ΕΞΟΔΟΣ

Τα καλύτερα του Φλεβάρη: Ποια μαγαζιά ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου;

Μια καντίνα στη Θεσσαλονίκη, ένα ταϊλενδέζικο στη Νίκαια, ένα κουτούκι στους Αμπελόκηπους. Οι συντάκτες του Γαστρονόμου βγαίνουν, δοκιμάζουν και επιλέγουν τα αγαπημένα τους!

01.03.2023| Updated: 15.02.2024
Τα καλύτερα του Φλεβάρη: Ποια μαγαζιά ξεχώρισε η ομάδα του Γαστρονόμου;

Το ό,τι βγαίνουμε είναι γεγονός. Αλλιώς, πώς θα σας προτείναμε τα καλύτερα; Πάμε σε άλλα τόσα για να διαλέξουμε αυτά που θα γράψουμε και θα προτείνουμε. Αλλά κι από αυτά ακόμα, κάποια μας μένουν στο μυαλό. Κάποια μιλάνε στην καρδιά μας. Για διαφορετικούς λόγους κάθε φορά. Μπορεί να είναι μια γεύση που έφερε στο μυαλό μας μια ανάμνηση. Μια εικόνα που μας ταξίδεψε. Κάτι που είδαμε, νιώσαμε, γευτήκαμε και θέλουμε να το μοιραστούμε μαζί σας. Εντός, ή εκτός Αθηνών.

Καντίνα Πάολα, Θεσσαλονίκη

Το ωραιότερο γεύμα του μήνα το απόλαυσα στην προκυμαία της Θεσσαλονίκης, μόνη μου σε ένα ρομαντικό παγκάκι με θέα στον Θερμαϊκό, μια ήσυχη και λίγο κρύα βραδιά. Μπίρα και πίτσα από την Πάολα, την αυτοκινούμενη καντίνα που σταθμεύει συνήθως στο χαλικόστρωτο πάρκινγκ μετά το Μέγαρο Μουσικής και το Ποσειδώνιο κολυμβητήριο. Δεν ανοίγει βρέξει χιονίσει, πρέπει να παρακολουθείς το facebook της, όπου κάποιες φορές ανακοινώνουν και διαφορετικές τοποθεσίες στάθμευσης. Μέσα στο φορτηγό, στον χτιστό, ειδικής κατασκευής ξυλόφουρνο, ο πιτσαγιόλο Κώστας Αϊβαλιώτης, ανοίγει λεπτά καλοωριμασμένα ζυμάρια, τα σκεπάζει με νόστιμα υλικά και ξεροψήνει φανταστικές πίτσες μυρωδάτες και καψαλισμένες. Τέλεια Μαργαρίτα, κι επίσης πολύ καλές πίτσες με ροκφόρ και με πεπερόνε. Ν.Μ.

Μαρίας Κάλλας, Τ/6971-867.678

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΦεβρουάριος: Ποια προϊόντα βρίσκουμε τώρα στην εποχή τουςΦεβρουάριος: Ποια προϊόντα βρίσκουμε τώρα στην εποχή τους

Mίτος, Καλλιθέα

Σκεπαστή Αγορά Καλλιθέας.
Φωτογραφία: Άγγελος Γιωτόπουλος

Μετά το γραφείο, ένα βράδυ που δεν είχαμε όρεξη ούτε για εστιατόριο ούτε για μπαρ, με μια φίλη δώσαμε ραντεβού στο κρητικό καφενείο του Μανώλη Χνάρη στην Καλλιθέα. Δεν είχαμε ξαναπάει ούτε εκείνη ούτε εγώ, παρότι ο Μίτος έχει πιάσει πόστο ανάμεσα στις πολυκατοικίες της Αριστείδου εδώ και χρόνια και μένουμε σχετικά κοντά κι οι δυο. Καφενές-καφενές είναι, με μια κουζίνα σαν σπιτιού, ανοιχτή, στους τοίχους έχει Ξυλούρη και Καζαντζάκη, αριστεία της εθνικής αντίστασης, υφαντά δισάκια και κρητικά σαρίκια, και παραδίπλα μια τηλεόραση να παίζει χαμηλόφωνα. Αφτιασίδωτος και φιλόξενος. Δυο κουβέντες είχαμε προλάβει να πούμε, και να μάθουμε ότι ο ιδιοκτήτης, που πέρασε να μας καλωσορίσει δια χειραψίας, είναι από τα Λιβάδια Μυλοποτάμου, όταν ήρθε κείνος ο ζωμός με τον ξινόχοντρο, με το βραστό κρέας από δίπλα, που πολύ τον αγάπησα. Λίγο πιο μετά που στο τραπέζι προσγειώθηκε εκείνο το πεντανόστιμο ζυγούρι, τρυφερό, ζουμάτο, αυγολεμονάτο, με τις αγκινάρες του, το πράγμα έγινε ακόμη καλύτερο. Πήραμε κι άλλα που δεν μ’ άρεσαν όλα εξίσου, αλλά τα μαγειρέματα είναι ατόφια κρητικά – πρεσβευτές μιας κουζίνας που με τρία υλικά μπορεί να κάνει θάματα. Κι εκείνα τα χρυσοτηγανισμένα γαλάντερα που φτιάχνουν είναι ό,τι πρέπει για τις ρακές, που θες δε θες κατεβαίνουν γρήγορα και θέλουν παρέα. Α.Σ.

Αριστείδου 62, Καλλιθέα, Τ/210-95.10.134

Fish Farm, Πλανητέρο

Βρέθηκα εκεί το τριήμερο της Καθαράς Δευτέρας. Για την ακρίβεια στα Καλάβρυτα πήγα και σε μια από τις εκδρομές μας φτάσαμε και στο Πλανητέρο. Ούτε μισή ώρα δεν είναι, και μάλιστα στη διαδρομή περνάς από τα Σπήλαια Λιμνών, όπου αν δεν έχεις πάει είναι πανέμορφα. Ξεναγήσεις γίνονται συχνά, αλλά για να είστε σίγουροι για την ώρα κάντε πρώτα ένα τηλέφωνο Τ/26920-31.001). Έπειτα από την ξενάγηση και αφού έχεις ήδη πεινάσει, παίρνεις τον δρόμο προς Πλανητέρο. Εκεί, και πριν φτάσεις στο χωριό θα βρεις το εστιατόριο και πεστροφείο Fish Farm. Είναι ένας πανέμορφος χώρος με πολλές πηγές, λιμνούλες και μονοπάτια. Πρόκειται για την πρώην Φάρμα Ρηγόγιαννη, που επειδή είχε καεί ήταν κλειστή για 5 περίπου χρόνια. Σήμερα λειτουργεί ξανά, ολοκληρωτικά ανανεωμένη από την κόρη του πρώην ιδιοκτήτη Δήμητρα και τον σύζυγο της Πέτρο, οι οποίοι συνεχίζουν και εξελίσσουν την παράδοση. Τα πλατάνια και η φύση περιβάλλουν όλο το μαγαζί ενώ ο ποταμός Αρoάνιος κυριολεκτικά το διασχίζει! Στους παραπόταμους, κολυμπούν μεγάλα ψάρια, οξύρρυγχοι απ’ ότι έμαθα, πάπιες αλλά και σπάνιοι μαύροι κύκνοι που προσφέρουν θέαμα και ειδικά αν καθίσετε έξω θα τους έχετε δίπλα σας! Προτιμήστε την αυλή αν έχει καλό καιρό, είναι ωραίο να είσαι μες τη φύση, να ακούς τα νερά που αναβλύζουν και να έχεις τέτοιες εικόνες. Από την κουζίνα τώρα βγαίνουν πολλά και ιδιαίτερα, καταρχάς πέστροφα και σολομός δικής τους παραγωγής, αλλά και ντόπια κρεατικά ή μαγειρευτά με πρώτες ύλες από την περιοχή. Τα ψάρια γίνονται ψητά κατά κύριο λόγο, αλλά θα τα βρείτε και καπνιστά για τη μέση. Αξίζει να σταματήσετε ακόμα και για καφέ. Το απόλαυσα πραγματικά, αλλά πιο πολύ το απόλαυσαν τα παιδιά, που έτρεχαν στα μονοπάτια και χάζευαν τις πάπιες και τον Πίκι Πίκι, τον παπαγάλο σήμα κατατεθέν του μαγαζιού, που μιλάει! Ν.Λ.

Fish Farm, Πλανητέρο, Τ/6944-88.87.84

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τουςΜάρτιος: Ποια προϊόντα είναι τώρα στην εποχή τους

Tukta, Νίκαια

Το ταϊλανδέζικο στη Νίκαια που δεν ήξερα. Λειτουργεί από το 2017 και σερβίρει πολύ νόστιμο Pad Thai και Pad see ew. Στην κουζίνα και στο σέρβις έχει νέα παιδιά. Είναι όλοι εξυπηρετικοι και πολύ ευγενικοί. Κάποια πιάτα έχουν αστοχίες αλλά σε γενικές γραμμές τρως νόστιμα, αυθεντικά ταϊλανδέζικα πιάτα και πίνεις το αναψυκτικό ή την μπίρα σου με μόλις 15 ευρώ το άτομο. Μ.Π.

Ιωνίας 3, Νίκαια, Τ/210-49.08.866

Κεραταίας Γη, Κερατέα

Ένα παλιό μανάβικο της Κερατέας που πριν από τρία χρόνια μεταφέρθηκε σε νέο, μεγαλύτερο χώρο, έγινε το σημείο προμηθεύομαι πολλά από τα φρούτα και τα λαχανικά για το σπίτι (μαζί με τη λαϊκή αγορά της περιοχής. Οι άνθρωποι του μανάβικου είναι κι οι ίδιοι καλλιεργητές της Κερατέας και διαθέτουν τα εκλεκτά προϊόντα τους στο μαγαζί. Μηδέν χιλιόμετρα δηλαδή, κατά κυριολεξία. Το καλοκαίρι, κάθε φορά που ψάχνω ντομάτες, ακούω που με παροτρύνουν «και τις δικές μας ντομάτες να δοκιμάσετε, είναι ντόπιες!» και έκτοτε, όσο είναι στην εποχή τους, τις προμηθεύομαι από εκεί σχεδόν αποκλειστικά. Ψωνίζω στο μανάβικο από το πρώτο διάστημα που μετακόμισα μόνιμα στην Κερατέα, από τον Ιούνιο του ’20 αλλά μόλις αυτό το μήνα διαπίστωσα ότι το μανάβικο είναι παράλληλα κι ένα ενημερωμένο μπακάλικο και ντελί με ελληνικά και έθνικ προϊόντα που, μεταξύ μας, δύσκολα βρίσκεις σε τούτα τα μέρη. Παράλληλα όμως εδώ βρίσκω σχεδόν όλη τη γκάμα από τα Μανιταροπροϊόντα Γρεβενών, ρύζι για σούσι, noodles, πλήθος από κοντιμέντα της απωανατολίτικης και της ινδικής κουζίνας, όσπρια και ζυμαρικά από μικρούς Έλληνες παραγωγούς, τα φοβερά βαζάκια από τις Γουμένισσες, βιολογικά προϊόντα, μέλια, ελαιόλαδα και χίλια καλούδια που συνήθως βρίσκεις σε μεγάλα παντοπωλεία του Λεκανοπεδίου. Β.Κ.

Λεωφόρος Αθηνών – Σουνίου 16, Κερατέα, T/6944-88.87.84

Στου Κουτρούλη, Αμπελόκηποι

Μια φωτισμένη είσοδος στο υπόγειο μιας πολυκατοικίας και τίποτα άλλο. Καμία ταμπέλα ή ένδειξη ότι από μέσα το μαγαζί είναι γεμάτο με καλοφαγάδες που ευχαριστιούνται λιχουδιές δίπλα στο αναμμένο τζάκι. Από την ώρα που μπήκαμε στον Κουτρούλη κατάλαβα ότι θα γινόταν από τις αγαπημένες μου ταβέρνες και μέχρι να φύγουμε είχε όντως γίνει. Το τζάκι, τα χαλιά στο δάπεδο, η open kitchen παλαιάς κοπής και το ευγενικό προσωπικό έπαιξαν σε αυτό το ρόλο τους. Τα σούπερ τρυφερά μπριζολάκια, οι λαχανοντολμάδες και ειδικά και εκείνα τα γαρδουμπάκια με τη ντοματένια, κρεμμυδάτη σάλτσα μου θύμισαν αυτά της γιαγιάς μου είναι λόγοι που θέλω να ξαναπάω πολύ σύντομα. Γ.Π.

Βαρίκα 8, Αμπελόκηποι, T/210-69.13.542

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών