ΜΑΓΑΖΙΑ

«Γεύσεις και αρώματα» στη Ζάκυνθο

Ντόπια μυρωδάτα βότανα, πλήθος μπαχαρικών, μαύρη ζακυθινή σταφίδα ΠΟΠ, κρασιά και λάδια, σε ένα μικρό αλλά πλήρες παντοπωλείο στην πόλη της Ζακύνθου.

13.08.2012| Updated: 15.02.2024
«Γεύσεις και αρώματα» στη Ζάκυνθο

Ντόπια μυρωδάτα βότανα, πλήθος μπαχαρικών, μαύρη ζακυθινή σταφίδα ΠΟΠ, κρασιά και λάδια, σε ένα μικρό αλλά πλήρες παντοπωλείο στην πόλη της Ζακύνθου.

Λίγα λόγια για το μαγαζί: Εν μέσω κρίσης η Διονυσία Ακτύπη κάνει ένα μεγάλο άλμα: μετατρέπει το κατάστημα με παιδικά ρούχα που διατηρούσε επί 25 χρόνια σε ένα μικρό μπαχαράδικο/παντοπωλείο με καλούδια από τη Ζάκυνθο και όλη την Ελλάδα. Ξεκινά με βότανα, μιας και η καταγωγή της από τα ορεινά του νησιού την έχουν εξοικειώσει από μικρή με τις ευεργετικές τους δράσεις. Εμπλουτίζει το μαγαζί με αξιοσημείωτη ποικιλία μπαχαρικών και αναζητά παραδοσιακά προϊόντα από τη Ζάκυνθο και την υπόλοιπη Ελλάδα. Η κρίση την ανησυχεί αλλά δεν την τρομάζει, έμπειρη εμπόρισσα γαρ. Παρακάμπτει μεσάζοντες και έρχεται σε άμεση επαφή με τους παραγωγούς, διατηρώντας έτσι προσιτές τις τιμές. Παρόλο που το παντοπωλείο της δεν βρίσκεται σε κεντρικό δρόμο του νησιού, οι ευωδιές του φαίνεται ότι τραβούν από τη μύτη ντόπιους και ξένους επισκέπτες, με τους τελευταίους να δείχνουν ιδιαίτερη προτίμηση στα ονομαστά ελληνικά βότανα.

Τι ψωνίζουμε: Bότανα κάθε λογής, από τη Ζάκυνθο και την υπόλοιπη Ελλάδα: λουΐζα, τριβόλι, ταραξάκο, σαμπούκο, πασσιφλόρα, τσουκνίδα, δίκταμο, μελισσόχορτο, λυγαριά, γαϊδουράγκαθο, αγριμόνιο, βαλσαμόχορτο, αχίλλεια, ιβίσκο, ρίγανη, μαντζουράνα, θρούμπι, φλισκούνι και μυριάδες άλλα. Η Διονυσία και η κόρη της Φανή θα σας καθοδηγήσουν πώς να τα χρησιμοποιήσετε. Στο μαγαζί θα βρείτε ό,τι μπαχαρικό θέλετε για τα μαγειρέματά σας, από κουρκουμά, σουμάκι, μαραθόσπορους και μαχλέπι, μέχρι μοσχομυριστό τζίντζερ, καπνιστή πάπρικα, κακουλέ, γλυκόριζα, μαστίχα και λοβούς βανίλιας. Όσοι αναζητούν ζακυθινά παραδοσιακά προϊόντα, εδώ θα βρουν την περίφημη μαύρη σταφίδα Ζακύνθου Π.Ο.Π., μεγαλόκαρπη, ψωμωμένη και απίθανα νόστιμη, χύμα από την Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ζακύνθου αλλά και τη βιολογική του Χριστοφόρου, σε συσκευασία βάκουμ. Μην αμελήσετε να προμηθευτείτε εξαιρετικό ελαιόλαδο Π.Γ.Ε.* Ζακύνθου, μικρών παραγωγών ή της Ένωσης, συμβατικό ή βιολογικό αλλά και Βερντέα ή Αυγουστιάτη, δύο από τα αναρίθμητα περίφημα ντόπια κρασιά, δυστυχώς όχι πολύ γνωστά στους περισσότερους. Ακόμα, ντόπιο μέλι, εξαιρετικό πετιμέζι από τοπική σταφίδα και, φυσικά, μαντολάτο και παστέλι της εταιρείας Ανθός. Δοκιμάστε και το μελάτσο, γλυκό κουταλιού φτιαγμένο από ντόπια ζακυθινή φράουλα, κεράσια, βερίκοκα και άλλα φρούτα. Στα εκτός Ζακύνθου προϊόντα ξεχώρισα τα διάφορα άλευρα, φασόλια Καστοριάς, γίγαντες Πρεσπών, φακές και φάβα Φαρσάλων και Φενεού, ελληνικούς ξηρούς καρπούς, μέλι κρητικό, όλη την ποικιλία από τα μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, δημητριακά, ρύζια και όσπρια του Αντωνόπουλου, ζυμαρικά και τραχανάδες από την Κάρυστο και τα προϊόντα «Αμάλθεια» από την Καστοριά, τα προϊόντα Βερμίου Γης, ελιές Καλαμών, χαρουπάλευρο και χαρουπόμελο. Δοκιμάστε το εκπληκτικό ελαιόλαδο «Αρισταίου Λιόσταγμα» του παραγωγού Δημητρακόπουλου από το Βαρθολομιό και μην αμελήσετε να εξοπλιστείτε με μια ποικιλία από τα πολλά αρωματικά τσάγια που φιγουράρουν στις προθήκες. Τώρα το καλοκαίρι είναι ανάρπαστο το μαύρο τσάι με φράουλα. Φεύγοντας, ζητήστε από την Διονυσία να σας προτείνει κάποιο θαυμάσιο μείγμα μυρωδικών για πράσινη σαλάτα, έτσι, για να μεταμορφώσετε στη στιγμή την απλή χειμωνιάτικη μαρουλοσαλάτα σε μυρωδάτο έδεσμα, με άρωμα που θα σας θυμίσει τις καλοκαιρινές διακοπές στο Φιόρο του Λεβάντε.

 *Π.Γ.Ε= Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης

*Οι τιμές και το μενού των εστιατορίων είναι αυτά που ίσχυαν κατά τη χρονική περίοδο συγγραφής και δημοσίευσης του άρθρου και ενδέχεται να έχουν αλλάξει.

*Τα ρεπορτάζ αγοράς και τα προϊόντα που προτείνουμε στον Γαστρονόμο είναι επιλογές των συντακτών και δεν έχουν εμπορικό σκοπό ούτε αποφέρουν διαφημιστικό έσοδο.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών