ΕΞΟΔΟΣ

Τα viral πιάτα των αθηναϊκών εστιατορίων

Και να μην τα έχεις φάει είναι σαν να τα έχεις δοκιμάσει μετά από τόσες αναρτήσεις στα social media.

18.05.2023| Updated: 19.05.2023
Τα viral πιάτα των αθηναϊκών εστιατορίων

Πώς γίνεται ένα πιάτο viral; Η εξίσωση είναι απλή και πολύπλοκη μαζί. Κάποιες φορές πρόκειται απλά για ένα πολύ νόστιμο φαγητό που ξεχώρισε από το μενού, ποσταρίστηκε και ξαναποσταρίστηκε τόσο που απέκτησε φήμη. Περίπου «από στόμα σε στόμα» δηλαδή. Άλλες φορές ευθύνεται η, με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, εντυπωσιακή του εμφάνιση. Μπορεί να μην είναι η πιο νόστιμη σύλληψη του εκάστοτε μενού αλλά είναι εκείνο το πιάτο που προκρίνεται λόγω «φωτογένειας». Έντονα χρώματα και αντιθέσεις, περίτεχνα στησίματα, το στοιχείο της έκπληξης ή της αποκάλυψης είναι μερικοί από τους παράγοντες που το κάνουν έξτρα ελκυστικό. Με τα social media να λειτουργούν πια ως ένα από τα κορυφαία εργαλεία για τη διαφήμιση ενός εστιατορίου, δεν είναι λίγοι οι σεφ που, καθώς σχεδιάζουν ένα νέο μενού, έχουν σε μια άκρη του μυαλού τους και τρόπους με τους οποίους ένα πιάτο μπορεί να μαζέψει περισσότερες «καρδούλες»: τυριά που λιώνουν, ζωμοί που προστίθενται την ώρα του σερβιρίσματος, αυγά που «σπάνε» για να αποκαλύψουν ρευστούς, χρυσούς κρόκους ή το παλιό αλλά σχεδόν πάντα πετυχημένο τρικ της φωτιάς (ποιος μπορεί να αγνοήσει κάτι που φλέγεται δίπλα στο κρασί του;). Σε ιδανικές περιπτώσεις οι πλανήτες ευθυγραμμίζονται και η ελκυστική εμφάνιση πάει μαζί με αντίστοιχη γεύση.

Οι τηγανητές πατάτες του Base Grill

Το πιο διάσημο πιάτο στο κρεατάδικο των αδελφών Λιάκων έμελλε να είναι…plant based. Σχεδόν. Οι τηγανητές πατάτες του Base Grill έχουν πρωταγωνιστήσει σε άπειρα stories και έχουν αντιγραφεί από πολλά άλλα εστιατόρια. Η ιδέα είναι σχετικά απλή αλλά πετυχαίνει διάνα: μια παχουλή τηγανίτα από τριμμένες πατάτες, σαν ένα μεγάλο hashbrown ή ελβετικό ρόστι δηλαδή, με μελάτα αυγά στην κορυφή. Το όλον κόβεται και αναμειγνύεται στο τραπέζι, μπροστά στα μάτια μας από τα έμπειρα χέρια των σερβιτόρων που, πια, κάνουν από μόνοι τους, πριν τους το ζητήσει κανείς, μίνι παύση μέχρι να βγει το κινητό και να ξεκινήσει το βίντεο.

Λεωφ. Κωνσταντινουπόλεως 64, Περιστέρι, Τ/210-57.57.455

Η μακαρονάδα με αυγοτάραχο στο ΦΙΤΑ

Φωτο: Μαρίνα Πετρίδου

Από τα ευπώλητα του ΦΙΤΑ, η μακαρονάδα με αυγοτάραχο μένει σταθερά στο μενού που αλλάζει μέρα με τη μέρα. Μια κεχριμπαρένια, ιωδιούχα σάλτσα –όσο ρευστή και δεμένη χρειάζεται– τυλίγει τα al dente ζυμαρικά. Αυγοτάραχο, σκόρδο, λεμόνι και ένα τσικ τσίλι είναι τα λίγα και καλά υλικά που κάνουν αυτή τη συνταγή να ξεχωρίζει.

Ντουρμ 1 και Κασομούλη, Νέος Κόσμος, Τ/211-41.48.624

Η μπουγάτσα της Cookoovaya

 

Δείτε αυτή τη δημοσίευση στο Instagram.

 

Η δημοσίευση κοινοποιήθηκε από το χρήστη Cookoovaya (@cookoovaya)

Η χαρά του slow motion. Η φαντασμαγορική, αποδομημένη μπουγάτσα στην Cookoovaya μοιάζει με πύργο όταν φτάνει στο τραπέζι. Τα φύλλα, φουσκωτά σαν μαξιλάρια, ακουμπάνε απαλά το ένα πάνω στο άλλο, ενώ στη βάση βρίσκεται μια ανάλαφρη κρέμα βανίλια μαζί με παγωτό κανέλα. Μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα ο πύργος καταρρίπτεται, χάρη σε λίγα χτυπήματα με το κουτάλι σηκώνοντας ένα μικρό σύννεφο από κανέλα και άχνη.

Χατζηγιάννη Μέξη 2A, Ιλίσια, T/210-72.35.005

Οι γαρίδες του Soil

Τεράριουμ θυμίζουν συχνά όσα ετοιμάζει ο Τάσος Μαντής. Έναν μικρόκοσμο μέσα στο πιάτο. Από τα πιο όμορφα (και νόστιμα) που ξεχώρισαν νωρίς από το μενού του Soil είναι οι γαρίδες. Πρώτο πρώτο από τα δεκατέσσερα στάδια που σερβίρονται στο εστιατόριο πίσω απ’ το Καλλιμάρμαρο, περιλαμβάνει γαρίδες Κοιλάδος, φιλέτα πορτοκαλιού, πεκάν, κατιφέδες και κρέμα από μύδια.

Φερεκύδου 5, Παγκράτι, T/210-75.13.505

To παστίτσιο και το παγωτό του Vezene

Ένα διαφορετικό παστίτσιο με υπέροχο βοδινό ταρτάρ, χειροποίητα κανελόνια, φρέσκια ντομάτα και εσπούμα πατάτας βρίσκεται σταθερά στον κατάλογο του Vezene. Για όποιον το επιθυμεί, το αποδομημένο φαγητό «οικοδομείται» ξανά με τη βοήθεια του σέρβις ώστε να θυμίζει με έναν τρόπο το πρωτότυπο. Όσο για το παγωτό–τέρας με τη μαχαίρα στη μέση (ένα τεράστιο μπλοκ από παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης με φουντούκια, τάρτα πικρής σοκολάτας, τζιαντούγια και καραμέλα butterscotch) σίγουρα δεν περνάει απαρατήρητο.

Βρασίδα 11, περιοχή Hilton, Τ/210-72.32.002

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΤι μαγειρεύει ο Τζον Σκοτίδας στo εστιατόριο της Λίμνης Βουλιαγμένης;Τι μαγειρεύει ο Τζον Σκοτίδας στo εστιατόριο της Λίμνης Βουλιαγμένης;

Σπαγγέτι με χαβιάρι στο Pelagos

Μια πιρουνιά από δροσερά σπαγγέτι σε γαλακτερή κρέμα από αχιβάδες και μια κουταλιά χαβιάρι στην κορυφή. Αυτή είναι η «μπουκιά»–στολιδάκι που έχει ξεχωρίσει από το μενού του Luca Piscazzi στο αστεράτο Pelagos.

Four Seasons Astir Palace Hotel Athens, Απόλλωνος 40, Λαιμός Βουλιαγμένης, Τ/210-89.01.190

Η τηγανητή μπουράτα Napul’è

H burrata frita είναι ένα από τα πιάτα–σταρ στο ιταλικό εστιατόριο της Βάρης. Την ετοιμάζουν τυλίγοντας το τυρί σε ένα πολύ λεπτό φύλλο από μορταδέλα και ζύμη πίτσας και την τηγανίζουν ολόκληρη. Έρχεται καθισμένη πάνω σε σάλτσα ντομάτας, πασπαλισμένη με πεκορίνο, πιπέρι και με μια κίνηση του μαχαιριού η χρυσή κρούστα σπάει για να αποκαλύψει την τρυφερή, γαλατένια μπουράτα μπουφάλα.

Βασιλέως Κωνσταντίνου 43, Βάρη, Τ/210-96.55.815

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΜαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά!Μαρτίνι με μανιτάρι ή ντομάτα; Τα νέα κοκτέιλ της Αθήνας έχουν λαχανικά! ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣSupper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;Supper clubs: Τι γίνεται σε μία αθηναϊκή λέσχη δείπνου;

Βραβεία Ποιότητας

Δες ανά κατηγορία τα βραβεία των προηγούμενων ετών