ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ

Κάβο ντόρο – Σούλιος: Και παραδοσιακά και δημιουργικά στο πανέμορφο Σίγρι

Βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, κι όσοι φτάσουν ως εκεί θα ανταμειφθούν με παραλίες μοναδικές, μερακλίδικους μεζέδες και φαγητό απρόσμενα δημιουργικό!

08.08.2017| Updated: 25.06.2021
Κάβο ντόρο – Σούλιος: Και παραδοσιακά και δημιουργικά στο πανέμορφο Σίγρι

Βρίσκεται στην άλλη άκρη του νησιού, κι όσοι φτάσουν ως εκεί θα ανταμειφθούν με παραλίες μοναδικές, μερακλίδικους μεζέδες και φαγητό απρόσμενα δημιουργικό!

Η θέση: Μπροστά στο λιμάνι στο ψαροχώρι του Σιγρίου, στην είσοδο της αγοράς με τα λίγα εμπορικά καταστήματα. Η ατμόσφαιρα: Ένα ταβερνάκι παραδοσιακό, με φανατικούς θαμώνες τους λίγους ντόπιους κατοίκους του χωριού, που εναλλάσσονται στα τραπεζάκια του με ξένους παραθεριστές και Μυτιληνιούς που εκδράμουν τα σαββατοκύριακα.

Το φαγητό: Δύο μάγειροι, δύο μαγειρικές σχολές. Ο Γιάννης Σούλιος αυτοπροσώπως μαγειρεύει όπως ξέρει, από το ‘80, τα παραδοσιακά, τα λεσβιακά, τα μερακλίδικα, κι η κόρη του η Βιβή που μπήκε δυναμικά στη κουζίνα της ταβέρνας τους από το 2006, φτιάχνει τα νεωτεριστικά, τα δημιουργικά, που και που τα τσιμπάει λίγο και τα κάνει εξωτικά. Μην παραξενευτείτε λοιπόν αν στο ίδιο τραπέζι δείτε να προσγειώνεται τέλεια ψημένο χταποδάκι ξυδάτο και πλατιές (σαλάχι) τηγανιτές με αμυγδαλένια σκορδαλιά, δίπλα σε κριθαρότο με γαρίδες και πορτσίνι (μούρλια!). Με κάποιο μαγικό τρόπο οι δυο μάγειρες, πατέρας και κόρη, βρήκαν τις ισορροπίες τους, κι έτσι τα πιάτα τους αν και διαφορετικής λογικής δεν είναι παράταιρα πλην ελάχιστων εξαιρέσεων – π.χ. η πανακότα με βανίλια και σάλτσα φράουλας/πάσιον φρουτ ήταν μια έμπνευση αρκετά απομακρυσμένη από τη γενική φιλοσοφία του μενού.

Οι ντόπιοι μου συστήσανε το Σούλιο για την ουσιαστική του ψαρόσουπα από ολόφρεσκα πετρόψαρα ημέρας, αλλά και τα παστά του, που τα φτιάχνει ο ίδιος: λακέρδα και σαρδέλα παστή, γαύρος μαρινάτος. Από τα παραδοσιακά πιάτα, θα βρείτε επίσης πολύ καλά κολοκυθολούλουδα τηγανιτά, νόστιμους γκιουζλεμέδες και έκτακτο σαλάχι βραστό με κάπαρη και ελαφροσκορδάτη βινεγκρέτ. Από τα χεράκια της Βιβής δοκιμάστε τη δροσερή και γευστικότατη σαλάτα με πορτοκάλι, σύκα, καρύδια και ξινομυζήθρα, οπωσδήποτε τη μακαρονάδα με τη κωλοχτύπα, τα ραβιόλια με γαρίδες και το λαδοτύρι σχάρας με τσάτνεϋ τριαντάφυλλο. Θα σας γλυκάνουν δημιουργικά, με ωραιότατο μιλφέιγ μαστίχα ή με ότι άλλο εμπνευστεί η Βιβή.

Ο λογαριασμός: 12-18 €/άτομο χωρίς τα ποτά, 40 ευρώ το ψάρι Α΄

Η κάβα: Πολλές επιλογές σε ούζα, λίγα εμφιαλωμένα κρασιά και μπίρες.

Επιπλέον πληροφορίες: Συνδυάστε τη βόλτα σας ως το Σίγρι με μια βουτιά στη πλαζ του χωριού ή στην απίθανη παραλία της Φανερωμένης, και φυσικά με μια επίσκεψη στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου. Ανοιχτά καθημερινά 12.00-00.00.

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών