ΑΓΟΡΑ

Χαβιάρι και αυγοτάραχο: Δύο σομελιέ μας τα σερβίρουν όπως πρέπει

Το αυγοτάραχο Τrikalinos και το χαβιάρι Thesauri βρίσκουν ταιριαστούς συνδυασμούς σε διαφορετικά είδη ποτών, από την Εύβοια μέχρι τη Μαρτινίκα και τη Χιλή.

19.12.2022
Άρης Σκλαβενίτης Ελευθέριος Χανιαλίδης
Φωτογραφίες: Χριστίνα Γεωργιάδου
Χαβιάρι και αυγοτάραχο: Δύο σομελιέ μας τα σερβίρουν όπως πρέπει

Δύο πολύ έντονα, γεμάτα umami προϊόντα από τη Δυτική Ελλάδα, το αυγοτάραχο Τrikalinos και το χαβιάρι Thesauri, βρίσκουν ταιριαστούς συνδυασμούς σε διαφορετικά είδη ποτών, από την Εύβοια μέχρι τη Μαρτινίκα και τη Χιλή. Οι σομελιέ Άρης Σκλαβενίτης και Ελευθέριος Χανιαλίδης υπογράφουν τα δικά τους αγαπημένα ταίρια.

Tete-a-tete χαβιάρι ή αυγοτάραχο

Terres Brut Nature 2017, Xarel-lo-Parellada- Macabeu, Recaredo, Ισπανία

Οι φυσαλίδες είναι η αδυναμία μου, πόσω μάλλον όταν πρόκειται γι’ αυτό το καταπληκτικό ισπανικό αφρώδες με αρώματα εσπεριδοειδών, δροσιστική οξύτητα, mineral αίσθηση και αρώματα ζυμών, που ισορροπεί με το ορυκτό στοιχείο του χαβιαριού. Βέβαια, θεωρώ πως είναι καλύτερος συνδυασμός για το αυγοτάραχο, καθώς η οξύτητα του κρασιού σβήνει ωραία τη λιπαρότητά του. Α. Σ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡιζότο με αυγοτάραχο, αχνιστά μύδια και ξινόμηλοΡιζότο με μύδια αχνιστά, ξινόμηλο και αυγοτάραχο ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜεζές για τσίπουρο με αυγοτάραχο και λιαστό σύκοΜεζές για τσίπουρο με αυγοτάραχο και λιαστό σύκο

Hay Joe, Dry Hopped Farmhouse Ale, Strange Brew, Ελλάδα

Ίσως για κάποιον η μπίρα να μην μπορεί να σταθεί δίπλα στην αρωματική ένταση αυτών των δύο προϊόντων. Στη συγκεκριμένη περίπτωση, αυτό δεν ισχύει. Η Hay Joe από τη Strange Brew δίνει φρεσκάδα και τον φρουτώδη χαρακτήρα που χρειάζεται το χαβιάρι. Για όσους προτιμούν τις πιο πικρές μπίρες, εδώ το αυγοτάραχο υπογραμμίζει αυτόν τον χαρακτήρα της και προτείνεται ενθέρμως. Ε. Χ.

Παλαιωμένο Τσίπουρο Aged in Oak Barrels, οικογένεια Σπυρόπουλου, Εύβοια

Ένα παλαιωμένο τσίπουρο με έντονα αρώματα καραμέλας, βανίλιας και καπνιστού στοιχείου δρα συμπληρωματικά στον συνδυασμό με το χαβιάρι, δίνοντας έναν πολύ ιωδιούχο χαρακτήρα στο αποτέλεσμα. Το τσίπουρο με το αυγοτάραχο, πάλι, εξισορροπεί τη λιπαρότητά του και ενισχύει το μελένιο στοιχείο του. Α. Σ.

Agapes, Sauvignon Blanc, Garces Silva, Leyda Valley, Χιλή

Ένα αρκετά ιδιαίτερο κρασί, χαρμάνι τριών διαφορετικών εσοδειών, από τη διάσημη για τα Sauvignon Blanc κοιλάδα Leyda. Το στιλ του θυμίζει τα κρασιά από την περιοχή του Jerez και βοηθάει στο να συνδυαστεί αρμονικά με τα δύο έντονα γευστικά προϊόντα. Με το χαβιάρι, ενισχύεται ο καπνιστός χαρακτήρας του κρασιού, ενώ στον συνδυασμό με το αυγοτάραχο υπογραμμίζεται η ξηροκαρπάτη αίσθησή του. Ε. Χ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜακαρονάδα με αυγοτάραχο σε σκόνηΜακαρονάδα με αυγοτάραχο σε σκόνη

Clement Rhum Vieux Agricole V.S.O.P., Martinique

Αν και από ένα ρούμι περιμένεις περισσότερο γλυκιά αίσθηση αρωμάτων, η κατηγορία Agricole έχει έναν πιο φυτικό χαρακτήρα. Η παλαίωση του δίνει έναν ξηροκαρπάτο και ελαφρώς γλυκό χαρακτήρα μελιού. Έχουμε πολύ αρμονικό συνδυασμό τόσο με την ένταση του αυγοτάραχου όσο και με την ορυκτότητα του χαβιαριού. Α. Σ.

Port Charlotte 10, Heavily Peated, Islay Single Malt, Σκωτία

Το Islay, ένα ιδιαίτερο τερουάρ για τα σκωτσέζικα ουίσκι, δίνει αποστάγματα με τρομερές εντάσεις, αρώματα ιωδίου, τύρφης και φυκιών. Θεωρώ αυτόν έναν από αγαπημένους μου συνδυασμούς. Με το χαβιάρι, ενισχύεται ο καπνιστός χαρακτήρας του αποστάγματος και δένει αρμονικά με την ιωδιούχο και ορυκτή αίσθησή του, ενώ με το αυγοτάραχο νιώθουμε και τα δύο πληθωρικά στο στόμα, έχουν ωριμότητα και ο συνδυασμός τους δίνει μια πιο έντονη και μακρά επίγευση. Ε. Χ.

Tete-a-tete χαβιάρι ή αυγοτάραχο
Από αριστερά: Ελευθέριος Χανιαλίδης και Άρης Σκλαβενίτης επί το έργoν

Βρείτε το αυγοτάραχο Τrikalinos στα ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, Θανόπουλος και σε πολλά deli και παντοπωλεία στην Αττική. Εκτός Αθήνας, ενδεικτικά στα Wine Studio-Ηράκλειο, Anousakis Market-Πάρος, Da Christo-Θεσσαλονίκη, Olicatessen-Θεσσαλονίκη.
Βρείτε το χαβιάρι Thesauri στα Κάβα Oak, Κάβα Άλφα Σίγμα, I Fratti και ηλεκτρονικά στο yolenis.com.
Ευχαριστούμε το μπαρ Κύριος, Δορυλαίου 4, Πλ. Μαβίλη, για τη φιλοξενία.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΔοκιμάσαμε όλα τα ελληνικά αυγοτάραχα!Δοκιμάσαμε όλα τα ελληνικά αυγοτάραχα!

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οινοχόος, τεύχος 63.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών