρέπει

Καιρό είχαμε να δοκιμάσουμε τόσο καλοφτιαγμένα κλασικά κοκτέιλ σε καινούργιο μπαρ. Στο Ham on Rye, που άνοιξε πριν λίγο καιρό στον πεζόδρομο της Κλεισόβης στα Εξάρχεια, ξέρουν τι κάνουν και φαίνεται από την πρώτη γουλιά, είτε πρόκειται για το κρυστάλλινο Martini, είτε για το στιβαρό και νόστιμο «ξαδερφάκι» του, το Martinez (με τζιν, γλυκό βερμούτ και λικέρ μαρασκίνο) είτε για όποιο άλλα τραβάει η ψυχή σου. Πίσω από το μπαρ βρίσκεται ο, νεαρός αλλά με στόφα παλιού bartender, Μάρκος Πρίφτης. Η φροντισμένη κάβα περιλαμβάνει πολλές αξιόλογες ετικέτες, ακόμα και για όσους θέλουν να δοκιμάσουν ένα ουίσκι, ένα σκέτο τζιν, μια ιδιαίτερη τεκίλα. Τώρα που άνοιξε ο καιρός βγάζουν και τραπέζια στον πεζόδρομο. Γ.Π.

Κλεισόβης 12, Εξάρχεια, Τ/ 210-38.06.681

Teras: Στην αυλή για ιδιαίτερα signature cocktails

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Φωτογραφία: Θάλεια Γαλανοπούλου

Την όμορφη αυλή του all day day του Νέου Κόσμου δεν τη βαριέμαι ποτέ. Μου αρέσει γιατί ενώ βγάζει την ατμόσφαιρα του κρυφού και ήρεμου στεκιού, πάντα καταλήγω να διασκεδάζω με την παρέα μου. Το Teras λειτουργεί από το πρωί για ωραίο καφέ και περιποιημένο πρωινό, αλλά το προτιμώ τo βράδυ για κοκτέιλ μετά τη δουλειά ή το απόγευμα της Κυριακής για early ποτά. Ο head bartender, Αρμάντο Ηλία, φτιάχνει κάποια από τα ωραιότερα signature cocktails που έχω δοκιμάσει στην Αθήνα και ανανεώνει συχνά τη λίστα. Τελευταία δοκίμασα το Pink Sbagliato με τζιν, κόκκινα μούρα, αγγούρι, βανίλια Μαδαγασκάρης και Campari, ένα αρκετά σύνθετο κοκτέιλ στην παρασκευή αλλά πολύ ισσοροπημένο και δροσιστικό στη γεύση. Πολύ ενδιαφέρον είχε και το Pistachio Mai Tai με blend από παλαιωμένο ρούμι, λικέρ πορτοκάλι και σπιτική κρέμα από φυστίκι Αιγίνης και λίγο λάιμ. Μερικές νόστιμες επιλογές σε bar food που ταιριάζουν ιδανικά με τα κοκτέιλ προσθέτουν πόντους στην όλη εμπειρία. Μ.Π.

Θεοδώρητου Βρεσθένης 45, Νέος Κόσμος, T/ 211-41.80.653

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΕθνική Πινακοθήκη: 10+1 μαγαζιά για φαγητό και ποτό στη γειτονιάΕθνική Πινακοθήκη: 10+1 μαγαζιά για φαγητό και ποτό στη γειτονιά

Στο CV Distiller για αναθεωρημένα κλασικά

Fallernum Swizzle

Truffled Scaffa

Οι περισσότεροι στο CV Distiller πάνε γραμμή για ουίσκι – με 1.100 ετικέτες από όλο τον κόσμο στη συλλογή του, πολλές σπάνιες ή δυσεύρετες, από τη Σκωτία και την Ιρλανδία μέχρι την Ταιβάν ή τη Νέα Ζηλανδία, έχει πολλά να ανακαλύψει κανείς. Αλλά ξεφυλλίζοντας το βιβλιαράκι με τα κοκτέιλ που μόλις έκαναν πρεμιέρα, νομίζω ότι θα πειστούν να λοξοδρομήσουν. Στην περίπτωση του Truffled Scaffa, που είναι το αγαπημένο μου από τη νέα λίστα, πάλι ουίσκι θα βρουν μπροστά τους. Η ένταση της τύρφης σε πιάνει από τη μύτη πριν ακόμη φέρεις το ποτήρι στα χείλη, σ’ αυτό το καπνιστό και φρουτώδες κοκτέιλ με νότες μπανάνας και τρούφας που έχουν φτιάξει ο Ηλίας Τσιαβλής και η υπόλοιπη ομάδα. Ο συνδυασμός ακούγεται περίεργος αλλά δουλεύει. Είναι πολύ καλό. Και το φρουτώδες, γλυκόξινο και δροσιστικό Charlie Chaplin τους ξεχωρίζω. Πέρα από sloe gin έχει και ουίσκι, που εδώ το νιώθεις στην επίγευση. Νομίζω ότι πολλοί θα αγαπήσουν και Cold Buttered Rum. Ζεστό είναι να το πιεις καθισμένος απέναντι από το τζάκι, αλλά έτσι, σε παγωμένη εκδοχή, το βουτυράτο ρούμι με τα μπαχαρικά είναι ό,τι πρέπει για μια ανοιξιάτικη βραδιά σε έναν ήσυχο δρόμο πίσω από το Hilton. Α.Σ.

Χατζηγιάννη Μέξη 7, περιοχή Χίλτον, Τ/210-72.31.767.

Επτά Μάρτυρες: Ωραίο vibe και κρασιά στο όρθιο

Φωτογραφίες: Σοφία Παπαστράτη

Στους Επτά Μάρτυρες θα βρείτε βάζα με φρέσκα λουλούδια και κεριά πάνω στο μαρμάρινο μπαρ, έναν πίνακα του ταλαντούχου ζωγράφου Michael McGregor, έναν πολυέλαιο, χαλαρό φωτισμό και ωραία μουσική να παίζει στα ηχεία. Αυτό που δεν θα βρείτε, αν πάτε χωρίς κράτηση, είναι να καθίσετε, ειδικά αν η ώρα έχει πάει 20.00. Δέχονται κρατήσεις για τα λίγα τραπεζάκια που έχουν εντός, αλλά στο μπαρ κάθεστε εφόσον βρείτε, με σειρά προτεραιότητας. Στην φρέσκια άφιξη του Νέου Κόσμου θα πιείτε κρασιά από τη Γαλλία και την Ελλάδα, κρασιά νόστιμα που αποτελούν πρόταση. Η λίστα είναι επιμελημένη από τον Αυστραλό Bradley Tomlinson, μέγα φιλέλληνα και παντρεμένο με Ελληνίδα. Ο Bradley λατρεύει το ελληνικό κρασί. Υπάρχουν περίπου 10 επιλογές σε ποτήρι, οι οποίες αφορούν κυρίως magnum εμφιαλώσεις, και συνολικά περισσότερες από 100 ετικέτες σε φιάλη, με νέες να προστίθενται συνεχώς. Για συνοδεία: οι μεζέδες του σεφ Σεραφείμ Αθανασίου (πρώην Tudor Hall, Σεϋχέλλες). Όσο περνάει η ώρα, η ένταση της μουσικής ανεβαίνει και οι Επτά Μάρτυρες γίνονται ένα κανονικό μπαρ, που όμως αντί για τζιν τόνικ (έχουν κι από αυτό) σερβίρει κυρίως Aligoté, Viogner, Ασύρτικο και Σεριφιώτικο. Ν.Δ.

Μεναίχμου 3Β, Νέος Κόσμος

Bocas: Τσουγκρίζουμε με τσάτος και τρώμε νόστιμα τάπας

Στο νέο μικρούλι μπαρ στη Σολωμού στα Εξάρχεια με την ιδιαίτερη αισθητική απολαμβάνουμε κρασιά από τον ισπανικό αμπελώνα στα χαρακτηριστικά ισπανικά χαμηλά ποτήρια κρασιού, τα τσάτος. Τσουγκρίζουμε και τσιμπάμε τάπας που ετοιμάζουν στην κουζινούλα στο πίσω μέρος του μαγαζιού. Φεύγοντας παίρνουμε για το σπίτι ισπανικές κονσέρβες με τέλειες συσκευασίες που περιέχουν νόστιμα μύδια και σαρδέλες. Μ.Π.

Σολωμού 34, Εξάρχεια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠού βγαίνουμε τώρα για φαγητό με την παρέα; 14 αγαπημένα στέκια, νέα και πιο παλιάΠού βγαίνουμε τώρα για φαγητό με την παρέα; 14 αγαπημένα στέκια, νέα και πιο παλιά

Νιώθουμε ωραία στο Feelin’ Good στο Κουκάκι

Πριν έναν χρόνο άνοιξε τις πόρτες του στον πεζόδρομο της Ολυμπίου στο Κουκάκι αυτό το μπαρ και έγινε αμέσως αγαπητό στους Αθηναίους. Εδώ πίνουμε νόστιμα και πολύ σωστά εκτελεσμένα signature cocktails. Το μενού για το bar food υπογράφει ο Έλβι Δημήτρη Ζύμπα με επιλογές όπως smash burger με δικές τους πατάτες και τηγανητό κοτόπουλο. Μ.Π.

Γεωργίου Ολυμπίου 8, Κουκάκι, Τ/ 210-92.14.010

Στα «ψηλά» της Κυψέλης, στο Mellem

Βρίσκεται μεν δέκα λεπτά με τα πόδια από την πλατεία Κυψέλης αλλά το Mellem δεν είναι κοντά σε καμία από τις «πιάτσες» της περιοχής. Καταφέρνει παρόλα αυτά να μαζεύει το δικό του κοινό. Ο μικρός γωνιακός χώρος με τα μωσαϊκά, τις μεγάλες τζαμαρίες και τα τραπέζια στον πεζόδρομο λειτουργεί από νωρίς το πρωί σερβίροντας καφέ αλλά αργότερα παίρνει χαρακτήρα wine bar προτείνοντας λίγα και διαλεγμένα κρασιά, αποκλειστικά ήπιας οινοποίησης. Για τσιμπολόγημα έχουν παλαιωμένη γραβιέρα Τήνου, μανούλι Κάσου και άλλα εγχώρια τυριά, όπως και αλλαντικά, επιλεγμένα από τα Καραμανλίδικα του Φάνη. Γ.Π.

Φαιδριάδων 76, Κυψέλη, Τ/ 210-86.77.057

Μπαρ

Αθήνα

Εξάρχεια

Ιλίσια

Κουκάκι

Κυψέλη

Νέος Κόσμος

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών