ΤΑΙΡΙΑΣΜΑΤΑ

Πώς επιλέγουμε κρασί για την Ανάσταση και το Πάσχα; Tips από την ειδικό.

H Μερόπη Παπαδοπούλου, σύμβουλος έκδοσης του περιοδικού Οινοχόος, μας βοηθάει να επιλέξουμε σωστά το κρασί που θα πιούμε το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και την Κυριακή του Πάσχα.

13.04.2023
Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος
Πώς επιλέγουμε κρασί για την Ανάσταση και το Πάσχα; Tips από την ειδικό.

Μεγάλο Σάββατο, βραδάκι

Έχουμε μόλις τελειώσει τις ετοιμασίες της μαγειρίτσας και της αυριανής μέρας, και ξεκουραζόμαστε απολαμβάνοντας ένα δροσερό, ξηρό αφρώδες κρασί από Μοσχοφίλερο, που κατευνάζει την κούραση, δίνει μια ανεπαίσθητη αίγλη στις μικρές στιγμές της κουζίνας και με εμπνέει για το στρώσιμο του αναστάσιμου τραπεζιού. Λινά τραπεζομάντιλα, όμορφα πιάτα, κολονάτα ποτήρια, βιολέτες, πασχαλιές, λεβάντες και λουίζες στα χαμηλά βάζα ανάμεσα στα κεριά για να φέρουν την άνοιξη των προσδοκιών μας. Το αναστάσιμο τραπέζι είναι ένα γιορτινό τραπέζι που του αρμόζει κάθε επισημότητα!

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Ψάχνουμε στην κάβα για τα κρασιά. Επίκεντρο η ετήσια μαγειρίτσα. Μια όχι μόνο νόστιμη αλλά πλούσια, λιπαρή, xορταστική σούπα. Ο κανόνας λέει ότι οι σούπες δεν συνοδεύονται με κρασί. Όμως εμείς χρόνια τώρα δεν πειθαρχούμε και απολαμβάνουμε τα λευκά κρασιά μαζί της. Ασύρτικα, Μαλαγουζιές, Μαντινείες, κάποια χαρμάνια από Ροδίτη και Μοσχοφίλερο… Λευκά με καλές οξύτητες για να έρθουν να ισορροπήσουν με το αυγολέμονο και την λιπαρότητα των εντοσθίων, λευκά με διακριτικά αρώματα για να συνοδεύσουν τον άνηθο και τα φρέσκα κρεμμυδάκια. Όποιες φορές όμως η διάθεσή μας ήθελε λίγο περισσότερο χρώμα στα ποτήρια, ανοίξαμε ροζέ από Ξινόμαυρο, Syrah και Αγιωργίτικο, στιβαρά και φρέσκα, να ευφράνουν τον ουρανίσκο μας.

Chardonnay περασμένα από βαρέλι θα συνοδεύσουν τα τρυφερά κατσικίσια μπουτάκια γεμισμένα με φρέσκα αρωματικά και λευκά μαλακά τυριά. Και θα ξαναγυρίσουμε στο Ασύρτικο, το σαντορινιό Ασύρτικο, για να κλείσουμε το δείπνο μας με λευκά μαλακά αλλά όχι γλυκά τυριά. Δεν σας επιτρέπω ούτε να σκεφτείτε σοκολάτες, μους και τα παρεμφερή μετά από ένα τέτοιο δείπνο. Μια στεγνή τάρτα αχλαδιού ή μήλου, χωρίς κρέμες, με ένα ελεγχόμενης γλυκύτητας κρασί, είναι ό,τι πρέπει για μια τελευταία ευχή πριν αποσυρθούμε.

Φωτογραφίες: Δημήτρης Βλαΐκος

Κυριακή του Πάσχα, πρωί

Η ευλογημένη κνίσα από το θυσιαστήριο των αθώων –πλην πεντανόστιμων!– αμνοεριφίων ανεβαίνει στους ουρανούς γαργαλώντας τη μύτη αρχαίων και νέων θεών, μήπως και επιτέλους ρίξουν τη ματιά τους κατά ‘δω… Σούρτα φέρτα στις κουζίνες, πίτες φουρνίζονται, παρασκευάσματα με εντόσθια και μπόλιες δημιουργούνται, τόνοι πατάτας καθαρίζονται, αρωματικά ψιλοκόβονται, ενώ καφέδες κρυώνουν στα φλιτζάνια, τσουρέκια μένουν μισοδαγκωμένα στα πιάτα, γέλια, πειράγματα και οι φωνές των επιστατούντων στις σούβλες: «δεν έχει μεζεδάκια για τους ψήστες!». Βγαίνουν μάνι–μάνι τα παγωμένα τσίπουρα από την κατάψυξη και τα χθεσινά τσουγκρισμένα και αφάγωτα, ως συνήθως αυγά, μετατρέπονται σε μια θεϊκή αυγοσαλάτα. Κρίθινα παξιμαδάκια και δυό ελιές και να ο πρώτος μεζές που καταφτάνει στην αυλή, εναρκτήριο ενός γεύματος χωρίς χρονικά και γευστικά όρια.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΝτολμαδάκια στον φούρνο με ανοιξιάτικα τυριά και μυρωδικάΝτολμαδάκια: 17 συνταγές (μαζί και τα πολίτικα της Λωξάντρας!) Τα τραπέζια στρώνονται με λουλουδάτα τραπεζομάντιλα. Σήμερα χωράνε όλα τα λαγουδάκια, οι κοτούλες και τα παπάκια, δίπλα στα κεραμικά πιάτα, και τα ωραία, ανθεκτικά στο τσούγκρισμα ποτήρια. Γιατί αν δεν τσουγκρίσεις με την ψυχή σου το Πάσχα πότε θα τσουγκρίσεις; Λευκά, ροζέ και αφρώδη κρύα κρασιά κυλάνε στα ποτήρια μας συμπληρώνοντας τη γευστική μαγεία καθώς προσγειώνονται στο τραπέζι τεράστιες πιατέλες με ανοιξιάτικες χορτόπιτες, μικρούτσικα ξινούτσικα ντολμαδάκια, λευκά τυριά. Ασύρτικα, Sauvignon, Chardonnay, Μαλαγουζιές κι ό,τι άλλο λαχτaράει ο ουρανίσκος σας. Κι όταν φτάσουν οι λεπτοδουλεμένες γαρδούμπες και τα φινετσάτα κοκορέτσια –βγάζοντας κοροϊδευτικά τη γλώσσα σε όλες τις τάχα μου δυτικές ντελικατέσεν– γεμίστε τα ποτήρια με ροζέ από Ξινόμαυρο που σιγοντάρει με σθένος τη γλυκιά γεύση των εντοσθίων. Στην περίπτωση της λεπτοκομένης κρασάτης συκωταριάς που σιγοψήθηκε σε λίγο κρασί, ανοίξτε ένα μπουκάλι γλυκό Σαμιώτικο ή ένα μπορντολέζικο Sauternes, αν σας βρίσκεται, και απολαύστε…

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΚοκορέτσι: ο πιο ωραίος μεζές του Πάσχα σε 4 παραλλαγέςΚοκορέτσι: ο πιο ωραίος μεζές του Πάσχα σε 4 παραλλαγές

Το μεσημέρι

Το Πάσχα των Ελλήνων θέλει οβελία, να τσικνιστεί το σύμπαν, το Πάσχα των Ελλήνων θέλει σούβλα! Ακόμα και οι χορτοφάγοι δεν ξέρω αν μπορούν, ανήμερα το Πάσχα, να αντισταθούν στη θέα και πολύ περισσότερο στην τραγανή γεύση μιας ξεροψημένης αρνίσιας πετσούλας. Ελπίζω ότι συμμερίζεστε την άποψή μου ότι το αρνί είναι ένα εξαιρετικό κρέας, ειδικά αν του συμπεριφερθούμε σωστά στο μαγείρεμα (να μην το στεγνώσουμε δηλαδή). Τώρα αν αυτό το αρνάκι έχει βοσκήσει σε λιβάδια με αρωματικά ή στις κακοτράχαλες ραχούλες των νησιών και το κρέας του έχει τέτοια αρώματα που δεν χρειάζεται κανένα άρτυμα, τότε βρισκόμαστε μπροστά σε μια γευστική έκρηξη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣαρνί στη σούβλαΑρνί στη σούβλα: Αναλυτικός οδηγός για αρχάριους Ανοίξτε τα Ξινόμαυρα! Τα εξαιρετικά αυτά κρασιά της Μακεδονίας έχουν την απαιτούμενη οξύτητα για να ισορροπήσουν τη λιπαρότητα του αρνιού, ενώ παράλληλα όταν είναι ωραία οινοποιημένα και έχουν πάρει τον χρόνο τους να ωριμάσουν έχουν υπέροχα αρώματα, δαμάσκηνου, πιπεριάς, λιαστής ντομάτας, μπαχαρικών, που αρμονίζονται με τη νοστιμιά και την ελαφριά αλμύρα του αρνίσιου ψαχνού. Μια πλούσια Νάουσα, μια παλαιωμένη Ραψάνη, και η ευωχία φτάνει στο ζενίθ.

Φωτογραφία: Μιχάλης Παππάς

Εναλλακτικά

Η γάστρα, ο φούρνος, το αρνάκι στις κληματόβεργες είναι οι άλλες πασχαλινές εναλλακτικές προτάσεις που φυσικά με τη σειρά τους κι αυτές κόκκινα κρασιά απαιτούν. Σ’ αυτές τις μαγειρικές εκδοχές όμως δοκιμάστε Αγιωργίτικα, Syrah και Cabernet Sauvignon σε υπέροχα χαρμάνια από την πλούσια ποικιλία του ελληνικού αμπελώνα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ12 συνταγές για αρνί και κατσίκι φουρνιστό – σκέτο λουκούμι!12 συνταγές για αρνί και κατσίκι φουρνιστό – σκέτο λουκούμι!

Το απόγευμα

Ο ήλιος πάει να γείρει και τα τραγούδια γίνονται νοσταλγικά, κι αναζητάμε ένα άλλοθι, το πασχαλινό άλλοθι να κρατήσουν λίγο ακόμα οι χοροί… Το ίδιο άλλοθι καλείται να μας αθωώσει από τα γαλατομπούρεκα, τις καρυδόπιτες, τα καλτσούνια και τις ανοιξιάτικες τάρτες με τα φρούτα, που θα συμπληρωθούν με τα αρώματα των γλυκών κρασιών που με τόση αφθονία μας προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας.

Όμως το τέλος της γιορτής πλησιάζει κι η μυρωδιά του καφέ μας επαναφέρει στην τάξη. «Ένα digestif παρακαλώ;» Ένα γλυκόπικρο ποτό με αιώνων ιστορία που ξεκινάει από βοτανικές συνταγές μυστικιστικών μοναστηριών περασμένων αιώνων έρχεται να σταλάξει την απαιτούμενη ηρεμία στα χαρούμενα πλην παραφορτωμένα μας στομάχια. Ένα bitter, ένα amaro (ένα Averna, ένα Jagermeister…) πέστε το όπως θέλετε, είναι ότι πρέπει! Και ας μας έχει ο Θεός καλά να γιορτάζουμε σε κάθε μικρή ή μεγάλη αφορμή.

Οι ετικέτες που επιλέγουμε

Τα λευκά κρασιά

  • Chardonnay Κτήμα Κατσαρού
  • Όβηλος Βιβλία Χώρα (Aσύρτικο -Sauvignon blanc)
  • Σαντορίνη Σιγάλα
  • Chardonnay Κτήμα Αρβανιτίδη
  • Emphasis Chardonnay Κτήμα Παυλίδη
  • Σαντορίνη Monsigniori Κτήμα Αργυρού
  • Σαντορίνη Pure
  • Chardonnay Σπάνιες Γαίες Βίδια Στροφιλιά
  • Μαντινεία Κτήμα Τσέλεπου
  • Μαντινεία Τρουπή
  • Mέγα Σπήλαιο Μαλαγουζιά
  • Κυδωνίτσα Κτήμα Δύο Ύψη

Τα κόκκινα κρασιά

  • Δύο Ελιές Κυρ-Γιάννη (Syrah-Merlot-Ξινόμαυρο)
  • Evangelo Κτήμα Γεροβασιλείου (Syrah-Viognier)
  • Νάουσα Grande Reserve Boutaris (Ξινόμαυρο)
  • Αντάρης Κτήμα Μερκούρη (Αυγουστιάτης-Μourvedre)
  • Ξινόμαυρο Αμυνταίου Κτήμα Άλφα
  • Γουμένισσα Κτήμα Χατζηβαρύτη (Ξινόμαυρο-Νεγκόσκα)
  • Ιnima Νεγκόσκα Κτήμα Κατώγι Αβέρωφ
  • Αβαντίς Syrah Κτήμα Αβαντίς
  • Μέγας Οίνος Κτήμα Σκούρας (Αγιωργίτικο-Cabernet Sauvignon)
  • Cabernet Sauvignon Κτήμα Μουσών
  • Xinomavraw Oenops wines
  • Νεμέα Grande Reserve Σεμέλη
  • Emphasis Syrah Κτήμα Παυλίδη
  • Nebbio Κτήμα Τέχνη Οίνου (Nebbiolo)
  • Iππέας Κίκονες (Cabernet Sauvignon-Merlot)
  • Ηγεμών κτήμα Νέμειον (Αγιωργίτικο)
  • Takumi Hetero Wines (Cabernet Sauvignon-Ξινόμαυρο)
  • Αϊβαλής Μονοπάτι Νεμέα (Αγιωργίτικο)
  • Ορειβάτης Pinot Noir Akriotou Microwinery

Βλαχόπιτα, Τυρόπιτα με τραχανά και σταφίδες
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Φωτογραφία: Γιώργος Δρακόπουλος

Τα ροζέ της άνοιξης

  • Dianthos Boutari (Ξινόμαυρο)
  • Lexis Gris Ζαχαριάς (Μοσχοφίλερο)
  • Κτήμα Άλφα ροζέ (Ξινόμαυρο)
  • One off F Foivos Papastratis (Ξινόμαυρο)
  • Γαία 4-6h (Αγιωργίτικο)
  • Αυγουστιάτης ροζέ Μπριντζίκη
  • Delear Semeli (Grenache rouge Syrah)
  • Edenia fuxia Tsililis Terres
  • Grace Anhydrous winery Santorini (Αηδάνι, Μαντηλαριά)
  • Εκατό Κτήμα Τρουπή (Μοσχοφίλερο)
  • Βυσσινόκηπος Ξτήμα Παλυβού (Αγιωργίτικο)
  • 1/3000 Limited Selection Xinomavro Τσάνταλη
  • Pixie Αμπελώνες Μάρκου (Αγιωργίτικο, Μοσχάτο Λευκό)
  • 9 ροζέ Κτήμα Μουσών (Μούχταρο)

Τα αφρώδη

  • Amalia Brut Κτήμα Τσέλεπου (Μοσχοφίλερο)
  • Ακακίες Sparkling Κυρ Γιάννη (Ξινόμαυρο)
  • Ωδή Πανός Κτήμα Σπυρόπουλου
  • Santo Αφρώδης Λευκός Santo wines (Ασύρτικο)
  • Blanc de blanc Brut Κτήμα Κώστα Λαζαρίδη (Βιδιανό)
  • The Illustrious Molavi – Hartman (Ξινόμαυρο -Ρωμέικο)

Τα γλυκά επιδόρπια

  • Μοντοφώλι Επιτραπέζιος επιδόρπιος (Ασύρτικο, Aθήρι, Aηδάνι)
  • Vinsanto Santo Wines (Ασύρτικο, Αθήρι, Αηδάνι)
  • Σάμος Grand Cru (Μοσχάτο λευκό)
  • Μαυροδάφνη Πατρών Παρπαρούση 2003
  • Princess Κτήμα Αβαντίς (Syrah)
  • Ιουλιάτικο Μπουτάρη (Λιάτικο)
  • Αποσπερίτης Οινοποιητική Λειψών (Φωκιανό)
  • Κτήμα Νόπερα Epitome (Μοσχάτο Λευκό)
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο ΩΡετσίνα explainer: το εθνικό μας κρασί από το Α στο Ω

Η ρετσίνα

Αν θέλετε το Πάσχα σας απολύτως παραδοσιακό και δεν έχετε διάθεση να «χαθείτε» ανάμεσα σε δεκάδες κρασιά σερβίρετε μόνο ρετσίνα! Έτσι κι αλλιώς είναι ένα κρασί που μπορεί να τα βγάλει πέρα με όλα σας τα εδέσματα!

Προτείνουμε:

  • Δάκρυ του Πεύκου ή Κεχριμπάρι ή Ρόζα Οινοποιίας Κεχρή
  • Ρητινίτης Nobilis Γαία Οινοποιητική
  • Σχινόπευκο Αμπελώνες Μάρκου
  • Old vines ρετσίνα οινοποιία Φράγκου
  • Julia Γεωργιάδης Canteen
  • Τετράμυθος ρετσίνα
  • Γκλίναβος ρετσίνα
  • Pytis Ritinitis Οινοποιία Τρουπή

Τι να προσέξετε

Το άναρχο τραπέζι του Πάσχα μπορεί να επιφυλάσσει και δυσάρεστες εκπλήξεις, όπως ας πούμε να μην σας φτάσουν τα κρασιά. Θα πρέπει να υπολογίσετε μισό μπουκάλι για κάθε άτομο. Επίσης θα πρέπει να έχετε φροντίσει για μπίρες και αναψυκτικά για όσους τα προτιμούν.

Μια εξαιρετική λύση είναι οι magnum φιάλες ειδικά στα ερυθρά κρασιά και αν οι καλεσμένοι σας είναι πάρα πολλοί.

Ένα πασχαλινό τραπέζι στη εξοχή δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση κακοσερβιρισμένο κρασί.

Μη βγάλετε στην ύπαιθρο τα καλά κρυστάλλινα ποτήρια σας, τα ειδικά για την απόλαυση του κρασιού. Πιο χοντρά, γυάλινα και με πιο χαμηλό πόδι ποτήρια για να αντέχουν στο τσούγκρισμα!

Μεγάλες πήλινες ή μπακιρένιες λεκάνες με πάγο και νερό θα διατηρήσουν τα κρασιά κρύα χωρίς να γεμίσετε το ψυγείο σας.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών