Καλοκαιράκι και ζέστη πολλή και για αυτό σκέφτηκα ότι θα ταιριάζει μια ωραία συνταγή για πέστο με τροπαίολο ή ναστούρτιο, τον γνωστό σε όλους μας καπουτσίνο, με τα φλογερά πορτοκαλιά και κίτρινα καλοκαιρινά άνθη.

Πολλοί μπερδεύουν τον καπουτσίνο με το κάρδαμο, γιατί ως ινδικό κάρδαμο μας τον πρωτοσύστησε ο Ισπανός γιατρός και βοτανολόγος Nicolάs Bautista Monardes, το 1569, στο βιβλίο του “Joyful News out of the Newe Founde Worlde”. Και βεβαίως είναι τα νέα ευχάριστα, γιατί, αν και ο γιατρός το παρατράβηξε με τις θεραπευτικές ιδιότητες του καπνού που φούμαρε στη χώρα των Ίνκα, με τον καπουτσίνο δεν έπεσε έξω.

Ένα φυτό να το «φας» με τα μάτια, αλλά και να το γευτείς και στην κυριολεξία: βλαστοί, φύλλα, άνθη, σπόροι, όλα βρώσιμα! Τροπαίολο (Tropaeolum majus) το ονόμασε ο μέγας Σουηδός βοτανολόγος Carl Linnaeus στα μέσα του 18ου αιώνα. Βοτανολόγος ή μάλλον ποιητής ο Linnaeus, για τον οποίο έλεγε χαρακτηριστικά ο Γκαίτε ότι ήταν ο άνθρωπος που επηρέασε όσο κανένας άλλος τη ζωή του. Ποιητής, αλλά ίσως και ο πρώτος οικολόγος, ο κύριος Princeps botanicorum, παρομοίασε το λουλούδι του καπουτσίνου και τα μεγάλα ολοστρόγγυλα φύλλα του με ματωμένη ασπίδα ρωμαϊκό τρόπαιο μετά τη μάχη.

Πανεύκολο να καλλιεργηθεί στην αυλή ή να αναρριχηθεί στο ηλιόλουστο μπαλκόνι σας. Στολίζει ωραία με τα φύλλα και τα άνθη του τις πράσινες σαλάτες, δίνοντάς τους πιπεράτη γεύση. Δεν είναι βέβαια κάρδαμο, αλλά εσείς μπορεί και να καρδαμώσετε με τόση βιταμίνη C, μαγνήσιο και λουτεΐνη που περιέχει.

Για το πέστο καπουτσίνου θα χρειαστείτε: δύο φλιτζάνια χοντροκομμένα φύλλα καπουτσίνου, μισό φλιτζάνι κουκουνάρι, 3-4 σκελίδες σκόρδου, περίπου ένα φλιτζάνι λάδι και 1/4 του φλιτζανιού παρμεζάνα. Μπορείτε ή να μαράνετε τα φύλλα για 10 δευτερόλεπτα σε καυτό νερό και μετά, αφού τα βουτήξετε σε παγωμένο νερό και τα στραγγίσετε καλά, να τα αφήσετε να κρυώσουν, είτε να τα βάλετε όλα απευθείας σε κουζινομηχανή. Εναλλακτικά μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και καρύδι αντί για κουκουνάρι, τα αρώματα όμως του καπουτσίνου αναδεικνύονται καλύτερα με αυτήν τη συνταγή. Αφού ανακατευτούν καλά όλα τα υλικά, διατηρείτε στο ψυγείο για 10 ημέρες.

Αν θέλετε να το παρακάνετε με την υγιεινή διατροφή, μπορείτε να συνοδεύσετε το πέστο σας με βλαστούς του ίδιου του καπουτσίνου αλλά και με τυρί και παξιμάδι. Και για να σας γλυκάνω τελειώνοντας μέχρι τον άλλο μήνα, αυτή την εποχή πειραματίζομαι βάζοντας στις μαρμελάδες βερίκοκου πέταλα από άνθη καπουτσίνου που προσθέτω ωμά αφού κρυώσει η μαρμελάδα μου. Πορτοκαλί στο πορτοκαλί και φουλ της γεύσης. Χαρά μεγάλη ο καπουτσίνος μας, λοιπόν, για τους εκπαιδευόμενους μάγους της κουζίνας, τις μέλισσες και εκείνη τη Γαλλιδούλα φίλη μας, την Capucine!

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών