Η έκφραση «το αυγό του Κολόμβου» αναφέρεται σε μια μια λαμπρή ιδέα ή σπουδαία ανακάλυψη που φαντάζει απλή ή εύκολη μετά την πραγματοποίησή της. Εκ των υστέρων, όλοι ισχυρίζονται πως θα μπορούσαν να την είχαν σκεφτεί. Το όνομά της έχει ρίζες σε μια ανεπιβεβαίωτη ιστορία με πρωταγωνιστή τον Χριστόφορο Κολόμβο. Όταν επικριτές του σχολιάσαν πως οι ανακαλύψεις του αργά ή γρήγορα θα γίνονταν από κάποιον και ότι δεν συνιστούσαν κάποιο σπουδαίο κατόρθωμα, εκείνος τους προκάλεσε να κάνουν ένα βραστό αυγό να σταθεί όρθιο. Μόλις εκείνοι εγκατέλειψαν τις προσπάθειες, ο Κολόμβος χτύπησε ελαφρά τη μια άκρη του αυγού και, σπάζοντάς το, κατάφερε και το έστησε.

Η παρακάτω μέθοδος δεν είναι τόσο επαναστατική όσο του Χριστόφορου. Έχει όμως εξίσου εφετζίδικο αποτέλεσμα. Με το ίδιο αυγό μπορούν να δοκιμάσουν την τύχη τους πολλοί.

Βραστό αυγό όρθιο: μια συνταγή-παιχνιδάκι

Προετοιμασία – παρασκευή: 12-15’/ Βαθμός δυσκολίας: Εύκολο

Υλικά (για 1 αυγό):

  • 1 αυγό
  • νερό (να καλύψει το αυγό στο μπρίκι)
  • αλάτι

Διαδικασία:

Σε ένα μπρίκι (να είναι άνετο για ένα αυγό) βάζουμε ένα αυγό σε θερμοκρασία δωματίου και το καλύπτουμε με νερό της βρύσης.

 

Βάζουμε το μπρίκι στο γκαζάκι σε μέτρια φωτιά και βράζουμε το αυγό σφιχτό. (Αναλυτικές οδηγίες εδώ.)

Τραβάμε από τη φωτιά και το αφήνουμε να κρυώσει.

Βάζουμε σε μια λεία επιφάνεια μια πρέζα αλάτι.

Φέρνουμε κοντά στο ανοιχτό μας στόμα το βρασμένο αυγό και εκπνέουμε στη φαρδιά κορυφή του. Αμέσως το αφήνουμε, με τη νοτισμένη του κορυφή, προσεκτικά, σε όρθια στάση πάνω στους κόκκους του αλατιού. Αυτό θα σταθεί όρθιο και εμείς περήφανοι.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΠατάτες με αυγά των παιδικών μας χρόνωνΠατάτες με αυγά των παιδικών μας χρόνων: η συνταγή μιας μαμάς

Το άρθρο πρωτοδημοσιεύτηκε στο περιοδικό Γαστρονόμος, τεύχος 196.

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών