ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Mono: Για ντόπιους και τουρίστες

Τα τελευταία 7 χρόνια η Πλάκα έχει ένα εστιατόριο για να περηφανεύεται.

04.03.2020| Updated: 25.06.2021
Mono: Για ντόπιους και τουρίστες

Τα τελευταία 7 χρόνια η Πλάκα έχει ένα εστιατόριο για να περηφανεύεται.

Η θέση: Στην είσοδο της Πλάκας, λίγα μέτρα από την πλατεία Μητρόπολης.

Η ατμόσφαιρα: Ένα καλόγουστο οινικό ρεστοράν, με ζεστή ατμόσφαιρα και με ένα υπέροχο μπαρ με ξύλινη επένδυση που θυμίζει πολυτελές σαλόνι πλοίου.

Το φαγητό: Ξεκινώ να μιλώ για το υποδειγματικά χυλωμένο, πράσινο ριζότο με συκωτάκια πουλιών και φίνα γεύση μαγειρίτσας γιατί είναι το signature πιάτο του chef-patron Βασίλη Βασιλείου, μια καταπληκτική γεύση μνήμης που δεν ξεθωριάζει με τίποτα. Ακόμα ένα πιάτο αναφοράς είναι το σεβίτσε με όλη τη θάλασσα μέσα του: μυλοκόπι, γαρίδες, όστρακα, βινεγκρέτ με αχινό και σαλάτα wakame. Δοκιμάσαμε υπέροχα κεφτεδάκια περασμένα πρώτα στον ατμό και ύστερα σε δυνατό τηγάνι που μοσχοβολούσαν άρωμα από εστραγκόν. Ταρτάρ μοσχαριού με κρόκο αυγού παστό και κονφί, τραγανοί τηγανητοί γίγαντες, λαχανοντολμάδες με αρνί και τραχανά και σιγομαγειρεμένο μοσχαρίσιο σιδηρόδρομο με γλάσο μελάσας και πουρέ καπνιστής γλυκοπατάτας: όλα είναι πιάτα που μας έκαναν να χαμογελάσουμε.

Αχόρταγα τρώγεται στο τέλος το κρεμέ πικρής σοκολάτας, με μπέρμπον. Οι μαγειρικές του Μυτιληνιού Βασίλη είναι από καρδιάς, είναι νόστιμες και έξυπνες, σύγχρονες μα δίχως διάθεση εντυπωσιασμού. Με πυρήνα την ελληνικότητα και την εποχικότητα, δεν διστάζει να χρησιμοποιήσει και διεθνή υλικά, σε ένα χαρμόσυνο fusion. Το Mono είναι το εστιατόριο που με χαρά θα πρότεινα σε έναν ξένο επισκέπτη μετά την περιήγησή του στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Ο λογαριασμός: Περίπου 25€/άτομο χωρίς τα ποτά. Επίσης σερβίρονται και 5 μεσημεριανά set menu 3 πιάτων με κρασί στα 24€ και 29€, μεταξύ 13.00 και 19.00.

Η κάβα: Περί τις 180 ετικέτες κρασιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό, και πολλές παλιές σοδειές έχει συλλέξει στην κάβα τους η σομελιέ σύζυγος του σεφ, και συνιδιοκτήτρια, Γιώτα Βαμβακά. Οι 30 από αυτές διατίθενται και σε ποτήρι. Ωστόσο η ύπαρξη Coravin προσφέρει τη δυνατότητα και για δοκιμές επιπλέον κρασιών από την λίστα τους. Η Γιώτα έχει ταλέντο στους συνδυασμούς κρασιού με φαγητό, γνωρίζει καλά τις γεύσεις που βγαίνουν από την κουζίνα – εξάλλου το μενού έχει οινικό προσανατολισμό και χτίζεται έτσι ώστε να διαθέτει wine friendly επιλογές. Μας έκανε τολμηρούς συνδυασμούς με τα πιάτα που επιλέξαμε, γιατί αντιλήφθηκε ότι αυτό επιθυμούσαμε. Ειδική μνεία στο κρητικό βαρελάτο Ασύρτικο που επέλεξε για το ριζότο με τα συκωτάκια, το πιάτο-πόνημα του Βασίλη, που ο συνδυασμός τους ήταν χτυπητός κι αξέχαστος.

Επιπλέον πληροφορίες: Στην γύρω περιοχή υπάρχουν αρκετά ιδιωτικά πάρκινγκ, κι επίσης το εστιατόριο είναι κοντά στο  Σύνταγμα και στο Μοναστηράκι. Καθημερινά εκτός Δευτέρας, 13.00-01.00 και Κυριακή 13.00-22.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών