ΕΞΟΔΟΣ

13 χειμερινοί προορισμοί: πού θα φάμε, τι θα αγοράσουμε

Εστιατόρια, ταβέρνες, καφενεία και εκλεκτά τοπικά προϊόντα που σας προτείνουμε να δοκιμάσετε σε 13 δημοφιλείς ορεινούς προορισμούς της χώρας.

04.01.2022| Updated: 16.02.2024
Φωτογραφία: Αλέξανδρος Αντωνιάδης
13 χειμερινοί προορισμοί: πού θα φάμε, τι θα αγοράσουμε

Η Ελλάδα είναι ωραία και τον χειμώνα και κάθε τριήμερο αργίας το εκμεταλλευόμαστε για να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα της πόλης. Οι παρακάτω προτάσεις είναι όλες τους δοκιμασμένες από τη συντακτική ομάδα του Γαστρονόμου.

Γιάννενα – Τζουμέρκα – Ζαγοροχώρια

Μία από τις πύλες εισόδου στο Κάστρο των Ιωαννίνων όπου αξίζει να περιηγηθείτε και να επισκεφτείτε το Ιτς Καλέ με τα ερείπια του Σεραγιού του Αλή Πασά, τον τάφο του, το Βυζαντινό Μουσείο και το εκπληκτικό Μουσείο Αργυροτεχνίας, αλλά και το τζαμί του Ασλάν Πασά στη βορειονατολική ακρόπολη

Καφές από επιλεγμένες φάρμες, καβουρδισμένος με προσοχή στη λεπτομέρεια, καλοζυγισμένος στη δόση, μετρημένος στην εκχύλιση. Μόνο έτσι πετυχαίνουν τα καλύτερα φλιτζάνια στο Kόφι Microroastery (Κατσιμήτρου 4, Ιωάννινα, Τ/26516-07.219), το καφέ της πόλης που θυμίζει Σκανδιναβία. Πολλές επιλογές σε καφέ φίλτρου, όχι μόνο στο είδος των κόκκων αλλά και στις συσκευές παρασκευής του. Αξίζει να επιλέξετε κάποια ποικιλία κόκκων ή τη χώρα προέλευσής τους και να σας τους αλέσουν για την δική σας μηχανή στο σπίτι. Ν.Δ.

Kόφι Microroastery

Για κοντοσούβλι στο χέρι ή για γρήγορο γεύμα, αυτή είναι η στάση. Ταχυφαγείο περιωπής η Μετσοβίτικη Φωλιά (Αβέρωφ 101, Ιωάννινα, Τ/26510-22.033), έχει λίγα τραπεζάκια που γεμίζουν σχεδόν ανά σαραντάλεπτο. Το κρέας μένει ζουμερό στη σούβλα και έτσι έρχεται και στο τραπέζι. Φρέσκες τηγανητές πατάτες και νόστιμα σαλατικά. Ν.Δ.

Ο μαχαιροποιός Βαγγέλης Γκόγκος επί τω έργω, στο παλιό σιδηρουργείο του Τέλη στην οδό Ζάππα 1

Απέναντι από το παλιό σιδηρουργείο του Τέλη, στέκει το κατάστημα με χειροποίητα μαχαίρια

Η βόλτα στην οδό Ανεξαρτησίας, την παλιά οδό της αγοράς, και στους πέριξ δρόμους που διατηρούν ακόμα το «χρώμα» τους, επιβάλλεται. Τα περισσότερα παλιά μαγαζιά έχουν αλλάξει χρήση και πολλά έχουν μετατραπεί σε καταστήματα εστίασης, αλλά εδώ κι εκεί θα δεις ακόμα να επιβιώνουν ορισμένα παλιά εργαστήρια, όπως το παλιό σιδηρουργείο του Τέλη (Ζάππα 1, Ιωάννινα, Τ/26510-29.166, www.telisgiannena.gr) στο δρόμο των σιδεράδων. Το έχει αναλάβει πια η τρίτη γενιά, η Ράνια Πιτένη, εγγονή του ιδρυτή Αριστοτέλη (Τέλη) Πιτένη, και ο σύζυγός της Βαγγέλης Γκόγκος, μετατρέποντάς το σε ένα υπέροχο μοντέρνο κατάστημα πώλησης χειροποίητων μαχαιριών. Ο δρόμος είναι μικρός, διασχίστε τον και κάντε στάση για να χαζέψετε την όμορφη βιτρίνα τους με τα μαχαίρια-έργα τέχνης και τα άλλα εργαλεία που κατασκευάζει ο Βαγγέλης, όπως οι σουγιάδες και τα ψαλίδια κουράς αιγοπροβάτων. Λίγο πιο κάτω στέκει το Φολκ (Ζάππα 3, Ιωάννινα, Τ/6936-14.35.25), το αποψάτο μπεργκεράδικο, όπου θα δοκιμάσετε ιδιαίτερες γεύσεις με αναφορά στην παράδοση και τα ντόπια προϊόντα όπως λ.χ. το μπέργκερ με πρόβειο κιμά και το χοτ ντογκ με μοσχαρίσιο λουκάνικο. Θα σας «στηλώσει» για να αντέξετε μια βόλτα στα στενά του Κάστρου και στη λίμνη, που απέχουν από εδώ δυο βήματα. Χ.Τ.

Τα Γιάννενα έχουν παράδοση και στο τσίπουρο και στα τσιπουράδικα. Υπάρχουν δύο «σχολές». Τα τσιπουράδικα-καφενεία που βγάζουν ακόμα μεζέ με κάθε παραγγελία τσίπουρου και τα πιο μοντέρνα, με πιο προσεγμένους χώρους, τα οποία βγάζουν κατάλογο για να παραγγείλεις και συνήθως είναι γεμάτα από παρέες φοιτητών. Ο κανόνας είναι ότι όσο πιο «χωμένα», τόσο το καλύτερο. Δοκιμάστε τον Θωμά (Δωδώνης 109, Ιωάννινα, Τ/26510-40.296), που λειτουργεί από το 1983 ψηλά στη Δωδώνης, τα διπλανά Οινοπνεύματα (Δωδώνης 109, Ιωάννινα, Τ/26510-46.044), με περιποιημένο χώρο και DJ κάθε Δευτέρα βράδυ και το Περίπου (Μιχαήλ Αγγέλου 39, Ιωάννινα, Τ/26510-79.262). Χ.Τ.

Ένας είναι ο προορισμός για πρωινό στα Γιάννενα, το παραδοσιακό μπουγατσατζίδικο Select

Η ωραιότερη μπουγάτσα της Δυτικής Ελλάδας σερβίρεται στο Select και οι επιλογές δύο, γλυκιά με κρέμα ή αλμυρή με τυρί

Για πρωινό κατευθυνθείτε στο Select (Αβέρωφ 2, Ιωάννινα, T/26510-71.073), απέναντι από το Ρολόι (τοπόσημο των Ιωαννίνων) για την ωραιότερη μπουγάτσα της Δυτικής Ελλάδας (και όχι μόνο). Δύο εκδοχές, γλυκιά και αλμυρή. Δοκιμάστε και από τις δύο και μαζί το στρογγυλό καλαμποκίσιο ψωμάκι που τις συνοδεύει και καθίστε στα μαρμάρινα τραπεζάκια εντός, όπου ο χρόνος είναι σαν να σταμάτησε στα 70s. Μην παραλείψετε επίσης να δοκιμάσετε τους περίφημους γιαννιώτικους μπακλαβάδες με φύλλο κρούστας και φύλλο κανταΐφι αλλά και άλλα σιροπιαστά από ένα από τα πολλά υποκαταστήματα των ζαχαροπλαστείων Νούσιας και Διεθνές αλλά και τα καταπληκτικά λουκούμια των αδερφών Βελογιάννη (Ανεξαρτησίας 133, Ιωάννινα, Τ/26510-22.819), ιδίως αυτά με το μούστο και το καρύδι ή το περγαμόντο με αμύγδαλο. Για σουβενίρ από την περιοχή, αναζητήστε ντόπια κρασιά Ζίτσας σε κάβες και παντοπωλεία της πόλης, ιδίως αυτά της ποικιλίας Ντεμπίνα που δίνει ωραία λευκά ΠΟΠ ημιαφρώδη αλλά και ροζέ αφρώδη και ημιαφρώδη, τα οποία αντιπροσωπεύουν το παραδοσιακό στυλ κρασιών της περιοχής. Χ.Τ.

Λιγκιάδες

Πάντως, για να απολαύσετε τα Γιάννενα και τη λίμνη στο πιάτο, ανηφορίστε προς το μαρτυρικό χωριό Λιγκιάδες, στο όρος Μιτσικέλι. Έχει την καλύτερη θέα στην πόλη και είναι must βόλτα χειμώνα καλοκαίρι. Στο γραφικό καφενείο Σβούρα (Λιγκιάδες, Ιωάννινα, Τ/6976-60.07.58) θα απολαύσετε ελληνικό καφέ δίπλα στο αναμμένο τζάκι αλλά και νόστιμα παραδοσιακά φαγητά και ντόπιο τσίπουρο. Χ.Τ.

Καλαρρύτες (Τζουμέρκα)

Πάππου προς πάππου καφετζής ο Ναπολέοντας Ζαγκλής. Παρότι εργάστηκε σχεδόν είκοσι χρόνια στην Unilever, όταν έχασε τον πατέρα του το 1993 αποφάσισε να επιστρέψει στους Καλαρρύτες για να αναλάβει τον οικογενειακό καφενέ του παππού του. Καφενείο και μπακαλοταβέρνα για την ακρίβεια, με τα προϊόντα τακτοποιημένα στα ράφια, μερικά τραπέζια, ξύλινο δάπεδο και τις ασπρόμαυρες φωτογραφίες των προπατόρων να μας σκιάζουν από ψηλά. Και το όνομα αυτού Άκανθος  (Τ/26590-61.518), ίσως ένα από τα πιο γραφικά και χαρακτηριστικά καφενεία στην Ελλάδα, με νόστιμο σπιτικό φαγητό και ευγενείς ανθρώπους. Και σε ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα χωριά των Τζουμέρκων, μαζί με το Συρράκο. Θα ταλαιπωρηθείτε λίγο να φτάσετε αλλά αξίζει τον κόπο. Ανηφορίζοντας περάστε και από το περίφημο πέτρινο μονότοξο γεφύρι της Πλάκας που στο ψηλότερο σημείο του φτάνει τα 40 μέτρα. Έγινε γνωστό στο Πανελλήνιο όταν γκρεμίστηκε σε μία πλημμύρα το 2015 αλλά το 2019 ολοκληρώθηκε η επισκευή του και στέκει πάλι περήφανο πάνω από τον Άραχθο. Χ.Τ.

Ζαγοροχώρια

Για νόστιμα γλυκά και ωραίες ζαγορίσιες πίτες, περάστε από την υπέροχη πλατεία της Βίτσας στο Εν Χώρα Βεζίτσα (χωριό Βίτσα, Τ/26530-71.449), εστιατόριο και ξενώνα. Θα βρείτε κάτι νόστιμο για όλες τις ώρες όπως και πολλά πιάτα ημέρας, ανάλογα με την εποχή. Ρωτήστε για σεμινάρια μαγειρικής όπως και ξεναγήσεις που οργανώνουν οι ίδιοι σε αξιοθέατα και διαδρομές του χωριού. Ν.Δ. 

Οι πόρτες στο χωριό Βίτσα έχουν έντονα χρώματα. Περπατήστε στα σοκάκια και ανακαλύψτε τες
Στο Εν Χώρα Βεζίτσα θα απολαύσετε ζαγορίσιες χορτόπιτες, ενώ διοργανώνουν και σεμινάρια παραδοσιακής μαγειρικής
Το παρατηρητήριο στο χωριό Βίκος εποπτεύει το άνοιγμα στη χαράδρα του Βίκου και στις βουνοκορφές της Αστράκας και του Στούρου

Για απίθανη θέα από το Μονοδένδρι περπατήστε προς το Μοναστήρι της Αγίας Παρασκευής. Ακολουθώντας το πέτρινο μονοπάτι, σε μερικά μέτρα και λιγότερο από δέκα λεπτά θα βρίσκεστε πάνω από το φαράγγι του Βίκου. Εναλλακτικά, από το Βραδέτο, αφήστε το αυτοκίνητο και περπατήστε μέχρι τη θέση Μπελόη, μια σχετικά εύκολη πεζοπορική διαδρομή, που περνάει από βοσκοτόπια ξερά, μεγάλους βράχους και πουρνάρια. Στο τέλος της βρίσκεται ένα μικρό πέτρινο «μπαλκονάκι», το παρατηρητήριο πάνω από τη χαράδρα του Βίκου. Η καλύτερη ώρα για να φτάσετε είναι νωρίς το μεσημέρι. Ν.Δ.

Ένα πετρόχτιστο σοκάκι στο χωριό Μονοδένδρι, κατασκευασμένο με τον παραδοσιακό τρόπο που συναντάμε στα Ζαγόρια, με τις πέτρες να προεξέχουν ανά τακτά διαστήματα ώστε να αποτρέπονται οι γλίστρες, όταν πέφτει παγετός

Μια άλλη μαγική θέα προς το άνοιγμα του φαραγγιού προσφέρει το χωριό Βίκος (παλιά ονομασία Βετσικό), που στέκει ψηλά στα 770 μ. πάνω από τις πηγές του Βοϊδομάτη. Περπατώντας στο περιφερειακό μονοπάτι που ξεκινάει από το κέντρο του μικροσκοπικού χωριού θα φτάσετε στο περίπτερο από όπου θα αγναντέψετε τις βουνοκορφές της Αστράκας-Γκοβοστίτσας και του Στούρου. Στο χωριό λειτουργούν ταβέρνες αν θέλετε να κάνετε μια στάση. Χ.Τ.

Το μονοπάτι που συνδέει τα χωριά Βίτσα και Κουκούλι. Είναι 4 χιλιόμετρα και στο διάβα του περνάει από δάσος, καλντερίμια, χωματόδρομους, την περίφημη Σκάλα της Βίτσας και το πέτρινο γεφύρι του Μίσιου
Η σπεσιαλιτέ στο Astra Inn είναι το σκωτομπρίαμο, ένα εμπλουτισμένο πιλάφι με συκωταριά

Στον ξενώνα Astra Inn (Τ/26530-42.108) στο Μεγάλο Πάπιγκο θα κοιμηθείτε στα πούπουλα, θα ξυπνήσετε κοιτώντας τους Πύργους της Αστράκας και πιθανότατα να είστε πολύ πεινασμένοι από τον βαρύ ύπνο και το κλίμα του βουνού. Υπέροχο πρωινό, καλύτερα από σπιτικό θα μου επιτρέψετε να πω. Φρεσκοκομμένα αλλαντικά, τυριά από εξαιρετικό γάλα που παράγει η οικογένεια των ιδιοκτητών και κοντιμέντα φτιαγμένα στο χέρι, μαρμελάδες, σιρόπια, γλυκά κουταλιού. Ακόμα κι αν δεν μείνετε στον ξενώνα, μπορείτε να γευματίσετε εδώ μεσημέρι ή βράδυ στο εστιατόριό τους. Πίτες με απίθανο φύλλο, μαγειρευτά και ψητά της εποχής και της ώρας, πολλά από τα οποία περιλαμβάνουν χόρτα και μανιτάρια που συλλέγει η οικογένεια. Ρωτήστε αν υπάρχει σκωτομπρίαμο, ένα εμπλουτισμένο πιλάφι με συκωταριά που θυμίζει γέμιση. Μαεστρικά ψησίματα και σβέλτη εξυπηρέτηση.

Στο Μεγάλο Πάπιγκο επισκεφτείτε οπωσδήποτε και το καφενείο-ζαχαροπλαστείο Στέρνα (Τ/26530-25.090). Η ιστορία της Στέρνας ξεκίνησε πριν σχεδόν δύο δεκαετίες στο ερημικό Καπέσοβο, όταν η οικογένεια του Καπεσοβίτη Θουκυδίδη Παπαγεωργίου λειτούργησε ένα μικρό μαγαζάκι με χειροποίητα γλυκά και μαρμελάδες, αφεψήματα και καλόγουστα σουβενίρ φτιαγμένα στο χέρι. Η βαθιά στέρνα που υπήρχε μέσα στο μαγαζί έδωσε στο κατάστημα το όνομά του, το οποίο πια έχει μεταφερθεί στο Μεγάλο Πάπιγκο από τη μια κόρη της οικογένειας, την ανοιχτόκαρδη Έλλη. Η παπιγκιώτικη εκδοχή της Στέρνας διαθέτει μια μεγάλη γκάμα από γλυκά για να απολαύσετε μαζί με τον καφέ ή το ποτό σας, αλλά και ένα σωρό μπιχλιμπιδάκια, βρώσιμα και μη σουβενίρ, μαζέματα του δάσους, μπαχαρικά και βότανα, νοστιμιές σε βαζάκια, ό,τι βάλει ο νους, πάντα με καλό γούστο και γνώμονα την αξιοποίηση της πρώτης ύλης στο έπακρο για λόγους βιωσιμότητας. Ό,τι και να προμηθευτείτε από εδώ, θα σας θυμίζει πάντα πόσο όμορφα νιώσατε όταν μπήκατε σε αυτό το παραμυθένιο μαγαζάκι. Ν.Δ.

Η αυλή της Στέρνας στο Μεγάλο Πάπιγκο. Εκεί θα απολαύσετε παραδοσιακά γλυκά και λικέρ και θα αγοράσετε όμορφα δώρα και αναμνηστικά
Μοναδικό μονότοξο γεφύρι, ένα από τα πολλά που έχουν χτιστεί στα Ζαγόρια

Το Δίλοφο είναι ένα από τα πιο όμορφα και ανεκμετάλλευτα χωριά του Ζαγορίου με πανέμορφα καλντερίμια και σπίτια, που αναπτύσσονται πάνω σε δύο λόφους και στο βαθύτερο σημείο του χωριού η πλατεία με τον υπεραιωνόβιο πλάτανο, όπως συνηθίζεται στα χωριά των Ιωαννίνων (ειρήσθω εν παρόδω, ο καλύτερος πλάτανος σε πλατεία είναι στο χωριό Πρωτόπαππα, κοντά στη Ζίτσα. Αν προγραμματίσετε μια εξόρμηση προς τα Ζιτσιώτικα οινοποιεία, περάστε και από εκεί για να θαυμάσετε το θαλερό του φύλλωμα και να πιείτε καφέ στη σκιά του, όλες τις εποχές πλην του χειμώνα που έχει χάσει τα φύλλα του). Μετά τη βόλτα σας στις ανηφοριές του Δίλοφου, καθίστε για φαγητό στο Λίθο (Τ/26530-22.600, κιν./6944-23.40.72), με μερακλή μάγειρα-ιδιοκτήτη, τον Τάκη Κουνάβο. Ψήνει ψωμί κάθε μέρα, φτιάχνει παραδοσιακές πίτες με χειροποίητο φύλλο αλλά και την κλασική ηπειρώτικη αλευρόπιτα που οι ντόπιοι γνωρίζουν ως κασόπιτα και που πρέπει οπωσδήποτε να συνοδέψετε με γαλοτύρι. Στα πιάτα ημέρας, αν πετύχετε το κατσικάκι με πατάτες, κάνατε την τύχη σας. Χ.Τ.

Τα Κάτω Πεδινά είναι ένα χωριό χτισμένο ανάμεσα σε δύο βουνά, μπροστά από ένα οροπέδιο όπου κάποτε καλλιεργούσαν σιτάρι, γι’ αυτό και ήταν γνωστό ως «ψωμοχώρι», ενώ οι ντόπιοι το αποκαλούν ακόμα με την παλιά σλάβικη ονομασία του, «Κάτω Σοδενά». Πριν το 2010 ήταν στη σκιά των Άνω Πεδινών, σχεδόν εγκαταλειμμένο, με ελάχιστους κατοίκους. Μέχρι που άρχισαν να επιστρέφουν κάποιοι δυναμικοί νέοι Πεδινιώτες, δημιουργήθηκαν κάποιοι ξενώνες και πήρε μπροστά η μηχανή του τουρισμού. Μαζί τους και η Βαγγελιώ Ρετάλη και ο Πάνος Μάγγος, οι οποίοι αποφάσισαν να αφήσουν τα Γιάννενα για το χωριό κι έφτιαξαν το εναλλακτικό καφενείο Μεσοχώρι ή Καφενείο της Βαγγελιώς (Τ/26530-71.238). Η φάση θυμίζει λίγο μια χειμερινή εκδοχή της Ανάφης κι εδώ όλοι χωρούν. Το μενού περιλαμβάνει γλυκά κουταλιού, πίτσες (η σπεσιαλιτέ τους), παραδοσιακές πίτες αλλά και φουλ κομπλέ γεύμα με μοσχαρίσια μάγουλα και συκώτι. Κοινώς, ό,τι θες ανάλογα με την ώρα που θα περάσεις. Χ.Τ.

Το Pirrion Boutique Hotel στο χωριό Άνω Πεδινά

Αν πάλι χρειάζεστε ανέσεις όπως χαμάμ και μασάζ και ένα εξαιρετικό περιβάλλον με υπέροχη παραδοσιακή αισθητική, αναζητήστε το Pirrion Boutique Hotel (Τ/6972-25.8545) στα Άνω Πεδινά. Αξίζει να δοκιμάσετε και το εστιατόριό του Σκαντζόχοιρος, με παραδοσιακή ελληνική κουζίνα με προϊόντα της περιοχής. Χ.Τ.

Μέτσοβο

Στον ξενώνα που λατρεύει την τέχνη, οι υπεύθυνοι φαίνεται πως αγαπούν και τον καλό ύπνο, γι’ αυτό η διαμονή στο Κατώγι Αβέρωφ (Τ/26560-42.505, Τ/26560-31.490) υπόσχεται πολύ και από τα δυο. Εκτός από το σπιτικό πλούσιο πρωινό με τα φρεσκοζυμωμένα ψωμιά, το εκλεκτό βούτυρο και τα αγνά μέλια, η διαμονή σας περιλαμβάνει εγγυημένα πολύ και καλό κρασί. Από τους ορεινότερους αμπελώνες της χώρας, ερυθρές και λευκές ποικίλες σε άρτιες οινοποιήσεις θα γεμίζουν τα ποτήρια σας όσες μέρες και νύχτες επιλέξετε να το επισκεφθείτε. Στα must της παραμονής σας η ξενάγηση στο οινοποιείο, κατάλληλη για όλα τα μέλη της οικογένειας. Αναζητήστε στο πωλητήριο τις κορυφαίες ετικέτες τους, το περιορισμένου αριθμού φιαλών Φλογερό αλλά και το Γινιέτς, δυο κρασιά που ξεχειλίζουν φρούτο, έχουν υπέροχες οξύτητες και στιβαρά σώματα, παρά την… ηλικία τους. Φέτος σε μια γενναιόδωρη πράξη μέριμνας, έχουν λανσάρει τρία νέα κρασιά με κοινωνικό χαρακτήρα, εκτός από νοστιμιά. Από την πώληση κάθε φιάλης με τις ετικέτες των σκίουρων, ένα ευρώ (1€) διατίθεται στο πρόγραμμα «The Black Squirrel Project», για τη φροντίδα των αδέσποτων ζώων στο Μέτσοβο. Ν.Δ. 

Μέτσοβο

Ο ξενώνας του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ στο Μέτσοβο

Στο καινούργιο μπακάλικο Το Γνήσιον στην πλατεία του Μετσόβου (Τ/26560-42.765, www.cheese-wines.gr) μπορείτε να προμηθευτείτε αλλά και να δοκιμάσετε σε πλατό τα ντόπια τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα, όπως το έξοχο καπνιστό μετσοβόνε, τη μετσοβέλλα, το φετινό Γελαδίσιο, ένα καινούργιο ημίσκληρο τυρί από 100% αγελαδινό γάλα, αλλά και την «παρμεζάνα» τους, τη Rezzana Tossizza 30μηνης ωρίμασης, εύθρυπτη, πικάντικη, με γεύση καρυδιού. Θα τα συνοδεύσετε με ντόπια κρασιά από το Κατώγι Αβέρωφ. Φεύγοντας μην παραλείψετε να πάρετε και τις μαρμελάδες βατόμουρο και σμέουρο της εταιρείας Orifrum του Απόστολου Τρίτου, από τους πρώτους στην Ελλάδα βιοκαλλιεργητές φρούτων του δάσους, ο οποίος έχει τις καλλιέργειές του στο Μέτσοβο. Χ.Τ.

Το μπακάλικο To Γνήσιον στην πλατεία του Μετσόβου, όπου θα βρείτε τυριά του Ιδρύματος Τοσίτσα και κρασιά του οινοποιείου Κατώγι Αβέρωφ αλλά και άλλα ντόπια προϊόντα

Τα καλύτερα παϊδάκια του Μετσόβου ψήνονται μάλλον στο απέναντι χωριό, το Ανήλιο. Στο παραδοσιακό παντοπωλείο-καφενείο Δέλφας (χωριό Ανήλιο, Τ/26560-41.474) που λειτουργεί από το 1953 θα φάτε αρνί ψητό, χοιρινό κοντοσούβλι και πρόβειο παϊδάκι, μαζί με λίγα και καλά ορεκτικά. Ν.Δ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΟι βαρελοποιοί του ΜετσόβουΟι βαρελοποιοί του Μετσόβου

Μαστοροχώρια Κόνιτσας

Περίπου μισή ώρα από την Κόνιτσα, οδηγώντας προς Κοζάνη και μια ανάσα από τα αλβανικά σύνορα, βρίσκεται η πανέμορφη Πυρσόγιαννη, το κεφαλοχώρι των Μαστοροχωρίων της Κόνιτσας. Ονομάστηκαν έτσι γιατί από εδώ ξεκίνησαν οι περίφημοι Ηπειρώτες κτιστάδες και λαξευτές της πέτρας που δείγματα της τέχνης τους συναντάμε παντού στην Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, στις παρυφές της πάλαι ποτέ οθωμανικής αυτοκρατορίας. Περπατήστε μέχρι το ναό του Αγίου Γεωργίου και όταν θελήσετε να ξαποστάσετε, όλο και κάποιο παραδοσιακό καφενείο θα βρείτε ανοιχτό. Πολύ γραφικό και αυθεντικό είναι και το καφενείο Κόκα Καρυά (Τ/26550-31.680), στέκι της γερουσίας του χωριού, για να απολαύσετε έναν ελληνικό καφέ όπως πρέπει. Γενικά η περιοχή προσφέρεται για εξερεύνηση και κάθε χωριό έχει το δικό του αντίστοιχο φιλόξενο καφενεδάκι που περιμένει να το ανακαλύψετε. Αξίζει σίγουρα να ανεβείτε μέχρι την πανέμορφη Καστάνιανη με τα πολλά τρεχούμενα νερά, τις 17 εκκλησίες και τα τέσσερα γεφύρια, που είναι χτισμένη στα 650 μ., ανάμεσα σε αγριοκαστανιές και πλατάνια και έχει θέα στην Αλβανία. Είναι τόσο παραμυθένια που θα μπορούσε να είναι το χωριό του Χάρι Πότερ. Χ.Τ.

Φλώρινα και Νυμφαίο 

Τραπέζι στο εστιατόριο Κοντοσώρος στο Ξινό Νερό Φλώρινας
Η οικογένεια Καρανίκα στο κτήμα τους στις όχθες της Βεγορίτιδας. Τα αφρώδη που παράγουν θεωρούνται από τα καλύτερα της Ελλάδας και φιγουράρουν σε λίστες κρασιού βραβευμένων εστιατορίων του εξωτερικού

Αν θέλετε να μάθετε τι είναι το ταλτσένε, το άιβαρ και το σουτ μακάλο, και να εντρυφήσετε στη γαστρονομία της δυτικής Μακεδονίας, θα χρειαστεί μια μικρή παράκαμψη στο Ξινό Νερό, ένα μικρό χωριό με 300 κατοίκους όπου παράγεται και το ομώνυμο αφρώδες νερό. Στο εστιατόριο της οικογένειας Κοντοσώρου (Τ/23860-81.256) που λειτουργεί από το ’89, θα απολαύσετε νόστιμα πιάτα κλασικά, από την τοπική παράδοση, και θα διαλέξετε ντόπια κρασιά από ένα ζηλευτό οικουμενικό κελάρι που τιμά δεόντως και την οινική παραγωγή της ευρύτερης περιοχής του Αμυνταίου. Αξίζει να τα αναζητήσετε και κατευθείαν από την πηγή, αφού εκεί παράγονται ορισμένα από τα πιο αξιόλογα κρασιά της χώρας και μπορείτε να περιηγηθείτε στα οινοποιεία που βρίσκονται αρκετά κοντά το ένα στο άλλο, οργανώνοντας οινογευσίες και βόλτες στα αμπελοτόπια. Κλείστε τα ραντεβού σας και επισκεφτείτε μικρότερα αλλά και πιο μεγάλα και γνωστά οινοποιεία όπως τα Κτήμα Άλφα (Αμύνταιο, Τ/23860-20.111), Κτήμα Καρανίκα (1ο χλμ. Βέγορας – Λεβαίας, Αμύνταιο, Τ/6945-32.62.67) και Κτήμα Κυρ Γιάννη (Άγιος Παντελεήμονας, Αμύνταιο, Τ/23860-61.185) που βρίσκονται στο οροπέδιο του Αμυνταίου, στις όχθες των λιμνών Βεγορίτιδας και Πετρών. Σε πολύ μικρή απόσταση, περίπου 1,5 χιλιόμετρο από το κτήμα Κυρ Γιάννη, βρίσκεται το λιθόκτιστο Εργαστήρι προϊόντων βιολογικής πιπεριάς Φλωρίνης και εστιατόριο της οικογένειας Ναουμίδη (Άγιος Παντελεήμονας, Λίμνη Βεγορίτιδα, Αμύνταιο, Τ/23860-61.238, 698-10.08.084). Από εκεί θα ψωνίσετε προϊόντα ντελικατέσεν με δικής τους, βιολογικής καλλιέργειας πιπεριές Φλωρίνης, όπως μουστοπιπεριά γεμιστή με τυρομυζήθρα, πιπερόμελο και λιαστό πιπερόκαμα, και θα δοκιμάσετε πιάτα με τοπικό χαρακτήρα και θέα στη λίμνη Βεγορίτιδα. Εκεί στις λίμνες βγαίνουν κι άλλα καλούδια, όπως τα ψωμωμένα φασόλια των Πρεσπών. Είναι δυο ειδών: τα μεγαλόκαρπα πλακέ και οι ελέφαντες (γίγαντες), αμφότερα προϊόντα ΠΓΕ Πρέσπες. Μη φύγετε χωρίς να κάνετε τις προμήθειές σας από τον Πελεκάνο (Λαιμός Πρεσπών, Τ/23850-51.855), τον Αγροτικό Συνεταιρισμό Φασολοπαραγωγών Εθνικού Δρυμού Πρεσπών. Ν.Μ. 

Φενεός και Τρίκαλα Κορινθίας

Τα Τρίκαλα Κορινθίας είναι χτισμένα σε υψόμετρο 1.000 μέτρων στο βουνό Ζήρεια

Ανάβαση ψηλά, στα 1.000 μέτρα και φτάνουμε στα Άνω Τρίκαλα. Σκέτη καρτ ποστάλ είναι το τουριστικό χωριό, κούκλα με τις κεραμοσκεπές του χιονισμένες. Στα Μεσαία Τρίκαλα θα βρείτε το κατάστημα Εμπορικό Βιοπωλείο (Τ/6934-28.89.98), με παραδοσιακά προϊόντα Φενεού: διαλεχτά μέλια, καρύδια, γλυκά κουταλιού από ντόπια φρούτα, βότανα του βουνού και τα εκλεκτά ορεινά φασόλια βανίλιες Φενεού, που είναι λεπτά, σαν ολόλευκες χάντρες και χαρακτηρισμένα ΠΓΕ. Στα Τυροκομικά Προϊόντα Λέγγα (Τ/27470-22.232) στην περιοχή Στυμφαλίας στο χωριό Καλιάνοι, κάντε μια στάση για να αγοράσετε τη θαυμάσια βαρελίσια φέτα τους. Από εκεί μπορείτε να ψωνίσετε και καλόβραστα φασόλια βανίλιες Φενεού της εταιρείας Δικότυλον. Ν.Μ. 

Η Παναγιά των Βράχων στον Κάτω Ταρσό Κορινθίας είναι χτισμένη σε μια σχισμή ανάμεσα στους επιβλητικούς κάθετους βράχους οι οποίοι περιβάλλονται από δάση

Ταΰγετος

Σε μια δροσερή, καταπράσινη όαση μες στα πλατάνια στην αγκαλιά του Ταϋγέτου, βρίσκεται η παραδοσιακή ταβέρνα Κούπιτσα (24ο χλμ. Ε.Ο. Καλαμάτας-Σπάρτης, Αρτεμισία, Τ/27210-76.117), στη μέση μιας πανέμορφης ορεινής διαδρομής που ενώνει τη Σπάρτη με την Καλαμάτα. Θα απολαύσετε γουρουνοπούλα λουκούμι και μελωμένο αρνάκι φούρνου με πατάτες, καθισμένοι σε μια αυλή πάνω στο ρέμα δίπλα στην ομώνυμη πηγή Κούπιτσα. Αρκετά πιο ψηλά στο βουνό βρίσκεται η ταβέρνα Παντοπωλείο Μαυρίκη (Αλαγωνία, Ταΰγετος, Τ/6974-89.47.24) από το 1879. Αν θέλετε να δοκιμάσετε και να μάθετε τι είναι το τζιγιέρι Αλαγονίας και τα γιαπράκια με κατσίκι τσαπαριστό που φτιάχνει με τα χρυσά χέρια της η Ιωάννα Παπαγιαννέα Μαυρίκη αυτός είναι ο προορισμός σας. Η Ιωάννα μαγειρεύει μικρά θαύματα, σε αυτό το πρώην παντοπωλείο και νυν καφενέ και ταβέρνα, που φέρνει βόλτα μαζί με τον σύζυγό της Παναγιώτη Μαυρίκη και την κόρη τους Έλενα. Για τη διαμονή σας το βράδυ μια έξοχη επιλογή είναι ο ξενώνας Alagonia Country Homes (Ταΰγετος, Τ/27210-76.038). Τα ξύλινα σαλέ είναι περιποιημένα, παραδοσιακά και λιτά, με θέα συγκλονιστική. Στο εστιατόριο του ξενώνα μπορεί κανείς να δοκιμάσει τοπικές συνταγές αλλά και πιο μοντέρνα πιάτα, και να ξεκινήσει την ημέρα του με ένα θαυμάσιο πρωινό στα τραπεζάκια γύρω από το τζάκι. Ν.Μ.

Ορεινή Αρκαδία

Στεμνίτσα

Με δυο τρία βαζάκια μέλι ελάτης βανίλια Μαινάλου κατευθείαν από την πηγή, θα βγάλετε γλυκά όλη την επόμενη χρονιά. Πρόκειται για ένα από τα δύο ΠΟΠ μέλια της χώρας, σούπερ σπάνιο, παράγεται σε μικρές ποσότητες και όχι κάθε χρόνο. Είναι λευκό περλέ, σαν το υποβρύχιο βανίλια και θα το βρείτε σε αρκετά από τα παντοπωλεία της Στεμνίτσας και της Δημητσάνας, όπως στο παντοπωλείο Εν Στεμνίτσα (Αγίας Παρασκευής, Στεμνίτσα, Τ/6977-31.31.81). Ν.Δ.

Παραμένουμε στη Στεμνίτσα και κατευθυνόμαστε προς την πλατεία της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, όπου βρίσκεται το παραδοσιακό καφενείο Η Γερουσία (Τ/27950-81.253), γραφικό και όμορφο όπως όλος ο οικισμός. Ξύλινο δάπεδο, ξύλινα τραπεζάκια και μια ξυλόσομπα στο κέντρο τού δίνουν μια ζεστή, φιλόξενη αίσθηση μέσα στο χειμώνα. Εδώ θα απολαύσετε ελληνικό καφέ και παραδοσιακά γλυκά όπως γαλακτομπούρεκο, μπακλαβά, δίπλες και πορτοκαλόπιτα, ή τσίπουρο που παράγουν οι ίδιοι με μεζέδες και πίτες. Αν θέλετε να ριξετε και κανένα χαρτάκι, οι τράπουλες δεν λείπουν. Χ.Τ.

Προβατίνα στη λαδόκολλα, μία από τις σπεσιαλιτέ της ταβέρνας Ζέρζοβα στο χωριό Παναγιά στην ορεινή Αρκαδία

Εκεί, η οικογένεια Αγγελακόπουλου θα μας υποδεχτεί με νόστιμα φαγητά από τον ξυλόφουρνο, μαγειρεμένα με ντόπια υλικά που παράγουν οι ίδιοι

Μάρκου Γορτυνίας

Τι χρειάζεται για να είναι κανείς ευτυχισμένος μετά από 2 ώρες οδήγηση από την Αθήνα; Θερμή υποδοχή, εγκάρδια φιλοξενία και καλό φαγητό χωρίς πολλά στολίδια. Η οικογένεια Αγγελακόπουλου της ταβέρνας Ζέρζοβα (Τ/6932-84.73.58) στο χωριό Μάρκου κοντά στην Δημητσάνα προσφέρει πολλά περισσότερα. Με φιλοσοφία farm to table και πολλά από τα προϊόντα που μαγειρεύουν να είναι ιδιοπαραγόμενα, εδώ θα γευτείτε υπέροχο χωριάτικο φαγητό. Προβατίνα στη λαδόκολλα, πίτες με χόρτα εποχής αλλά και χυλοπίτες με καμένη μυζήθρα είναι στα must της παραγγελίας. Στα μεγάλα συν, που δεν συναντάς συχνά σε ταβέρνα, η κάβα τους με λίγες επιλεγμένες ετικέτες, όπως και το γαλακτομπούρεκο που σερβίρεται συνήθως ζεστό. Έχουν διακριθεί με Βραβείο Ποιότητας από τον Γαστρονόμο το 2019. Ν.Δ.

Farm to table φιλοσοφία στην ταβέρνα Ζερζόβα. Συλλέγουν άγρια χόρτα, εκτρέφουν δικά τους ζώα, έχουν μποστάνι και τυροκομούν φέτα

Ψάρι Γορτυνίας

Στο χωριό Ψάρι βρίσκεται η πρότυπη αγροτουριστική μονάδα Αρκαδιανή (Τ/27910-27.161), που παρασκευάζει εξαιρετικά παραδοσιακά προϊόντα από ζυμαρικά μέχρι μαρμελάδες, λικέρ και γλυκά κουταλιού. Τα προϊόντα τους τα βρίσκουμε και στην Αθήνα, ωστόσο αξίζει να περάσετε μια βόλτα για να δείτε τον προσεγμένο χώρο, με το εκθετήριο των προϊόντων, το μικρό Μουσείο Μαγειρικής που έχουν φτιάξει και τη ζηλευτή συλλογή με παλιά βιβλία συνταγών και εργαλείων κουζίνας. Λειτουργεί και ως εστιατόριο με σπιτικό φαγητό και υλικά από το λαχανόκηπό τους. Χ.Τ.

Πήλιο

Πορταριά

Η Κρίτσα στην Πορταριά είναι ένας όμορφος ξενώνας και εστιατόριο, όπου μαγειρεύουν με φρούτα, λαχανικά και γάλα από την ιδιόκτητη φάρμα τους

Στο Μεϊντάνι στη Ζαγορά κάνουν ουρές για τα ψητά, της ώρας αλλά και όσα αργοψήνονται στη στόφα

Στη πλατεία με τον μεγάλο πλάτανο βρίσκεται η Κρίτσα (Πλατεία Πορταριάς, Τ/24280-99.121), ο γαστρονομικός θησαυρός της Πορταριάς. Η οικογένεια Καραΐσκου που διαχειρίζεται τον ομώνυμο ξενώνα λειτουργεί και το εστιατόριο μαγειρεύοντας με φρούτα, λαχανικά και γάλα από την ιδιόκτητη φάρμα της. Δοκιμάστε πιάτα όπως το αγριογούρουνο στιφάδο στη γάστρα ή το σπετζοφάι. Μη χάσετε με τίποτα τις πίτες με φύλλο που ανοίγουν στο χέρι. Μετά το φαγητό κάντε στάση και στο Myrro (Τ/24280-99.094, myrro.gr) για αρωματικά τσάγια, ελληνικά βότανα και καλόγουστα αξεσουάρ τσαγιού. Γ.Π.

Νιοχώρι

Ο Γιάννης ο Γερμανός στο Νιοχώρι φημίζεται για το παϊδάκι του, το αρνί και τα μεζεδάκια στη σούβλα

Η γραφική πλατεία του χωριού Πινακάτες με τα πλατάνια, την εντυπωσιακή θέα και μια όμορφη κρίνη με κίονες

Μακριά από τα τουριστικά χωριά του βουνού, στα νότια, αυτή η ταβέρνα είναι προορισμός για απλό φαγητό και κυρίως για τα ψητά. Ο Γιάννης ο Γερμανός (Τ/24230-55.390) στο Νιοχώρι θα σας τρατάρει παϊδάκι σένιο, πολλά βουβαλίσια προϊόντα, αρνί και άλλα μεζέδια στη σούβλα- κυρίως τα σαββατοκύριακα. Λίγες επιλογές σε εμφιαλωμένο κρασί, κυρίως από τοπικά οινοποιεία. Ν.Δ.

Μακρινίτσα

Η Βυζίτσα είναι ένα από τα πανέμορφα γραφικά χωριά του Πηλίου που αξίζει να γνωρίσετε

Ακολουθήστε το καλντερίμι από την πλατεία της Μακρινίτσας και πολύ σύντομα θα βρεθείτε σε ένα μπαλκόνι με θέα όλο το Πήλιο, στο Κάρδαμο (Τ/24280-90.131). Αν ο καιρός δεν επιτρέπει μπαλκόνι, μέσα έχουν και τζάκι για να απολαύσετε με την άνεσή σας τα διαλεχτά κρεατικά της ώρας και πηλιορείτικα ζυμαρικά. Γ.Π.

Ζαγορά

Στη Ζαγορά, στην ταβέρνα της Νίκης, το Μεϊντάνι (Τ/24260-22.626), κάνουν ουρές για τα ψητά, της ώρας αλλά και όσα αργοψήνονται στη στόφα. Μαμαδίσια κουζίνα, γνήσια εξυπηρέτηση. Β.Κ.

Άγιος Γεώργιος Τσαγκαράδας

Δεκάδες μανιτάρια φυτρώνουν στο δάσος της Τσαγκαράδας

Τρίκαλα και Καλαμπάκα

Το Μουσείο Μανιταριών της Καλαμπάκας (Πίνδου 20, Τ/24320-24.959) είναι μοναδικό στο είδος του και περιλαμβάνει εκτός από μια πλούσια συλλογή πτηνών και θηλαστικών, ένα ολοκληρωμένο μουσείο μανιταριών. Ο πρωτότυπος τρόπος παρουσίασης περιλαμβάνει τις τρεις φάσεις ανάπτυξης των μανιταριών, παρέχοντας έτσι μια ολοκληρωμένη εικόνα του τρόπου με τον οποίο αναπτύσσονται σε κάθε επιμέρους οικοσύστημα. Σημειώστε ότι οργανώνουν και «κυνήγι» μανιταριών και τρούφας στα γύρω δάση και λιβάδια με την παρουσία έμπειρων οδηγών και μανιταροσυλλεκτών, και στη συνέχεια μαθήματα μαγειρικής και γευστική εμπειρία.

Επισκεφτείτε το πρότυπο οινοποιείο και τους βιολογικούς αμπελώνες γύρω από το προϊστορικό σπήλαιο της Θεόπετρας, κι ολοκληρώστε την επίσκεψή σας με μια ξενάγηση στο αποσταγματοποιείο του κτήματος Θεόπετρα/Τσιλιλή (Ράξα Τρικάλων, Τ/24310-85.885), όπου παράγεται το πασίγνωστο τσίπουρο της οικογένειας Τσιλιλή, το πρώτο τυποποιημένο τσίπουρο της Θεσσαλίας από το 1989. Δώρο πολύτιμο είναι το κορυφαίο παλαιωμένο τσίπουρο Dark Cave. Ν.Μ.

Καρδίτσα και Λίμνη Πλαστήρα 

Η λίμνη Πλαστήρα από ψηλά
Για φαγητό στο Φαγοτόπι. Στα must του φετινού μενού η ζυγουρομακαρονάδα και τα πρόβεια κεφτεδάκια στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού, αλλά και το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και βερίκοκα

Η βόλτα στο κρύο και τα χιόνια γύρω και πάνω από τη λίμνη Πλαστήρα θέλει οπωσδήποτε θερμαντικά και νόστιμα πιάτα. Ανηφορίστε στην Καρίτσα, στα 1.180 μ. υψόμετρο, κάντε στάση στην ταβέρνα Δόλοπες (Τ/24410-94.993) και δοκιμάστε τραχανά πεντανόστιμο, δικής τους παραγωγής, ντόπια χωριάτικα λουκάνικα (τα μόνα σε όλα τα Άγραφα που ζυμώνονται με κρεμμύδια), επίσης δικής τους παραγωγής τσιγαρίδια και αγριογούρουνο στη γάστρα με ξινά δαμάσκηνα της περιοχής και τις πίτες τους, όλες με υλικά δικά τους. Κατηφορίζοντας στο Νεοχώρι, σταματήστε για καφέ και κονιάκ στο Αrtemis Cafe (Τ/24410-93.444). Ο Γιώργος Καραντώνης θα σας περιποιηθεί με το παραπάνω. Ζητήστε του γλυκό κουταλιού από άγρια μανιτάρια χρυσή τρομπέτα -ο ίδιος είναι έμπειρος μανιταροσυλλέκτης των Αγράφων και η μαμά του φτιάχνει με αυτά γλυκά κουταλιού κι άλλες λιχουδιές. Ακριβώς δίπλα, στο μικρό παντοπωλείο Ηδυμελές (Τ/24410-93.320), θα βρείτε καλλιεργημένο βιολογικό τσάι του βουνού και άλλα βότανα από τοπικό παραγωγό, κι ακόμη τραχανάδες και ωραία δασόμελα αγραφιώτικα. Ανηφορίστε στο Oρειβατικό Kαταφύγιο Kαραμανώλη (οροπέδιο Καραμανώλη, Τ/6988-586.292) στα 1.536 μ. υψόμετρο, σε απόσταση 6 χλμ. από το χωριό Νεράιδα για να μείνετε με ανοιχτό το στόμα με τη θέα στη Νιάλα και στις γύρω φημισμένες κορφές των Αγράφων αλλά και για τα θαυμάσια μεζεδάκια που ετοιμάζει ο νεαρός Βλάσσης Παπαθωμάς στη ζεστή σάλα με τον ωραίο διάκοσμο και το γιγάντιο τζάκι. Μπορείτε να διανυκτερεύσετε (παρέχονται κουκέτες και κουβέρτες και διαθέτουν θέρμανση και WC), κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης.

Γλυκό κουταλιού από άγρια μανιτάρια, στο Artemis cafe στο Νεοχώρι
Μανιταροσυλλογή στα Άγραφα

Για ωραιότατα θεσσαλιώτικα χωριάτικα λουκάνικα με πράσο κάντε μια στάση στο κρεοπωλείο-εστιατόριο Ζαρνάβαλος (Τ/24410-92.008) στην Πεζούλα και λίγο παρακάτω σταματήστε για φαγητό στο Φαγοτόπι (Τ/24410-92.998). Μην χάσετε τα φετινά πιάτα ζυγουρομακαρονάδα και πρόβεια κεφτεδάκια στον φούρνο με σάλτσα γιαουρτιού, αλλά και το αγριογούρουνο με δαμάσκηνα και βερίκοκα και πιείτε τα τοπικά κρασιά Μεσενικόλα ΠΟΠ του οινοποιείου Καραμήτρου. Στην απέναντι όχθη της Λίμνης, στο χωριό Μοσχάτο, περάστε οπωσδήποτε από το Τσαρδάκι (Τ/24410-20.024) και παραγγείλτε οποιοδήποτε πιάτο με ντόπια όσπρια και αλλαντικά, ψημένο στον δικό τους ξυλόφουρνο, τα θεϊκά παϊδάκια στα κάρβουνα, καυτές σούπες και οπωσδήποτε την πιο πληθωρική και πολύχρωμη σαλάτα που έχετε δοκιμάσει ποτέ. Και φυσικά, τις χειροποίητες πίτες τους και τον πλαστό-ποίημα. Β.Κ. 

Στην ταβέρνα Δόλοπες στην Καρίτσα θα απολαύσουμε ντόπια μαγειρέματα με υλικά που παράγουν οι ίδιοι.

Μια νόστιμη τηγανιά στην ταβέρνα Δόλοπες

Περίπου 40 χιλιόμετρα από την Καρδίτσα και 30 από τα Τρίκαλα βρίσκεται ο μικρός συνοικισμός Κεραμαριό, στο χωριό Δρακότρυπα στα Άγραφα. Εκεί βρίσκεται και η ταβέρνα Κεραμαριό (Τ/24450-61.470, 6974-75.82.59) που αξίζει να πάτε για να δοκιμάσετε πλαστό με καλαμποκάλευρο, φέτα και χόρτα, πρασολουκάνικο από το Μουζάκι, τσιγαριαστές χυλοπίτες με κεφαλοτύρι και ντόπιο βούτυρο, βραστή γίδα και άλλα ρουστίκ πιάτα, φτιαγμένα με πρώτες ύλες τοπικές και κρεατικά ντόπια. Ν.Μ.

Ο αποσταγματοποιός Θάνος Καραθάνος

Το παλαιωμένο τσίπουρο Puro

Από τους πρόποδες των Αγράφων, τα αμπελοχώρια του κάμπου της Καρδίτσας, τη Δαφνοσπηλιά και το Παλιούρι προμηθεύεται ο Θάνος Καραθάνος τα σταφύλια για το υπερσπάνιο παλαιωμένο τσίπουρό του. Το Puro (Αποσταγματοποιείο Καραθάνος, Παλιούρι Καρδίτσας, Τ/24410-69.559) είναι ένα απόσταγμα με αρώματα από βανίλια και ξερά βερίκοκα, περγαμόντο, καπνό και μόκα, ολοστρόγγυλο και κρεμώδες. Αν δεν το έχετε γευτεί, αναζητήστε το επ’ ευκαιρίας του ταξιδιού σας στη γη όπου παράγεται. Γύρω στα 18 χιλιόμετρα από το αποσταγματοποιείο θα βρείτε το πωλητήριο και τη βιοτεχνία αλλαντικών Τσιανάβα (13ο χλμ. Καρδίτσας-Αθηνών, Σοφάδες, Καρδίτσα, Τ/24430-22.460), που παράγουν με ντόπια κρέατα αλλαντικά όπως σουτζούκι, καβουρμά, ψαρονέφρι καπνιστό και πολλά άλλα. Ν.Μ.

Βόλτα στα φυλλώδη μονοπάτια του Montanema

Montanema Handmade Village

Αν ο Χάνσελ και η Γκρέτελ χάνονταν σε ένα ελληνικό δάσος, αυτό θα ήταν πιθανότατα κάπου στα Άγραφα. Στις απίθανα πυκνές πλαγιές με τα έλατα να μοιάζουν με μαυροπράσινο χαλί χιλιάδων τετραγωνικών, έχει φτιαχτεί το Montanema Handmade Village (Ανθοχώρι, Μουζάκι, Τ/24450-45.220, montanema.gr), ένα από τα ομορφότερα «χειροποίητα» χωριά της χώρας. Τα 33 πετρόχτιστα διαμερίσματα και σουίτες υψηλής αισθητικής παρέχουν μεγάλη άνεση, θαλπωρή και όσα χρειάζεται κανείς για να ξεκουραστεί, ψυχή και σώμα. Αφού πάρετε το χρόνο σας στο Aquanema spa και το υπέροχο μαρμάρινο χαμάμ, στον επάνω όροφο σας περιμένει μια παραδοσιακή ταβέρνα που προσφέρει ντόπια εδέσματα, με ξυλόφουρνο και σούβλες. Εκλεκτό κρέας και άγρια μανιτάρια από το βουνό στο χειμερινό μενού. Ν.Δ.

Φαράγγι στις ανατολικές πλαγιές των Αγράφων

Η ομίχλη στις όχθες της λίμνης Πλαστήρα είναι σχεδόν καθημερινό φαινόμενο
Δάσος καστανιάς και οξιάς των ανατολικών Αγράφων, ένας παράδεισος άγριων μανιταριών

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών