ΕΞΟΔΟΣ

Aίγινα: 5 τραπέζια πλάι στο κύμα για τον Σεπτέμβρη

Η Αίγινα είναι δίπλα κι εκπέμπει μόνιμα σήμα μίνι διακοπών. Αν αποφασίσετε να πάτε μια βόλτα, σ' αυτά τα μέρη θα φάτε ωραία με τη θάλασσα σε απόσταση αναπνοής.

19.09.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος
Aίγινα: 5 τραπέζια πλάι στο κύμα για τον Σεπτέμβρη

Οι μέρες είναι ακόμη ζεστές, το καλοκαίρι «πιάνει» και Σεπτέμβρη, μια μικρή απόδραση στην Αίγινα, στο όμορφο νησί του Αργοσαρωνικού, δεν θέλει και πολύ για να την αποφασίσεις. Είτε προτιμήσεις το δελφίνι είτε το πλοίο της γραμμής, μέχρι να διαβάσεις μερικές σελίδες από το βιβλίο σου ή να χαζέψεις λίγο στο κινητό, έχεις φτάσει στο λιμάνι με το πρόγραμμα έτοιμο: μπάνιο κι άραγμα στην παραλία, χαλαρές βόλτες στην περατζάδα με τα νεοκλασικά, πλάι σε κατάρτια και πλωτά μανάβικα, ανεφοδιασμός σε φιστίκια, που πριν λίγες μέρες είχαν το φεστιβάλ τους και, εννοείται, φαγητό παραθαλάσσιο. Στην πόλη της Αίγινας, στην Πέρδικα, στο λιμανάκι της Καβουρόπετρας, στην Αιγινίτισσα…

Σκοτάδης, ένα ουζερί από τα λίγα

φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Είναι από το 1945 στον γιαλό της Αίγινας. Καφενές, αρχικά, που ο Γιάννης Αλιφαντής, άνοιγε για τους ψαράδες πριν αρχίζει να χαράζει −έτσι βγήκε το «Σκοτάδης»- από το ’80 και μετά έγινε ουζερί. Στα χέρια της τρίτης γενιάς της οικογένειας πια, με τον εγγονό Γιώργο Λυκούρη στο τιμόνι, συνεχίζει την παράδοση μπολιάζοντάς την με σύγχρονα στοιχεία. Δίπλα στον θαυμάσιο μαρινάτο – σε λεμόνι και λάιμ – γαύρο βάζεις ταρτάρ (ανάλογα με την ψαριά της ημέρας), αχνιστά μύδια, χταπόδι στο λαδόξιδο με πιπεριά Φλωρίνης και κρεμμύδι, ψάρια μικρά και μεγάλα στο τηγάνι και στη σχάρα. Για συνοδεία έχει αρκετές επιλογές σε κρασί, έχει και μια εξαιρετική συλλογή από ούζα, τσίπουρα, κλασικά ή παλαιωμένα, που τα αγαπούν πολύ, κι αποστάγματα σταφυλής. Μπορείς να πας και αυθημερόν, ένα Σάββατο ή μια Κυριακή, για μια παρτίδα ωραίους μεζέδες και μια τζούρα θάλασσα. Αρκεί να έχεις προνοήσει για τραπέζι.

Λ. Δημοκρατίας 46, Τ/22970-24.014. Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ5 αθηναϊκές ταβέρνες για φαγητό σαν άλλοτε5 αθηναϊκές ταβέρνες για φαγητό σαν άλλοτε

Δυο γενιές Καβουρόπετρα

φωτογραφία: Δημήτρης Βλάικος

Κι εδώ μετράνε ουκ ολίγα χρόνια ιστορίας. Σαράντα και βάλε. Ο Βασίλης Μπέσης μαζί με τη σύζυγό του Ελένη άνοιξαν την ψαροταβέρνα τους στο γραφικό λιμανάκι της Καβουρόπετρας, λίγα χιλιόμετρα έξω από την Αίγινα, στον δρόμο προς τη Σουβάλα, το1980. Πλέον τα ηνία της κουζίνας κρατάει ο γιος τους Παναγιώτης, που αφού σπούδασε στη ΣΤΕ της Αναβύσσου, επέστρεψε με ανανεωτική διάθεση. Φέτος μάλιστα ανακαίνισαν το μαγαζί, και τη σάλα και τη βεράντα, οπότε θα το βρείτε φρεσκαρισμένο. Το τηγάνι είναι πάντα καλό, το ίδιο κι η σχάρα, καθισμένοι όμως απέναντι από τις δεμένες ψαρόβαρκες, ιδανικά με τον ήλιο να δύει, θα αφήσετε το μυαλό σας να αδειάσει − το νερό είναι φοβερό… μονωτικό υλικό− δοκιμάζοντας πολλά ακόμη, από φακοσαλάτα με πλιγούρι και σκορδάτες γαρίδες με μανιτάρια μέχρι κουσκουσάκι με καραβιδοουρές.

Λιμανάκι Καβουρόπετρας, Τ/22970-23.001. Μέχρι τις 2 Οκτωβρίου καθημερινά, από το μεσημέρι. Στη συνέχεια Παρασκευή με Κυριακή.

Στο Fyki Beach Restaurant για λίγο καλοκαίρι ακόμη

Πρόταση σε άλλο στιλ, το Fyki είναι πιο πρόσφατη προσθήκη στον γευστικό χάρτη της Αίγινας. Το εστιατόριο, που βρίσκεται εδώ και πέντε χρόνια στον κόλπο της Αιγινίτισσας, έχει ιδέες για όλες τις ώρες και τις διαθέσεις: σνακ και καφέ στις ξαπλώστρες κάτω από τις καλαμένιες ομπρέλες στην παραλία, σούσι και σύγχρονη ελληνομεσογειακή κουζίνα στο εστιατόριο στον επάνω χώρο. Ο σεφ Χρήστος Καρακώστας προτείνει, ανάμεσα σε άλλα, κροκέτα με μοσχάρι και μαγιονέζα μαύρης τρούφας, σαλάτα με καβούρι και βινεγκρέτ μανταρινιού, καλαμάρι σχάρας με κόκκινες φακές και πουρέ από κάπαρη και σταφίδες ή ψητό χταπόδι με καπνιστή μελιτζανοσαλάτα και τσιπς πατάτας. Το φρέσκο ψάρι μπορείτε να το επιλέξετε ωμό (ταρτάρ, σεβίτσε, καρπάτσιο), ψητό ή σε κριθαρότο. Εκτός από κρασί −η λίστα του εστιάζει στον ελληνικό αμπελώνα χωρίς να λείπουν και κάποιες ξένες ετικέτες− σερβίρουν και ευφάνταστα κοκτέιλ, που επιμελείται ο γνωστός μπαρτέντερ Δημήτρης Παπαϊωάννου.

Αιγινίτισσα, Τ/22970-62.200. Αυτή η εβδομάδα (μέχρι 25/9) είναι η τελευταία του για φέτος. Θα λειτουργήσει Πέμπτη-Κυριακή.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣPoseidonion, Σπέτσες: Ύμνος στον κοσμοπολιτισμό των αρχών του 20ου αιώναPoseidonion, Σπέτσες: Ύμνος στον κοσμοπολιτισμό των αρχών του 20ου αιώνα

Αλκυόνη-Αργύρης: με φόντο τα ψαροκάικα

φωτογραφίες: Δημήτρης Βλάικος

Το λιμανάκι της Πέρδικας είναι από τα πιο όμορφα της Αίγινας. Εκεί οι ψαροταβέρνες είναι παρατεταγμένες στη σειρά αλλά αυτή που ξεχωρίζουμε και πάντα καθόμαστε είναι η Αλκυόνη-Αργύρης. Πιάνουμε τραπέζι με θέα τα ψαροκάικα και τα ιστιοπλοϊκά και παραγγέλνουμε πίτες σπιτικές, μαγειρευτά που φτιάχνουν καθημερινά με εποχικά προϊόντα, μεζέδες, μακαρονάδες και ό,τι ψάρια και θαλασσινά βγάλουν οι ψαράδες. Τα ψήνει στα κάρβουνα ο έμπειρος ψήστης – ιδιοκτήτης του μαγαζιού.

Λιμανάκι Πέρδικας, Αίγινα, Τ/ 22970-61.577. Καθημερινά μεσημέρι-βράδυ

Στον Νώντα, στην Πέρδικα, το ψάρι έχει τον πρώτο ρόλο

Πας στα ενδότερα για να διαλέξεις φρέσκο ψάρι, επιστρέφεις, για να συμπληρώσεις με ό,τι σου γυαλίσει από τον κατάλογο, και μέχρι να έρθουν χαζεύεις τα βαρκάκια στο λιμανάκι και το νησάκι Μονή απέναντι. Η ταβέρνα της οικογένειας Μαρτή, που έχει πιάσει από το 1936 πόστο στο αιγινίτικο ψαροχώρι, έχει πολλά ακόμη στο γευστικό της πορτφόλιο: πίτες με σπιτικό φύλλο, πολλών λογιών ψαρομεζέδες, θαλασσινές μακαρονάδες, αλλά και κάποια πιάτα με το υλικό σήμα-κατατεθέν του νησιού, όπως η σκορδαλιά με φιστίκι Αιγίνης ή το καλαμάρι με πέστο φιστικιού. Μια σπεσιαλιτέ που έχουν καμάρι είναι η τηγανόσουπα, μια διαφορετική ψαρόσουπα που φτιάχνεται στο τηγάνι, με το ψάρι σαν αχνιστό, με πατάτα, κολοκύθι και λιγοστό ζουμάκι.

Πέρδικα, Τ/22970-61.233. Καθημερινά, μεσημέρι-βράδυ

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών